MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Дністровська ГАЕС - 2010: чим «кругле» удвічі краще «блакитного»? (Прес-реліз від 4 січня 2010 року)

05.01.2010   
На думку незалежних експертів та неурядових організацій, Дністровський гідроенерговузол, у складі якого є ДГАЕС, має величезний негативний вплив на екосистеми Середнього і Нижнього Дністра.

Наприкінці 2009 року Уряд України оприлюднив низку заяв та виступів вищих посадових осіб щодо переваг та вигоди від добудови Дністровської гідроакумулюючої електростанції (далі ДГАЕС) в Чернівецькій області. Зокрема, на Урядовому порталі (http://kmu.gov.ua) Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявляє, що запущена Урядом Дністровська ГАЕС - найбільша електростанція в Європі та за своїми потужностями вдвічі більша, ніж ДніпроГЕС; Україна отримає додатково великий обсяг гідроелектроенергії тощо. Голова Уряду також зазначає, що ДГАЕС «є одним з альтернативних джерел енергії, що дозволяє зменшити використання природного газу, вугілля, а також скоротити шкідливі викиди в атмосферу».

Національний екологічний центр України та Дністровська басейнова робоча група Української річкової мережі неурядових організацій (УРМ НУО), в яку входять 52 неурядові організації України з басейну Дністра,  заявляють, що факти та цифри викладені у цих заявах є проявом необізнаності та маніпулювання громадською думкою!

«Порівняти ДніпроГЕС і Дністровську ГАЕС, це все одно, що порівняти «блакитне» з «круглим», і сказати потім, що «кругле» удвічі краще «блакитного»!», - говорить Віктор Мельничук, виконавчий директор Національного екологічного центру України. - «Стосовно «потужності» та «кількості» електроенергії, - це інформаційна маніпуляція з боку енергетиків! ГАЕС споживає приблизно на 40% більше електроенергії, ніж виробляє.»

ГАЕС не є основним джерелом електроенергії, а є лише акумулятором, і більше того - потужним енергоспоживачем. Адже ГАЕС працює не лише в турбінному режимі, коли виробляє електроенергію, а і в насосному, коли її споживає з об'єднаної енергосистеми. За логікою, щоб добудована ДГАЕС (у складі 7-ми гідроагрегатів по 324 МВт кожний) працювала одну добу, ДніпроГЕС (1538 МВт) має працювати півтори, і лише для забезпечення роботи ДГАЕС в насосному режимі.

«ГАЕС для потреб акумуляції енергії живлять ті ж самі теплові електростанції та АЕС. Тому немає підстав говорити про зменшення використання природного газу, вугілля та скорочення шкідливих викидів в атмосферу. ГАЕС взагалі не призначені для вироблення додаткової електроенергії в енергосистему, а є лише застарілою та високовитратною технологією згладжування «пікових» навантажень і стабілізації частоти, «- говорить Галина Проців, координатор Дністровської басейнової робочої групи Української річкової мережі НУО.

На думку незалежних експертів та неурядових організацій, Дністровський гідроенерговузол, у складі якого є ДГАЕС, має величезний негативний вплив на екосистеми Середнього і Нижнього Дністра. Цей вплив вже зараз проявляється у недотриманні нормального гідрорежиму Нижнього Дністра, де також живуть люди, їм також потрібна питна вода та вода для технічних потреб належної якості та кількості. У той же час, громадян уводять в оману, заявляючи їм про великі переваги витрачання величезних коштів на добудову ДГАЕС, розповідаючи «казки» про енергетичну безпеку України.

«Дністровські ГЕС-1 та ГЕС-2 не пройшли обов'язкову процедуру державної екологічної експертизи, як то передбачає законодавство України. Не розроблено і досі нових Правил експлуатації Дністровського, а також буферного водосховища ДГАЕС, яке являє собою просто знищене основне русло р. Дністер на протязі 26 км. Невже наш Уряд цікавить лише гонитва за сумнівними кіловатами, і зовсім не цікавить економічна ефективність, безпека місцевого населення, Довкілля та думка громадськості?», - говорить Олександр Степаненко, лідер громадянської кампанії «Дністровська екологічна хвиля».

У той же час перший гідроагрегат ДГАЕС уже запущено. Якими будуть економічні, соціальні та екологічні наслідки введення в експлуатацію введення в дію ще шести гідроагрегатів, покаже лише час.

Національний екологічний центр України Українська річкова мережа НУО

 

Контакти:

Віктор Мельничук, Національний екологічний центр України - тел.: (044) 2386260, моб.:  097 4904069;

Галина Проців, Дністровська басейнова робоча група Української річкової мережі НУО - тел.: 097 5332029;

Олександр Степаненко, Громадянська кампанія «Дністровська екологічна хвиля» - тел.:  097 7524122

 Поділитися