MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Є серйозна потенційна загроза здоров’ю калушан

15.03.2010    джерело: www.zaxid.net
"Вивільнення таких сполук як гексахлорбензол зі сховища технічних відходів у навколишнє середовище може стати серйозною загрозою для здоров’я жителів Калуша", – заявив Рене Нієенхейс, керівник спільної оглядової місії ООН та ЄС

"Вивільнення таких сполук як гексахлорбензол зі сховища технічних відходів у навколишнє середовище може стати серйозною загрозою для здоров’я жителів Калуша", – заявив Рене Нієенхейс, керівник спільної оглядової місії Організації Об’єднаних Націй та Європейського Союзу, виконуючий обов’язки керівника Спільного відділу з вирішення проблем навколишнього середовища Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP) та Офісу ООН з координації гуманітарних питань (OCHA). Місія завершила робочий візит зі збору фактів в місті Калуш минулого тижня.  Про це інформує сайт ООН в Україні.

"Завдання місії полягало в спробі визначити безпосередні та критичні загрози екологічній безпеці міста Калуш та їх вплив на місцевість", – повідомив Рене Нієенхейс.

Завдяки технічній підтримці, наданій а рамках Міжнародного Гуманітарного партнерства, зразки ґрунту з забруднених територій були відібрані та відправлені для тестування в Данію.

Місія планує видати заключний звіт через два тижні, саме стільки часу необхідно для тестування взятих зразків ґрунту. Заключні висновки місії слугуватимуть платформою для прийняття подальших рішень та дій з вирішення даної ситуації.

Місія стала можливою завдяки об’єднанню зусиль Системи ООН зі зниження наслідків природних катастроф (UNDAC) та Центру Європейської Комісії зі спостереження та інформування (EC-MIC).

Дев’ять членів команди мають досвід з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, впровадження заходів, скерованих на охорону навколишнього середовища, зниження ризиків техногенних катастроф, гідрогеології та відходів дамб.

"Члени українського уряду повідомили, що високо цінують зусилля міжнародної спільноти у вирішенні даного питання та з нетерпінням чекають заключного звіту, особливо технічних рекомендацій", заявила Сімона Волькен, виконуюча обов’язки Координатора системи ООН в Україні

Нагадаємо, у Калуському районі Івано-Франківської області було порушено екологічну рівновагу в товщі гірських порід Калуш-Голинського родовища калійних солей. Це спричинило численні провали земної поверхні над площею шахтних полів у Калуші, руйнування будинків і комунікацій, засолення водоносних горизонтів у цьому місті та селах Кропивник і Сівка-Калуська.

У районі відбувається порушення цілісності захоронення близько 50% наявних на території України небезпечних відходів, віднесених до І класу небезпеки, що спричиняє забруднення повітря, ґрунтів і водоносних горизонтів у басейні Лімниці, яка впадає в Дністер.

Згідно з указом президента, в межах територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська оголошено зону надзвичайної екологічної ситуації на 90 днів. Усього на забезпечення указу Президента Верховна Рада виділила 560 млн 807 тис. грн з держбюджету. Близько 345 млн грн планується для добровільного відселення людей з території просідання земної поверхні.

12 березня Кабінет міністрів України виділив Івано-Франківській облдержадміністрації 398 млн грн для здійснення заходів, пов’язаних з ліквідацією наслідків надзвичайної екологічної ситуації на території м. Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району.

 Поділитися