MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Дні документального кіно про права людини» відправляються у подорож Україною

18.10.2009    джерело: www.helsinki.org.ua

Найкращі фільми світової кінодокументалістики мають можливість переглянути мешканці більш ніж 100 міст та населених пунктів країни. 5 жовтня стартував шостий сезон мандрівного фестивалю «Дні документального кіно про права людини». У минулому році, заходи фестивалю відвідало понад 110 тисяч глядачів. Перегляди відбувалися у кінотеатрах, мистецьких центрах, палацах та будинках культури, школах, ліцеях, гімназіях, вищих навчальних закладах та військових частинах.

Спеціальною подією 2008 року стало проведення окремої презентації фільмів кінофестивалю для працівників органів внутрішніх справ України.

До програми мандрівного фестивалю 2009 увійшли фільми переможці 6-го міжнародного фестивалю «Docudays Ua», а також фільми-призери найвідоміших міжнародних кінофестивалів.

Діапазон тем, розкритих документалістами, – від екстремальних історій про людей, які живуть в умовах війни, природних або інших катастроф – до проблем гендерної рівності, дискримінації, порушення прав дітей чи людей із обмеженими можливостями.

Особливе місце посідають історії людей, які перемогли життєві обставини, відстояли свої права й досягли мети.

Новиною цього сезону є спеціальна програма фестивалю «Документальне кіно проти несправедливості» до якої увійшли публіцистичні фільми з актуальних проблем прав людини в Україні.

Під час фестивалю відбудуться прес-конференції, семінари, дискусії, зустрічі глядачів із режисерами, правозахисниками, експертами.

Мета фестивалю – засобами кіномистецтва привернути увагу українського суспільства до проблем “звичайної” людини, сприяти розвитку відкритого діалогу про права людини, утвердженню ставлення до людської гідності як найвищої цінності.

Перегляди і заходи фестивалю відбуваються не тільки у великих містах. У цьому році фестиваль запросили більш ніж до 100 населених пунктів з 20 регіонів країни.

У кожному регіоні фестиваль має місцевих партнерів з числа провідних громадських та правозахисних організацій. Допомогу у проведенні фестивалю надають державні адміністрації та приватні підприємства. Понад 30 громадських організацій візьмуть участь в проведенні фестивалю у регіонах країни.

Подорож фестивалю містами України триватиме до 22 грудня. Проте, організатори фестивалю відкриті до співпраці і згодні розглянути пропозиції від усіх, хто бажає провести фестиваль для своєї громади.
 Нагадаємо, з 27 березня до 2 квітня 2009 року у Києві пройшов Шостий  Міжнародний фестиваль Docudays Ua «Дні документального кіно про права людини».У програмі фестивалю було представлено понад 60 фільмів з 24 країн світу. Під час фестивалю відбулися світові прем’єри, презентації нових картин українських кінематографістів,  майстер-класи відомих майстрів неігрового кіно, зустрічі глядачів із режисерами та героями фільмів, дискусії, семінари. Перегляди та спеціальні події фестивалю відвідало майже 18 тисяч глядачів.

У багатьох країнах світу різними організаціями проводяться фестивалі кіно про права людини.  У 2003 році такий фестиваль започатковано в Україні. З 2006 року фестиваль є учасником Міжнародної мережі кінофестивалів з прав людини (HRFN). 

За традицією, восени Міжнародний фестиваль «Docudays Ua» відправляється мандрувати регіонами країни. На теперішній час фестиваль вже є інституцією, яка протягом усього року надає можливість українському глядачеві зустрітися із досі невідомим пластом кіномистецтва. Інтерес громадськості та засобів масової інформації до фільмів та подій фестивалю засвідчує його актуальність. 

 

Докладніше із програмою регіональних переглядів можна дізнатися на офіційному веб-сайті фестивалю www.docudays.org.ua у розділі „Docudays в регіонах”.

Спецпроекти мандрівного фестивалю

«Право на правду»

Студія медіа-проектів «Вартові демократії» представляє  програму документальних фільмів,  присвячених дослідженню порушень прав журналістів та ЗМІ, свободи слова, журналістської етики, корпоративної солідарності, незаангажованості, моральності та протидії поширенню корупції в українських ЗМІ і права суспільства на об‘єктивну інформацію

В рамках Мандрівного фестивалю відбудеться серія публічних дебатів за участі автора та режисера фільмів – київського журналіста Ігоря Чайки, присвячених проблемам порушення прав журналістів, ЗМІ, свободи слова та свободи висловлень громадян в умовах глобальної економічної кризи та напередодні президентських виборів 2010 року.

