MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Комісію з питань моралі звинувачують у запровадженні цензури

18.01.2010    джерело: www.unian.net
Ініціативна група українських письменників, до складу якої увійшли Сергій Жадан, Лесь Подерв’янський, Андрій Бондар та Юрій Андрухович, запропонувала суспільству підтримати їх пропозицію щодо запровадження контролю за кожним рішенням НЕК з питань захисту суспільної моралі

Українські письменники та кінематографісти звинувачують Національну експертну комісію (НЕК) з питань захисту суспільної моралі у спробі запровадження в Україні цензури.

Відповідна заява була оприлюднена на прес-конференції в УНІАН.

"Домовленості з державою, що за мої податки хтось буде вирішувати, що мені дивитися, читати і як мені малювати – не було. Такої домовленості бути не може. Чому, власне, якісь люди будуть вирішувати за все суспільство? Це абсолютно не входить у функції держави. Взагалі, мораль – це не сфера її компетенції. Тим більше я вважаю, це не сфера компетенції такої держави, як наша, яка не може забезпечити громадянам прожитковий мінімум", - сказав письменник Лесь Подерв’янський.

На його думку, захистом суспільної моралі має займатися громадська, а не державна організація.

Ініціативна група українських письменників, до складу якої увійшли Сергій Жадан, Лесь Подерв’янський, Андрій Бондар та Юрій Андрухович, запропонувала суспільству та українським митцям підтримати їх пропозицію щодо запровадження контролю за кожним рішенням НЕК з питань захисту суспільної моралі.

"Сьогодні ми впритул наблизилися до дати, за якою – більш ніж імовірна зміна політичного режиму в нашій країні. Серед інших неприємностей слід очікувати і своєрідну зміну орієнтирів, а традиційно кажучи - "закручування гайок" у гуманітарних (з погляду влади – "ідеологічних") сферах. Це означає, що для НЕК можуть настати істинно золоті часи. Коли юридичне обмеження та інформаційне блокування інакодумців будуть лицемірно мотивуватися "турботою про суспільну мораль", - зачитав текст звернення письменник А.Бондар.

На думку письменників, вже зараз необхідно розпочати опір діяльності НЕК. "Ми пропонуємо тут і тепер розпочати безстрокову акцію протесту не тільки проти деяких форм діяльності – проти самого існування НЕК. Неформальна спільнота її противників існує вже сьогодні. Ми не закликаємо до формалізації цієї спільноти, "розбудови" і тому подібних "установчих заходів". Навпаки – що неформальнішою вона стане, то сильнішою", - закликали письменники.

Крім того, ініціативна група запропонувала активізувати дослідження татуйованих тем, розгорнути якомога більше провокативних і радикальних проектів, не надавати рукописи, видані книги чи випущені фільми на розгляд і експертизи НЕК, не брати до уваги рекомендації та висновки комісії.

Письменники також вважають за доцільне всіма доступними засобами вимагати від прем’єр-міністра (незалежно від особи) та його заступників ліквідації НЕК.

"Спробуймо діяти, щоб спільно досягати такої ситуації, за якої цензура виявиться безсилою, утиски неможливими, а діяльність НЕК безглуздою", - йдеться у зверненні.

 Поділитися