MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Запоріжжя: чи відбудеться екологічний референдум?

16.02.2010   
Володимир Бацунов
Як показує досвід, замало ухвалити програму – для кардинальної зміни ситуації треба створити механізми реального контролю й відповідальності за порушення природоохоронних норм.

 

Екологічна ситуація в місті Запоріжжі вельми кепська, і це не складає жодної таємниці. Кожного дня у запорізьке повітря викидається більше як 150 хімічних речовин, багато з яких відносяться до першого й другого класів небезпеки, зокрема двоокис марганцю, бензапірен, сполуки свинцю, хрому, інші. За даними обласної санітарно-епідеміологічної служби головними забруднювачами атмосферного повітря є 10 підприємств (їх доля складає 96% від валового викиду) – це ВАТ «Запоріжсталь», ВАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат», ВАТ «Запоріжферосплав», ВАТ «Запоріжкокс», ВАТ «Запоріжабразив», ВАТ «Укрграфіт», ВАТ «Дніпроспецсталь», ДП «Кремнійполімер», КП «Запорізький титано-магнієвий комбінат», ВАТ «Запоріжсклофлюс».

Головною причиною забруднення атмосферного повітря є застарілість технологій та обладнання, важливу роль також відіграють кліматичні особливості реґіону – переважання слабких вітрів і штилів, крім того, запорізькі вітри мають переважно північний напрямок і переносять викиди через проммайданчик у центральну частину міста, а з червня по жовтень, знов таки через малу швидкість вітру, над містом утворюється атмосферний екран, який сприяє накопиченню шкідливих викидів. Система ж реґулювання викидів шкідливих речовин у період несприятливих метеорологічних умов не діє. Дніпро забруднюється недостатньо очищеними промисловими стоками, а із зливними стоками в ріку змиваються токсичні речовини, що входять до атмосферних викидів, серед яких є і важкі метали. Міські ґрунти забруднені свинцем, нікелем, міддю, цинком. В наслідок цих причин санітарно-епідеміологічна ситуація в місті залишається надзвичайно напруженою. Все це має величезний вплив на стан здоров’я населення – головний удар отримують кровоносна, імунна, репродуктивна, центральна нервова система та органи дихання городян.

Сплеск громадської активності стосовно екологічної ситуації на Запоріжжі відбувся у 80-х роки, коли вперше з’явилися раніше недоступні статистичні зведення про перевищення підприємствами гранично допустимих викидів шкідливих і канцероґенних речовин у десятки й сотні разів, також відомості про високу захворюваність і смертність запоріжців. Як наслідок цього міською та обласною радами з притягненням науковців, представників державних установ і громадських організацій розроблено «Програму виходу Запоріжжя з екологічної кризи», яку було ухвалено 2001 року із 10-річним терміном реалізації.

Але, як показує досвід, замало ухвалити програму – для кардинальної зміни ситуації треба створити механізми реального контролю й відповідальності за порушення природоохоронних норм, бо часто-густо підприємствам простіше сплачувати штрафи, ніж встановлювати дороге очисне обладнання – це значно дешевше.

У попередні роки під час опитувань з’ясовано, що запоріжці головну відповідальність за екологічний стан покладають на керівників промислових підприємств міста і вважають за можливе участь місцевого населення в розв’язуванні місцевих екологічних проблем. Крім того, велика частина опитаних однією з проблем називала недостатнє інформування городян щодо екологічної ситуації.

