MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

ООН: за три місяці росіяни стратили 32 українських військовополонених‘Я сказав росіянам на блокпосту, що їду на Азовсталь’ Жодної толерантності до путінського режиму! Звернення вчених світу‘Один брат погиб, второго едва спасли’, — история жительницы Загальцев Омбудсмани Турецької Республіки зустрілися з рідними бранців РФНацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка Похований курган: росіяни знищують унікальну пам’ятку в Маріуполі‘Один брат загинув, другого ледве врятували’, — історія мешканки Загальців‘Россияне убивали со звериной жестокостью’Війна з темрявою. Підсумки тижняРосія створила ‘всепроникну атмосферу страху’ на ТОТ‘Росіяни вбивали зі звірячою жорстокістю’ ‘Росія воює проти звичайного життя людей’, — Президент України‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Права осіб, що повернулися з російського полонуНавіщо?Зруйновані села Дібрівне та Курулька з повітряВже отримали дані щодо 170 постраждалих від воєнних злочинів Мілітариzовані: Росія посилює діяльність ‘Юнармії’ у КримуВідновлення і реабілітація після полону — Уряд ухвалив постанову

Зміни законодавства стосовно призову до армії

18.02.2010   
Інна Сухорукова
На думку автора, удосконалений Наказ МО №207, який тепер має номер 402 і містить Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України поліпшує законодавчу базу, яка стосується призову солдат строкової служби і військовослужбовців, яких набирають за контрактом.

За останні два роки Міністерство оборони України зробило досить багато для поліпшення законодавчої бази, яка стосується призову солдат строкової служби і військовослужбовців, яких набирають за контрактом.

У 2008 році був серйозно удосконалений Наказ МО №207, який тепер має номер 402 і містить Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України. Так, ст.2 «Медичний огляд призовників (допризовників)» розділу II «Медичний огляд» містить положення про необхідність до початку прийому у комісіях РВК зібрати усю медичну документацію стосовно допризовника (призовника), :медичну картку амбулаторного хворого (облікова форма МОЗ №25) на допризовників – від лікаря-педіатра, на призовника, якому більше 18 років – від лікаря дільничного; списки осіб призовного віку, які перебувають на диспансерному обліку у психіатра, фтизіатра, невролога, алерголога і інших із відділів соціального забезпечення: дані про призовників, які визнані інвалідами; із допоміжних шкіл для розумово-відсталих та важковиховуваних – медично-педагогічні характеристики; із санепідемстанції – дані на осіб, які перехворіли протягом останніх шести місяців вірусним гепатитом, червневим тифом, дизентерією, іншими інфекційними хворобами. Порівняно з відповідною статтею Наказу №207 – ця стаття вимагає більш вичерпно конкретної медичної документації.

За Наказом №207 якість медичної документації не була розписана так докладно, тому ми зтикалися з тим, що, наприклад, в армію потрапляли призовники, які закінчили учбові заклади для розумово відсталих, а документація на таких підлітків до комісій РВК не надходила.

Ще одна дуже суттєва і корисна зміна: вимоги п.2.5 тієї ж статті 2 розділу II «Медичний огляд». В цьому пункті зазначено, які саме аналізи треба проводити призовникам перед медичним оглядом комісії.

Вперше, згідно з вимогами Наказу №402, запроваджується обов’язкове обстеження призовників на ВІЛ та антигени до вірусів гепатитів В і С.

Ми добивались таких змін до законодавства майже 10 років. Бо за результатами моніторингів якості призову, які проводила наша організація двічі на рік, майже у кожному призові виявляється військовослужбовець, якого призвали з гепатитом «С». Причому, це не репрезентативна вибірка, бо кров на антигени гепатитів беруть тільки у військовослужбовців МЧС та внутрішніх військ. Насправді, таких хворих, за свідченням військових інфекціоністів, набагато більше.

Отже, вимоги Наказу №402 – це певна революція в частині виявлення інфекційних захворювань при призові.

На жаль, на такі обстеження кошти у бюджеті не були передбачені. І, треба зазначити, що Харківська обласна адміністрація, Управління з охорони здоров’я Харківської області доклали чимало зусиль, щоб запровадити обстеження на гепатити, спрямувавши цільові кошти на такі обстеження до Харківської клінічної обласної лікарні. Про це нам повідомив Голова Управління з охорони здоров’я Харківської області О.Галацан.

Не менш вчасним і необхідним є Наказ Міністра Оборони України від 20.10.09 №525 «Про затвердження та введення в дію Інструкції з організації професійно-психологічного відбору у Збройних силах України».

В документі наведене визначення професійної придатності громадян, які вступають на військову службу. Інструкція зобов’язує усіх, хто має намір вступити у військові учбові заклади чи служити за контрактом, проходити спеціальну професійно-психологічну експертизу.

В Інструкції розписані всі можливі варіанти обстежень, передбачено, що у разі відмови від обстеження, прохання про вступ до лав Збройних Сил за контрактом або до військового учбового закладу не розглядається. Докладно описані варіанти висновків експертизи при різних психологічних показниках.

Дуже суттєвим є те, що Інструкція передбачає цілковиту конфіденційність експертизи і чітко прописує, хто є відповідальними за розголошення конфіденційної інформації.

З нашої точки зору, ця Інструкція є дуже обґрунтованим і сучасним документом. Бо у своїй практиці ми зтикалися з випадками, коли особи, які пішли служити за контрактом, не оглядались навіть психіатрами комісії РВК, а потім, під час служби, заи наявних порушеннях психіки, відмовлялись від обстеження військовими психіатрами, посилаючись на Закон України «Про психіатричну допомогу», яким визначено, що огляд психіатром є суто добровільним.

Звичайно, для військовослужбовців ця норма є абсурдною. І, на жаль, ми бачили цей абсурд наочно, коли військовослужбовець за контрактом з вираженими психічними відхиленнями, служив помічником стрілка гранатомету, відмовляючись від огляду психіатром, і лікарі були змушені комісувати його через соматичний діагноз, при якому він, при бажанні, міг би служити. «Інструкція унеможливлює такі випадки, особливо через те, що передбачає відповідальність тих, хто проводить експертизу, за неякісне її проведення.

Таким чином, нові зміни до законодавства, що стосуються призова і служби за контрактом зберігають і життя, і здоров’я майбутніх військовослужбовців, і державні кошти, які неодмінно «спалюються» у великій кількості при призові у армію хворих військових.

Наразі, нам невідомо чи стосуються положення Інструкції солдат строкової служби, для яких теж необхідно запровадити професійно-психологічну експертизу, бо, на жаль, за статистикою Мінздраву, рівень психічних аномалій серед молоді останнім часом неухильно зростає.

 Поділитися