MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Російські реалії: міліціонер, що розповів про порядки у відомстві, має вибачитись

24.03.2010    джерело: www.radiosvoboda.org
Марія Щур
Російський суд визнав винним у наклепі Олексія Димовського, який у відеозверненні до прем’єра Володимира Путіна на Інтернеті звинувачував своїх начальників у корупції

Російський суд визнав винним у наклепі міліціонера, який у відеозверненні до прем’єра Володимира Путіна на Інтернеті звинувачував своїх начальників у корупції. Суд міста Новоросійськ присудив колишньому майору Олексію Димовському виплатити штраф двом керівникам міліції цього міста та публічно спростувати свої звинувачення, з якими Димовський виступив минулого року на сайті YouTube. Колишній офіцер міліції , який внаслідок свого вчинку став безробітним та втратив житло, винним себе не вважає і обіцяє далі шукати справедливість.

Знаменитим на всю Росію Олексій Димовський став після того, як у листопаді минулого року він розмістив в Інтернеті два відеозвернення до російського прем’єра Володимира Путіна. В них він розповідав про корупцію та беззаконня, що відбуваються в російській міліції, та висунув конкретні звинувачення проти своїх начальників, які, за його словами, вимагали від нього відкривати справи проти невинних людей.
За лічені дні відеозвернення міліціонера переглянуло близько 700 тисяч людей. Справа майора Димовського набула широкого суспільного резонансу, адже злочини в міліції є темою багатьох Інтернет-форумів та газетних публікацій.
Голова МВС Росії Рашид Нургалієв призначив перевірку. Факти, за офіційною версією, не підтвердилися. Одночасно стало відомо, що Димовського звільнили з міліції. Його також заарештували, посадили в камеру попереднього ув’язнення, але потім звільнили.

Пізніше двоє його начальників подали на нього в суд за наклеп і виграли справу. Суд Новоросійська присудив Димовському виплатити кожному по 50 тисяч рублів, що є приблизно 1 800 доларів США.
«Ніякого спростування не робитиму»
Та сам Димовський винним себе не вважає і виплачувати компенсацію міліцейським чиновникам не збирається.
«50 тисяч? Суд не вивчив, як я можу виплачувати такі суми, коли в мене навіть прописки немає. Спростування в засобах масової інформації та в Інтернеті я в будь-якому випадку не зроблю, як би мене суд не зобов’язував. Я краще відсиджу три роки в тюрмі, ніж публікуватиму спростування свого відеороліка. Потрібно домагатися справедливості. І я буду її домагатися», – заявив екс-майор міліції.
Димовський, який разом із родиною залишився без даху над головою і засобів до існування, говорить, що в суді йому не дозволили пред’явити докази. Зокрема, йдеться про таємні записи його розмов з начальниками, які Димовський почав робити, готуючи своє відеозвернення.
Російська преса рясніє публікаціями про злочини міліціонерів. Міліція, згідно з опитуваннями, є однією з найменш шанованих інституцій в російському суспільстві. Близько 40% росіян вважають професію міліціонера найкримінальнішою. Особливе обурення в суспільстві викликав випадок, коли майор міліції Євсюков розстріляв двох відвідувачів московського супермаркету. Суд засудив його до довічного ув’язнення.
Президент Росії Дмитро Медведєв днями підписав указ про реформу МВС, в результаті якої кількість міліціоенрів має скоротитися, а вимоги до них підвищитися. Контроль над виконання указу президент поклав на саме керівництво МВС.

 Поділитися