MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Адвокатам потрібен адвокат?

13.11.2009    джерело: www.day.kiev.ua
Юлія Ростоцька
На Хмельниччині зафіксовано випадки побиття юристів... представниками органів внутрішніх справ

Бойкотування адвокатами Хмельниччини діяльності органів дізнання та досудового слідства — реакція на побиття двох колег при виконанні своїх професійних обов’язків правоохоронцями. Таких випадків трапилося два впродовж місяця. Про це адвокати повідомили під час прес-конференції на тему «Небезпечний характер роботи адвокатів у Хмельницькому».

Перший випадок мав місце наприкінці вересня. Адвокат Аля Аббасова прибула зі своїм підзахисним до відділку міліції на допит. Як вона розповіла, біля приміщення їх зустрів начальник УБОЗу Микола Степанишин. Він пропустив підзахисного, однак став на перешкоді адвокатові, пояснивши, що захисник не потрібний. «Цей кремезний чоловік обома руками вдарив мене у груди і вигукнув: «Ти що, не зрозуміла, йди звідси!» — розповідає пані Аббасова. Адвокат звернулася по допомогу до прокуратури, однак у цій поважній інстанції відмовили у порушенні кримінальної справи. Між тим жінка отримує анонімні дзвінки на мобільний телефон з погрозами та образами, мовляв: «Перестань скаржитися, а то пошкодуєш». Аля Аббасова боїться за долю своєї родини, й колеги поділяють її занепокоєння, бо на цьому прояви насильства правоохоронців не скінчилися.

Наприкінці минулого тижня жертвою чотирьох працівників Південно-Західного відділу міліції Хмельницького став адвокат Ігор Дем’янов. Він, представляючи інтереси клієнта, був схоплений чотирма міліціонерами, що не мали жодного стосунку до справи. Адвоката схопили, заштовхали у службовий автомобіль, понад дві години возили містом, погрожуючи вбивством, пізніше доставили у відділок міліції, де одягли на нього наручники та упродовж чотирьох годин катували. Перехвилювавшись за сина тієї ночі, батько Ігоря пережив серцевий напад.

На прес-конференцію завітали працівники внутрішніх справ. Було також запрошено представників прокуратури, але їхнього візиту поважне товариство так і не дочекалося.

Помічник начальника УМВС з питань дотримання прав людини Микола Роля повідомив, що факт побиття адвоката Дем’янова розслідує спеціально створена комісія. Він також натякнув, що насправді ситуація складалася дещо інакше, і є факти перешкоджання адвокатом роботі правоохоронців.

Прес-секретар прокурора Хмельницької області Лілія Коцюк пояснила, що у порушенні кримінальної справи щодо побиття адвоката Алі Аббасової відмовлено у зв’язку з відсутністю складу злочину. Однак прокуратура не виключає можливості поновлення розслідування за цим фактом. Що ж стосується факту побиття Ігоря Дем’янова, наразі це питання вивчає прокуратура м. Хмельницький.

Клара МАРГУЛЯН, член Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури України при КМУ, заслужений юрист України, адвокат:

— За 55 років моєї адвокатської діяльності це перші відомі мені випадки вчинення таких протиправних дій щодо адвокатів, навіть у часи тоталітаризму такого ставлення до адвокатів не було. Зазначене свідчить не тільки про вчинення щодо адвокатів злочинів, а перш за все про зазіхання правоохоронних органів на демократичні та правові засади Української держави, адже про рівень демократії у суспільстві свідчить насамперед ставлення до адвокатів. За статистикою, кожен 14-й стає жертвою працівників міліції. Чому це можливо у нашій державі? Переконана, що це наслідок безкарності й упевненості міліціянтів у цьому. Суспільству відомі випадки вбивств, каліцтв підзахисних працівниками міліції — ці приклади незліченні. Взяти хоча б сумнозвісну справу Зайцевої. Тільки у фашистських таборах мали місце такі катування. Ми не сподіваємося зробити революцію, однак хоч щось змінити спробуємо.

Володимир ПРЯДУН, голова дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури України в Хмельницькій області, адвокат:

— Кругова порука працівників правоохоронних органів примушує нас вдаватися до певних колективних заходів, аби подолати небажання відповідних органів порушувати кримінальні справи проти працівників міліції за втручання у діяльність адвокатів (ст. 374 КК України), за умисно незаконне затримання (ст. 371 КК України), за катування, вчинене працівниками правоохоронних органів (ст. 127 КК України), за перевищення влади (ст. 365 КК України), за незаконне позбавлення волі (ст. 146 КК України). Однак громадяни нехай не думають, що адвокати перестануть їх захищати. Якщо адвокатура Хмельниччини прийме колегіальне рішення, ми будемо бойкотувати проведення тих чи інших слідчих дій.

Павло ЛУЦЮК, віце-президент Спілки адвокатів України, член Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури України при КМУ:

— Головне наше право — це першими піднятися в атаку. Приїхав поділитися своїм досвідом для того, щоб ми спільно прийняли рішення, яке дасть можливість позбутися таких ганебних явищ. Чому ж адвокати опинилися у таких ситуаціях? Конституційних Суд України нещодавно прийняв рішення про те, що кожна людина має право скористатися правовою допомогою адвоката на будь-якій стадії. Це було зроблено тому, що від статусу свідка до статусу підозрюваного та обвинуваченого досить часто буває менше кроку... Два роки тому, коли у Рівному трапився факт побиття адвоката міліціонерами, було непросто, але ми домоглися того, щоб винних покарали. І вже цьогоріч на Рівненщині чотирьох міліціонерів засуджено за перевищення влади і побиття людей. Я не за те, щоб усіх без винятку закривати, карати і таке інше. Працівники органів внутрішніх справ борються на передових рубежах зі злочинністю. За це їм честь і хвала, бо, не дай Бог, у когось щось трапляється — всі біжать в міліцію. Але хочу наголосити: боротися за своє право необхідно. Якщо міліціонер піднімає руку, його треба вдарити по цих руках один раз так, щоб іншим не кортіло.

Газета День, №205, 12 листопада 2009

 Поділитися