MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Додаткові іспити та оцінки за атестат - шпарини для корупції

22.03.2010    джерело: opora.org.ua
Результати моніторингу дозволяють з впевненістю говорити, що система ЗНО на високому рівні забезпечує конституційне право громадян на рівний доступ до вищої освіти. За умови реалізації запропонованої новим міністром освіти моделі вступу, вступна кампанія стає непідконтрольною громадськості

Громадянська мережа ОПОРА та Комітет виборців України вітають рішення нового міністра освіти Дмитра Табачника (висловлене в ефірі «5 каналу» у ток-шоу «Я так думаю») щодо наміру подальшого вдосконалення системи зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) і вступу до вищих навчальних закладів (ВНЗ) за результатами ЗНО. Послідовна державна політика в цій сфері веде до зменшення соціального напруження в суспільстві та формує довіру до державних інституцій.

Поряд з тим, у заяві пана Табачника була озвучена модифікована модель вступу до ВНЗ, за якої ЗНО не відіграє виняткової ролі, - підсумковий рейтинг абітурієнта формується сумою балів сертифікату ЗНО, балів шкільного атестату та результатами випробувань у ВНЗ загальнонаціонального значення за профільними вступними іспитами. Логіка запропонованої моделі вступу зрозуміла, оскільки нинішній варіант ЗНО певним чином демотивує школяра опановувати дисципліни, які не знадобляться йому для вступу. Відтак, система зовнішнього незалежного оцінювання справді потребує постійного вдосконалення. З іншого боку, запропонована чинним міністром освіти модель частково повертає до вищої та середньої школи можливість корупційних маніпуляцій.

З моменту першого загальноукраїнського впровадження зовнішнього незалежного оцінювання в 2008 році Комітет виборців України та Громадянська мережа ОПОРА проводять громадське спостереження за його проведенням. Результати моніторингу дозволяють з впевненістю говорити, що система ЗНО на високому рівні забезпечує конституційне право громадян на рівний доступ до вищої освіти. За умови реалізації запропонованої новим міністром освіти моделі вступу, вступна кампанія стає непідконтрольною громадськості, адже всі етапи вступної кампанії (незалежне тестування, іспити у ВНЗ, оцінки в шкільному атестаті) відстежити неможливо.

Тому, ми наполягаємо на необхідності законодавчого закріплення за ЗНО визначального статусу при вступі до ВНЗ та процедури громадського спостереження за прозорістю його проведення. Це підтвердить незворотність антикорупційних реформ, і закріпить у виборців впевненість про щирі наміри нової влади далі рухатися цивілізаційним шляхом у напрямку реформування освіти в Україні.

 Поділитися