MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Права в’язнів (матеріали вебінару ХПГ 16.06.2021)Аналіз виконання рекомендацій щодо пенітенціарної системи, наданих Україні Європейським комітетом з запобігання катуванням з 1998 рокуОкрема думка судді Бущенка А. П.Короткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у 2016 р.Пам’яті Олександра Єсеніна-ВольпінаКрапку в справі ректора Темченка ще не поставлено (оновлено)Загальні підсумки виборчої кампанії 2015 року в Харківській областіЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 39 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 07.09.2015 – 11.09.2015Права заключённых, связанные со здоровьемУряд, подай на «кошик»!ЕКСПРЕС-ОГЛЯД ЗАКОНОТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ Бюлетень № 2 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 08.12.2014 – 12.12.2014 (друга частина)26. Права в’язнів23. Торгівля людьми та порушення прав людини15. Право на працю14. ВРАЗЛИВІ ГРУПИ ЯК ОБ’ЄКТ ДИСКРИМІНАЦІЇ, РАСИЗМУ, КСЕНОФОБІЇ ТА ЗЛОЧИНІВ НА ҐРУНТІ НЕНАВИСТІРішення ЄСПЛ у справі "Волков проти України"Права людини в Україні 2011. IV. ПРАВО НА СПРАВЕДЛИВИЙ СУДПри МВС створять ще одну громадську раду із захисту прав людиниСБУ готує обвинувачення за скоєння ГолодоморуПрава людини в Україні - 2008. 16. Екологічні права

Ні підміні дієвих незалежних інституцій громадянського суспільства декораціями!

29.01.2010   
Відкрита заява національних екологічних громадських організацій щодо загроз громадянському суспільству України

Екологічна ситуація в Україні є кризовою. Значна частина водних об’єктів втратила природну чистоту, порушена їх здатність до самоочищення. У державі накопичено понад 35 млрд. тонн відходів, 17% її території зазнає підтоплення, понад 18% - вражено інтенсивною ерозією. За роки незалежності площа земель природно-заповідного фонду збільшилася вдвічі, але займає тільки 4,95% території країни, що значно менше за середній показник для Європи (15%). В Україні найвищий в Європі рівень розораності земель, споживання енергетичних ресурсів і води, вирубування лісів. Цей список можна довго продовжувати.
Складність і наскрізний характер екологічних проблем України вимагають від уряду, політиків, громадськості рішучих дій для їх вирішення. Майбутній глава держави першим повинен розуміти свою відповідальність за екологічний стан території країни. Проте аналіз передвиборчих програм кандидатів на посаду Президента України демонструє, що екологічна проблематика не входить до пріоритетів більшості з них, а у переможців першого туру виборчих перегонів - відсутня взагалі. Так само в їхніх програмах відсутня згадка про громадянське суспільство та його роль у формуванні й впровадженні державної політики, зокрема екологічної.
Водночас досвід незалежної України доводить, що саме громадські екологічні організації в умовах нестабільності влади, її неспроможності ефективно управляти охороною довкілля та природними ресурсами, відігравали та відіграють значну роль у вирішенні екологічних проблем. Підготовка та ухвалення нормативно-правових актів, розробка і прийняття Концепції Національної екологічної політики, інших стратегічних документів, захист і створення об’єктів природно-заповідного фонду, припинення екологічно небезпечної діяльності, яка шкодить здоров’ю, екологічна освіта та просвіта різних верств суспільства, скорочення порушень екологічного законодавства - це не повний перелік результатів діяльності громадських екологічних організацій по всій території України.

Одним із найважливіших напрямків діяльності наших організацій є впровадження в  Україні засад екологічної демократії шляхом виконання вимог Конвенції ЄЕК ООН (Оргуська конвенція, ратифікована 1999р.). Саме на основі положень Оргуської конвенції було підготовлено і затверджено Постанову КМУ No.1378 від 15 жовтня 2004 р. , яка пройшла широке громадське обговорення.

Однак скасування Постанови No.1378 та затвердження на заміну їй без дотримання процедури залучення громадськості до підготовки та прийняття цього рішення двох постанов КМУ - No.1302 від 26 листопада 2009 р. “Про додаткові заходи щодо забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики” та No.10 від 6 січня 2010 р. “Про затвердження Порядку залучення громадян до формування та реалізації державної політики” - обмежило право на самоорганізацію організацій громадянського суспільства і створило умови для маніпуляцій громадськими організаціями за допомогою нових процедур. Наприклад, Постанова No.1302 була затверджена 26 листопада 2009 р., Асоціація рибалок України була зареєстрована 30 грудня 2009 р., а вже 29 січня 2010 р. ця новостворена організація, про екологічну діяльність якої суспільству нічого не відомо, планує створити Національну громадську екологічну раду. Вимога обов’язкової реєстрації учасників для входу до зали, квота 5-10 людей від організації, приміщення у центрі столиці, агресивна риторика лідера рибалок, безпідставне привласнення широкого спектру екологічних проблем, які знаходяться поза компетенцією рибалок - усі ці елементи примушують нас вважати, що захід є замовленою маніпуляцією.

Ми висловлюємо глибоке занепокоєння спробами окремих політичних структур та створених ними псевдогромадських організацій реалізувати в Україні підміну дієвих незалежних інституцій громадянського суспільства декораціями.

З огляду на сказане вище, ми вимагаємо термінового скасування постанов КМУ No.1302 та No.10 як таких, що створюють умови для фальшування діяльності організацій громадянського суспільства.

Всеукраїнська екологічна громадська організація “МАМА-86”
Всеукраїнська екологічна ліга
Національний екологічний центр України
Всеукраїнська громадська організація “Чиста Хвиля”
Всеукраїнська дитяча спілка “Екологічна Варта”
Міжнародна благодійна організація “Екологія - Право – Людина”
Всеукраїнський благодійний фонд “Паросток”
Всеукраїнська Громадська Організація “Жива планета”
Українська Екологічна Асоціація “Зелений світ”
Українське відділення міжнародної спілки “Екологія людини”
Національний молодіжний центр “Екологічні ініціативи”

 Поділитися