Що ж ми бачимо сьогодні? Попри затверджену рішенням Запорізької облради (№ 2 від 23.04.02) програми охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки міста, яка передбачала заходи з охорони атмосферного повітря, водних ресурсів та інші, керівництва підприємств-забруднювачів ухиляється від їх виконання. І місцева влада, не зважаючи на ст. 15 Закону України «Про охорону навколишнього середовища» («Місцеві ради несуть відповідальність за стан навколишнього природного середовища на своїй території і в межах своєї компетенції»), допомагає їм у цьому. Запорізька облрада внесла зміни до програми охорони довкілля, які передбачають можливість і механізми пролонгації термінів виконання природоохоронних заходів шляхом укладання угоди – без притягнення до відповідальності за порушення строків (Рішення № 25 від 29.11.07). Скажімо, у травні минулого року Запорізька облрада ухвалила рішення, відповідно до якого вирішила укласти угоду з ВАТ «Запоріжсталь» і Міністерством охорони навколишнього природного середовища України, яким подовжила термін вжиття цим підприємством природоохоронних заходів, передбачених програмою виходу з екологічної кризи до 2017 року (!). З іншими підприємствами-забруднювачами також були укладені подібні угоди, замість того, щоби вжити дійових засобів, передбачених законодавством: місцева рада може припинити господарську діяльність підприємств, установ та організацій у разі порушення ними законодавства про охорону довкілля (ст. 15 п. й згаданого закону).

Актуальним для Запоріжжя також є питання захоронення та переробки твердих побутових відходів, бо, скажімо, тимчасовий полігон захоронення відходів вже переповнений, і, до того ж, знаходиться на території міста, що негативно впливає на стан здоров’я людей, яки мешкають навколо.

Оскільки місцева влада фактично відмовляється впливати на теперішній стан речей, запорізькі екологи та представники громадських організацій мають намір розв’язати це питання за допомогою місцевого референдуму – це було запропоновано на зборах жителів м. Запоріжжя наприкінці серпня минулого року. На референдум пропонують винести наступні питання:

1. Чи підтримуєте Ви розробку та прийняття Запорізькою міською радою програми виходу до 2012 р. м. Запоріжжя з екологічної кризи, яка б передбачала зниження викидів та скидів забруднюючих речовин в навколишнє природне середовище підприємствами, установами та організаціями, розташованими на території м. Запоріжжя, до нормативних показників?

2. Чи підтримуєте Ви необхідність зупинення (тимчасового) Запорізькою міською радою діяльності підприємств, установ, організацій, розташованих на території м. Запоріжжя, в разі перевищення ними нормативів гранично допустимих викидів та скидів забруднюючих речовин в навколишнє природне середовище?

3. Чи підтримуєте Ви необхідність встановлення та функціонування в м. Запоріжжя місцевої екологічної автоматизованої інформаційно-аналітичної системи з метою систематичного та оперативного інформування населення м. Запоріжжя про стан навколишнього природного середовища?

4. Чи згодні Ви з тим, що усі полігони захоронення та переробки твердих побутових відходів повинні розташовуватись за межами м. Запоріжжя на відстані не менше ніж 5000 метрів від житлової забудови?

5. Чи підтримуєте Ви прийняття Запорізькою міською радою рішення щодо заборони вирубки будь-яких зелених насаджень на всій території м. Запоріжжя, крім тих, які знаходяться в аварійному стані і несуть небезпеку для мешканців міста?

Перевагою місцевого референдуму є те, що він матиме більшу юридичну силу, ніж рішення будь-яких місцевих владних органів. Водночас, його організування й проведення – справа непроста й вимагає не тільки певних дій активістів, а й підтримки громадськості, простих городян. Сподіваємося, в запоріжців вистачить сил і терпіння довести краю цю благородну справу.

P. S. Справедливості ради слід зазначити: щодо інформування населення про екологічний стан на сьогоднішній день є певне просування – на початку лютого цього року в Запорізькій облдержадміністрації презентовано «Систему інформування про стан навколишнього природного середовища у Запорізькому реґіоні». Проте, зараз доступна інформація лише про стан атмосферного повітря (за добу, тиждень, місяць, рік і кілька років). Про стан водних ресурсів, ґрунтів інформація (поки що?) відсутня.

Див. також:

Громадські організації вимагають проведення місцевого референдуму з питань екології

Використано матеріали різних видань, порталів, зокрема:

Открытый сайт Общественных Экологических Организаций Запорожской области

Запорожский еженедельник «Остров Свободы»

«Екологічне партнерство у м. Запоріжжя»

 Поділитися