MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У день виборів журналісти зможуть отримати правову допомогу

15.01.2010    джерело: www.telekritika.ua

У день виборів Асоціація медіаюристів та Національна Спілка журналістів України будуть надавати допомогу журналістам у разі порушення їх професійних прав, зокрема при відмові у наданні інформації, забороні присутності на засіданнях виборчих комісій тощо.

17 січня 2010 року з 8.00 до 20.00 журналісти можуть звернутися по допомогу у вирішенні професійних питань за телефоном 0-44-234-23-57 або електронною поштою: [email protected]

При цьому Асоціація медіаюристів нагадує:

Професійні права журналістів гарантуються Конституцією України та українським законодавством, зокрема статтями 9, 10 Закону України «Про інформацію», статтею 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», статтею  56 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Умисне створення в будь-якій формі перепон в реалізації прав журналіста вважається перешкоджанням його законній професійній діяльності, за яке винні особи можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності (стаття 171 Кримінального Кодексу України).  

Виборчим законодавством гарантований безперешкодний доступ журналістів і медіа на всі публічні заходи, пов’язані із виборами. Члени виборчих комісій в межах своїх повноважень і компетенції надають представникам засобів масової інформації всіх форм власності необхідні їм відомості щодо підготовки та проведення виборів (стаття 13 Закону України «Про вибори Президента України»).

Представники засобів масової інформації мають право без дозволу або запрошення бути присутніми (стаття 28 Закону України «Про вибори Президента України»): на засіданнях виборчих комісій усіх рівнів; у приміщенні, де проводиться голосування; під час підрахунку голосів; під час встановлення результатів голосування. Єдина вимога Закону - кількість представників від одного ЗМІ обмежується двома особами. Документами, які підтверджують статус журналіста є: редакційне посвідчення, посвідчення журналіста, видане Національною Спілкою журналістів України або незалежною медіа-профспілкою.

Законодавством не передбачена якась акредитація журналістів на дільничних чи територіальних (окружних) виборчих комісіях, в тому числі на спеціальних дільницях у стаціонарних лікувальних закладах, в установах кримінально-виконавчої системи та в інших місцях тимчасового перебування виборців з обмеженими можливостями пересування. Виборча комісія може позбавити журналіста права бути присутнім на її засіданні виключно у разі, якщо цей журналіст протиправно перешкоджає проведенню такого засідання. Відповідне рішення приймається на засіданні комісії двома третинами від складу комісії і не може бути прийнято одноособово будь-яким членом виборчої комісії незалежно від посади, яку ця особа у комісії обіймає.

Під час проведення засідання виборчої комісії, у тому числі під час підрахунку голосів та під час встановлення результатів голосування присутні журналісти мають право проводити фото- ,  кінозйомки, аудіо- та відеозаписи. Виборча комісія своїм рішенням, офіційні спостерігачі, довірені особи кандидатів не можуть заборонити проведення журналістами таких зйомок або записів.

Ніхто не може залякувати або тиснути на журналіста, який знаходиться на виборчій дільниці і виконує свої професійні обов’язки. Ніхто не може незаконно заборонити доступ журналіста на виборчу дільницю під час проведення голосування. Кожен журналіст може оскаржувати рішення, дії або бездіяльність відповідної виборчої комісії.

 Поділитися