MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна не готова до виконання зобов’язань за угодою про реадмісію

26.10.2009    джерело: www.dw-world.de
Україна не готова до виконання зобов’язань за угодою з ЄC про реадмісію, що набирає чинності 2010 року, вважають експерти

Україна не готова до виконання зобов’язань за угодою з ЄC про реадмісію, що набирає чинності 2010 року, вважають експерти.

Згідно з угодою про реадмісію, перші два роки Україна щорічно прийматиме на свою територію до 2 тисяч нелегальних мігрантів, яких їй передаватиме ЄС.

Відправляти нелегалів додому Україна  муситиме за свої кошти. Держава технічно не зможе прийняти таку кількість нелегалів, адже нині збудовано лише два пункти на 400 осіб у Чернігівській та Волинській областях, розповіла „Німецькій хвилі” представниця української асоціації „Міжнародної Амністії" Наталія Дульнєва.

Де тримати нелегалів?

„Пункти утримання – це не притулки, це тюрми, треба дивитися правді в очі, там лише трохи кращі умови утримання. А куди вони далі пхатимуть цих людей – в СІЗО, в приймальники-розподільники? Я вважаю, що Україна не готова до цієї угоди, вона дала нереальні обіцянки, а ЄС знав про це”, - каже Дульнєва.

Україна лише планує збудувати ще 7-9 пунктів утримання. Кожен приблизно на 100 осіб, щоправда, коли це буде, поки не відомо. Європейський союз виділив Україні на розбудову 30 мільйонів євро, але належного контролю за використанням коштів немає, стверджує президент юридичного центру допомоги біженцям „Права людини не мають кордонів” Світлана Марінцова.

Йтиметься про знущання?

Якщо нелегалів почнуть звозити, за умов, що їх ніде тримати, то це означатиме, що цих людей  наражатимуть на умови, які можна прирівняти до знущань, переконана Марінцова. На думку Дульнєвої, пункти утримання слід розбудовувати у Львівській, Закарпатській, Одеській та Чернівецькій областях. На депортацію одного нелегала держава витрачає в середньому тисячу євро, а місячне утримання обходиться до тисячі гривень.

 Поділитися