MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українські науковці проти ВАК

12.03.2010    джерело: polit.ua
Заява головних редакторів недержавних наукових фахових видань гуманітарного профілю Ярослава Грицака, Володимира Кравченка та Наталі Яковенко

Останні ініціативи ВАК України щодо регламентації та уніфікації наукових видань, яким надається офіційний статус «фахових», дедалі більше нагадують практику державного керівництва наукою радянських часів. Реформи в сфері наукової діяльності вкотре підмінюються їхньою бюрократичною імітацією. Замість того, щоб впроваджувати практику peer-review, допомагати українським виданням у досягненні міжнародного наукового рейтингу та створювати умови для поширення експертного знання, ВАК нав’язує академічній спільноті дріб’язкові й нічим не узасаднені формальності, які консервують провінціалізацію та ізоляцію української науки.

Відкидаючи подібну практику, ми відмовляємося від внесення наших видань: «Схід-Захід» (Володимир Кравченко), «Україна Модерна» (Ярослав Грицак) і «Український гуманітарний огляд» (Наталя Яковенко), - до «Переліку наукових фахових видань» ВАК України. Віднині кожне чергове число зазначених вище видань супроводжуватиметься приміткою про те, що воно НЕ входить до «Переліку наукових фахових видань» ВАК України.

Закликаємо колег із України, Росії та Білорусі наслідувати наш приклад. Сподіваємося, це приверне увагу до необхідності системного реформування наукової сфери діяльності в країнах колишнього СССР , їхнього входження до світового академічного простору, вільного від ВАК і подібних до неї анахронізмів.
Заяву прийнято на засіданні Міжнародної Асоціації Гуманітаріїв України, Білорусі та Росії 4 жовтня 2009 року.

Ярослав Грицак

Володимир кравченко

Наталя Яковенко

20.01.10

 Поділитися