MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Про інсинуації на сайті СБУ по відношенню до ЕКГ «Печеніги»

18.01.2010   
Проти громадської природоохоронної організації, яка допомагає місцевій громаді відстояти своє право на спільне користування природними ресурсами, застосовують інформаційні провокації

Увечері 16 січня цього року (у суботу) на сайті медіа-групи "Объектив" з’явилося наступне
повідомлення:

"ЭКОЛОГИЧЕСКАЯ ГРУППА "ПЕЧЕНЕГИ" АГИТИРОВАЛА НЕ ИДТИ НА ВЫБОРЫ. МАТЕРИАЛЫ ПЕРЕДАНЫ В ПРОКУРАТУРУ
     Служба безопасности Украины в Харьковской области зафиксировала и процессуально
задокументировала нарушение избирательного законодательства. В селе Октябрьское Харьковского района области представители экологической группы "Печенеги" обращались с призывами бойкотировать выборы
     Как сообщает пресс-служба СБУ, материалы переданы в Харьковскую межрайонную прокуратуру". (Виктория Лукашова, http://objectiv.tv/160110/36024.html).

     Аналогічна, але анонімна, інформація розміщена й на сайті СБУ:
http://ssu.gov.ua/sbu/control/uk/publіsh/artіcle?art_іd=96737&cat_іd=39574. Дослівно:

"В с. Жовтневе Липецького району Харківської області представники екологічної групи "Печеніги" зверталися з закликами бойкотувати вибори. Матеріали передані до Харківської міжрайонної прокуратури".

У зв’язку із цим вважаємо за необхідне заявити наступне:

     1. Екологічна група "Печеніги" – громадська організація, яка з 1992 року займається охороною природи. До передвиборної агітації чи будь-якої іншої політичної діяльності ми ніякого відношення не маємо. І бойкотувати вибори ми нікого не призивали. Що в цьому відношенні могло "задокументувати" СБУ - повна загадка для нас.

     2. Служба безпеки України нікого із членів ЕкГ "Печеніги" з даного питання не турбувала, - про свої нібито "заклики" ми довідалися із зазначених повідомлень в Інтернеті. Відзначаємо також, що "Липецького району" в Харківській області не існує.

     3. На прохання жителів сіл Борщева й Жовтневе ЕкГ "Печеніги" допомагає захищати їх права, порушені відчуженням у місцевої громади лісу між цими селами на користь фермерського господарства, що очолює директор Інституту проблем ендокринної патології АМН України Юрій Караченцев.  Нічим іншим ЕкГ "Печеніги" ні в Борщовій, ні в Жовтневому не займається.

У світлі вказаної заяви на сайті СБУ заслуговують на особливу увагу два факти:

     1) 23 листопада 2009 р. питання про ліс розглядалося сесією Жовтневої сільради. На ній виступили і представники ЕкГ "Печеніги" - Сергій Шапаренко та Олег Вяткин. О. Вяткин ознайомив присутніх із документами, які прояснили питання про законність виділення землі фермерському господарству Ю. Караченцева, С. Шапаренко пояснив, як процесуально можна підняти на сесії питання, якого не було в порядку денному (подр. см. на http://maidan.org.ua/static/news/2009/1259785561.html).  Після бурхливих обговорень сесія прийняла наступне рішення: "Про клопотання перед Харківською районною державною адміністрацією щодо відкликання державних актів членів селянського (фермерського) господарства гр. Караченцева Ю.І.  Розглянувши звернення депутатів Жовтневої сільської ради Гонюкової В.О. - виборчий округ № 7, Сизова Ю.П. - виборчий округ № 8 та Рєпіна М.І. - виборчий округ № 15 згідно ст.26,ст.33 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та керуючись п.12 перехідних положень "Земельного Кодексу України" від 25.10.2001 р. № 2768-Ш, Жовтнева сільська рада вирішила:
     Клопотати перед Харківською районною державною адміністрацією щодо відкликання державних актів на право власності на земельні ділянки членів селянського (фермерського) господарства Караченцева Ю.І., розташованих за межами населеного пункту на території Жовтневої сільської ради.
     Сільський голова Діденко Т.М.". Копію даного рішення див. на
http://greenkit.net/Members/Pe4eneg/Borsch/RishZhovt23_11_09.

2) 25 грудня 2009 р. дехто Красиков звернувся до Липцівського відділу ГУ МВСУ в Харківській області із заявою, у якому обвинувачував "якихось печенігів" у тім, що вони в Борщовій "баламутять народ", "проводять збори" й "говорять про те, що на вибори ходити не треба". У своїй заяві він цікавився, хто такі "Печеніги", чи довго вони ще будуть баламутити народ, і чи йти йому на вибори.
     У поясненні на цю заяву Липцівському відділу ГУ МВСУ в Харківській області О. Вяткин описав, чим насправді займалися ЕкГ "Печеніги" в Борщовій. По наявній у нас інформації, УСБУ в Харківській області не поширювало інформацію про те, що ЕкГ "Печеніги", нібито призивала бойкотувати вибори, ніхто з його співробітників заяв такого змісту не робив. Ми сподіваємося, що керівництво СБУ зніме із сайту цю, не відповідаючу істині інформацію, а також проведе детальне розслідування причин і передумов її виникнення.

Прийнято на засіданні Ради ЕкГ "Печеніги" 17 січня 2009 р. одноголосно.
Голова Ради ЕкГ "Печеніги", С.Шапаренко

 Поділитися