«ГЕНІЙ МІСТА» - Прем‘єра документального фільму студії TIME PRODUCTION

В рамках кампанії «Стоп-Насильству»

Документальні фільми   Світлани Кукленко та  режисера Микола Шаповалова“

Хатні кривдники”  Фільм розкриває всі типи домашнього насильства: фізичне, психологічне, сексуальне і економічне.  Кожна історія в фільмі – це насамперед історія  окремої особистості, що знаходить у собі сили змінити свої життєві обставини на краще і вийти з того хатнього рабства у якому перебувала тривалий час. 

«Людолови» Вісім документальних історій про наших співгромадян, які шукають кращої долі за кордоном.  Фільм  спрямований на  попередження насильства, наче квітка, оточений пелюстками різноманітних історій доводить істину – вихід існує завжди.

 

Особливий фокус Мандрівного фестивалю  Docudays Ua 2009

Документальне кіно про права дитини

Кожного року до програми Міжнародного кінофестивалю Docudays Ua «Дні документального кіно про права людини» надходить багато фільмів, які присвячено актуальним питанням прав дитини.

Майже в усьому світі ця тематика не залишає сторонніми кращих кінодокументалістів. 

Багато фільмів є справжніми зразками світової документалістики, відзначено найпрестижнішими нагородами на міжнародних кінофестивалях багатьох країн світу.

У 2009 році світова спільнота відзначає 20-річчя підписання Конвенції ООН про права дитини.

Сформувати спеціальні програми для різних вікових груп організатори фестивалю вирішили з метою привернути додаткову увагу громадськості  до порушень прав дитини в країні, поширити знання про права дитини.

Конвенція про права дитини була прийнята резолюцію 44/25 Генеральної Асамблеї ООН від 20 листопада 1989 року. Конвенція ООН про права дитини - це угода між країнами, в якій записано, як уряд кожної країни має дбати про дітей. Цей особливий документ був ратифікований 193 країнами світу, крім США та Сомалі.

Україна взяла на себе ряд зобов’язань з покращення добробуту дітей – зокрема, підписавши Конвенцію ООН про права дитини. Ця Конвенція була ратифікована Постановою Верховної Ради України №789ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року. http://unicef.org/ukraine/ukr/children_11699.html

Перегляди та обговорення фільмів в середніх та вищих учбових закладах, прес-покази, дискусії за участі незалежних експертів, правозахисників юристів, діячів  освіти, представників законодавчої та виконавчої влади відбудуться в мистецьких центрах,  кіноклубах і кінотеатрах країни.

Ця ініціатива  кінофестивалю Docudays Ua здійснюється в рамках Глобального кінофестивалю про права дитини, який проводиться за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

ОРГАНІЗАТОРИ VІ МІЖНАРОДНОГО ФЕСТИВАЛЮ

ДНІ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ DOCUDAYS UA

Українська Гельсінська спілка з прав людини
Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я
Херсонська міська Асоціація журналістів «Південь»
Громадська організація «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв»

ПІДТРИМКА:

Міжнародний фонд «Відродження»

Національний фонд демократії (США)

Фонд сприяння демократії Посольства США в Україні
Представництво Європейської комісії в Україні
Організація Об’єднаних Націй в Україні
Представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні

Німецький культурний центр «Ґете-Інститут»
Ізраїльський культурний центр при Посольстві Держави Ізраїль в Україні
Польський інститут у Києві
Французький культурний центр в Україні

Міністерство культури і туризму України

Національна спілка кінематографістів України

ПАРТНЕРИ ПРОЕКТУ:

Міжнародний кінофестиваль WATCH DOCS (Варшава, Польща)
Міжнародний кінофестиваль ONE WORLD (Прага, Чехія)
Громадський інститут фільму (Польща)
Європейська документальна мережа EDN (Данiя)
Dok Leipzig Filmfestival
EAST SILVER – ринок документального кіно країн Центральної та Східної Європи
Кінокомпанія «МаГіКа-фільм»

 Поділитися