MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Права людини в Україні після виборів Президента: проблемні питання. УНІАН, 19 березня 2010 р., 10:30. Прес-реліз

19.03.2010   
Організатори прес-конференції: Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини. Дії нової адміністрації протягом першого місяця її діяльності свідчать не про наміри змінити ситуацію на краще, а навпаки, спрямовані на згортання навіть тих позитивних тенденцій, що були.

 

УНІАН, 19 березня 2010 р., 10:30

Організатори прес-конференції:

Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини

Після виборів нові Президент та уряд успадкували системні проблеми в сфері прав людини та основоположних свобод: відсутність сильної незалежної судової влади, поваги до правосуддя, відсутність інформаційної відкритості, прозорості та підзвітності влади суспільству, масові та брутальні порушення права на справедливий суд, на захист від катувань та інших видів незаконного насильства, від безпідставних затримань, права на інформацію, права бути обраним, бідність значної частини населення країни. В країні за певними винятками була відсутня цілісна системна політика щодо покращення становища із правами людини і основоположними свободами.

Намагання правозахисних організацій, окремих підрозділів і окремих державних службовців з МВС, Міністерства юстиції і Міністерства освіти і науки покращити ситуацію мали наслідком певний прогрес, але політична криза, загальне ставлення політичних сил до прав людини як до чогось другорядного і незначущого в порівнянні з політичною доцільністю не дали домогтися системних змін на краще.

Змушені констатувати, що дії нової адміністрації протягом першого місяця її діяльності свідчать не про наміри змінити ситуацію на краще, а навпаки, спрямовані на згортання навіть тих позитивних тенденцій, що були.

Так, голова СБУ В. Хорошковський заявив про припинення процесу встановлення правди про історію України ХХ століття і розкриття архіву: «дуже багато матеріалів розсекречено… правду, яку потрібно було донести українському народу, та правда донесена», «турбота спецслужби, перш за все, в тому, щоб охороняти свої секрети, охороняти закони, які ці секрети створювали».

Заклики до радикального перегляду напряму і змісту освітньої реформи, озвучені віце-прем’єром В. Семиноженком, означають фактичне скасування зовнішнього незалежного оцінювання і втрату рівного доступу до вищої освіти.

В Міністерстві внутрішніх справ планують ліквідувати Управління моніторингу прав людини в діяльності органів внутрішніх справ, яке лише за два роки здійснило величезну роботу в міліції, спрямовану на забезпечення поваги до прав людини в діях міліції та реформування МВС. Сотні громадян, які скаржилися на незаконні дії міліції, отримали допомогу від працівників Управління. За їхньої допомоги були викриті значні зловживання з боку міліції. Працівники Управління забезпечили системну роботу мобільних груп з моніторингу дотримання прав людини в місцях позбавлення волі, підпорядкованих МВС, яка мала результатом суттєве покращення умов перебування в ІТТ, є відповідальними секретарями громадських рад із забезпечення прав людини при МВС, головних та обласних управліннях МВС.

Почалися репресії проти профспілкових активістів. Адміністрація ВАТ «Краснодонвугілля» нищить Незалежну профспілку гірників за те, що вона не надала згоди на погіршення умов оплати праці шахтарів всупереч чинному законодавству. Директор шахти ім. М. П. Баракова цього ВАТ А. Чепурной 9 березня 2010 р. зробив подання на звільнення з роботи членів профспілкового комітету НПГ шахти ім. М. П. Баракова голови НПГ Дмитра Калітвенцева, заступника голови Григорія Ткача, членів Виконавчого бюро НПГ Олексія Мащенка та Володимира Данілейка, як таких, що не дали згоди на порушення Кодексу законів про працю (КЗОТ) та Закону «Про підвищення престижності шахтарської праці» і не погодилися на погіршення умов оплати праці шахтарів. Формулювання щодо звільнення – «за незгоду продовжувати роботу у зв’язку зі змінами умов праці». Шахтарі подали судовий позов до адміністрації ВАТ.

Викликають занепокоєння постійні порушення Конституції, що створює серйозну загрозу правам людини.

Ми вимагаємо від Президента Януковича, членів уряду, народних депутатів України виконувати статтю 3 Конституції, яка проголошує, що «утвердження прав і свобод людини є головним обов’язком держави».

Ми протестуємо проти згортання розкриття архівів, зміни правил вступу до ВНЗ менш як за три місяці до початку!

Ми категорично проти ліквідації Управління моніторингу прав людини в діяльності органів внутрішніх справ!

Навпаки, подібні інституції необхідно створити в структурі Міністерства юстиції, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства сім’ї, молоді і спорту та інших інститутів виконавчої влади для реалізації Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань, який ратифіковано 2006 року і нічого не зроблено для втілення його в життя.

Для реалізації системних змін на краще в царині прав людини необхідно:

посилити конституційні гарантії прав людини і основоположних свобод,

ухвалити новий Кримінально-процесуальний кодекс,

провести реформування судової системи, кримінальної юстиції та системи безоплатної правової допомоги відповідно до ухвалених указами Президента концепцій,

змінити пріоритети інформаційної політики, ухваливши законопроекти про доступ до публічної інформації, про інформацію, про суспільне радіомовлення, про громадські організації і переглянувши законодавство про захист суспільної моралі та практику його застосування.

Необхідно також переробити законопроекти про безоплатну правову допомогу, про порядок проведення мирних зібрань, проект Кодексу про працю, які суттєво порушують права людини.

Невідкладною є також необхідність введення посад спеціалізованих омбудсманів з протидії катуванням та поганому поводженню, з протидії дискримінації, з питань свободи інформації та захисту персональних даних та із захисту прав дітей, а також створення регіональних представництв Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Контакти:

Євген Захаров 057 714 3558
Володимир Яворський 044 417 4118

 Поділитися