MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

«Интеризация» всей страныКабмін підпорядкував собі державне телебаченняПане Президент, не порушуйте КонституціюСтавленик Ахметова тепер головний для телебачення?Президент ліквідував Національну комісію з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузіВіктор Янукович скасовує проекти свого попередникаНе визнавати ‘фарс Кремля’Невидимі бранці КремляРосія має надати докази того, що український журналіст живий, — ‘Репортери без кордонів’ шукають Дмитра Хилюка‘Я ні про що не жалкую і ні в чому не каюсь’ — в РФ правозахисника засудили до двох з половиною років колоніїКатування священників, знищення храмівСім місяців під землею та півстоліття на повернення викрадених дітей — підсумки тижня Підземний дитсадок, замінована АЕС, обстріл Донецька — підсумки тижняЗа ґрати за вподобайку: окрема думка судді Аркадія Бущенка 35 дітей з Луганщини вивезли до Білорусі — ‘навчатися’ у надзвичайниківНедбалість і кулі: росіяни вбивають українських дітейДовгий шлях додому: РФ має повернути Богдана ЄрмохінаЦивільні в Авдіївці, бойові аптечки, єВідновлення. Підсумки тижня‘Відчуття, що нічого не можна вже виправити’, — Ірина Марченко, Здвижівка‘Було видно, що місто просто знищують’, — Павло Пономаренко, Маріуполь

«…и другие официальные лица»

31.03.2010    джерело: www.telekritika.ua

 

Провладного офіціозу в новинах дедалі більшає, експертних думок та здорового глузду – меншає. Моніторинг порушень стандартів у теленовинах за 15 – 27 березня 2010 року

Тенденція до висвітлення діяльності президента та уряду в дусі офіціозу та «паркету», відзначена в останні тижні, посилюється та виходить за межі новин «Інтера» й ТРК «Україна». У другій половині березня до пулу відверто провладних каналів дедалі частіше приєднується Перший національний, а часом й інші канали. Із політичних та економічних новин більшості каналів геть-чисто зникли коментарі експертів. Важко пригадати, коли востаннє хтось із знаних політологів, економістів та спеціалістів із інших галузей коментував для теленовин наміри та вчинки нової влади. Складається враження, що інформаційні служби прагнуть висвітлювати діяльність президента та уряду не просто «або добре, або ніяк», але якомога формальніше та поверховіше. Тож за стилістикою політичні новини невпинно наближаються до радянської програми «Время». Разом із тим, у новинах знову знаходиться місце для піар-матеріалів, імовірно, замовлених учасниками корпоративних конфліктів (або конфліктів між владою та бізнесом), а також замовної самореклами чиновників.

15 - 27 березня 2010 року

15 березня «1+1», ICTV та «Інтер» узяли на себе місію добровільної (?) допомоги прес-службам президента і Кабміну, повідомивши про зустріч глав держави та уряду в шанобливо-офіційному дусі. В усіх трьох матеріалах ідеться про теми розмови, однак не про її зміст, окрім указівок президента прем’єрові (щодо законності яких у журналістів міг би з’явитися сумнів, якби вони підходили до розкриття цієї теми по-журналістськи). «Микола Азаров повідомив про перші результати внутрішнього аудиту Державного казначейства та Пенсійного фонду и запевнив, що пенсії та зарплати бюджетникам виплатять вчасно і у повному обсязі», - сповіщає ICTV, не турбуючись про те, що глядачам, можливо, також хотілось би знати ці результати. Дуже стисло про ці результати повідомляє «Інтер»: «Пока же по данным министерства финансов, общий дефицит пенсионного фонда в первом квартале этого года составляет 30 миллиардов гривен. А на счетах госказначейства не многим более миллиарда. Впрочем, в правительстве утверждают, разработана программа экономического развития, и дефолта в стране не будет. Кроме того, сегодня Виктор Янукович поручил Премьер-министру готовиться к международному финансовому аудиту. Глава государства намерен выяснить, на что тратило деньги предыдущее правительство». Ставленням Юлії Тимошенко та її соратників до наміру нового уряду провести розслідування їхньої діяльності журналісти не поцікавилися, хоча сам цей факт звучить як звинувачення, що передбачає право звинувачених на відповідь.

5 канал продовжує традицію однобокого висвітлення акцій протесту проти міністра освіти і науки Дмитра Табачника (або ж акцій на його підтримку, про які йшлося пізніше в новинах інших каналів). Після повідомлення про вимогу Івано-Франківської обласної ради звільнити Табачника та кадрів із акцій протесту у Львові та Луцьку в матеріалі йдеться: «Першими про свій протест проти Дмитра Табачника заявили одразу ж після його призначення парламентарії з фракції НУНС. Тоді сам новопризначений міністр заявив, що коментувати всі ці закиди не буде». Насправді на момент виходу матеріалу Табачник уже не раз коментував закиди на свою адресу - його синхрони є в сюжетах інших каналів. 22 березня Новий канал продемонстрував розлогий сюжет (автор - Світлана Хрущак) про акції протесту проти Табачника у Львові, не навівши жодного синхрону ані самого Табачника, ані його прибічників. Практично аналогічний матеріал вийшов у цей день у «Событиях» ТРК «Україна», але тут, принаймні, пояснили відсутність синхрону Табачника: «Сам Дмитрий Табачник с журналистами не будет общаться еще как минимум 2 дня. У министра плотный рабочий график, - объяснила "Событиям" его пресс-секретарь. Неделю назад, когда начались студенческие акции, с главой Минобразования встретился Виктор Янукович, после чего Табачник сделал заявление, что его личные взгляды не будут влиять на развитие образования в Украине и он будет реализовывать политику определенную президентом и парламентом». А 27 березня Перший канал, навпаки, незбалансовано висвітлив акцію на підтримку Табачника:

 «Підтримати Дмитра Табачника як міністра освіти та науки в Одесі сьогодні зібралися понад 3 тисячі молодих людей - представники громадських організацій та студенти. Зі встановленої на Приморському бульварі сцени лунали гасла на підтримку урядовця, а живим ланцюгом на Потьомкінських сходах молодь написала "За Табачника". Активісти переконані: він має залишитися на посаді. Адже протягом тривалого часу відповідав за гуманітарну сферу країни.
Світлана ОСАУЛЕНКО, лідер громадського руху "Нове покоління": "Нам доводиться виходити на вулиці і відстоювати свій вибір. І ми впевнені, що ми його захистимо, тому що міністр Табачник - це міністр студентства, це міністр молоді. Ми - за Табачника".

Сергій СТЕПАНЕНКО, ректор Одеського державного екологічного університету: "Ректори не могли стояти осторонь. Ми разом зі студентами. Тим паче, що ми підтримуємо їхні вимоги. Рада ректорів Одеського регіону - за Дмитра Володимировича Табачника"». Повноцінних збалансованих матеріалів, що розкривали б цю тему, в теленовинах майже не було.

16 березня офіційний тон знову чуємо в повідомленні про заяви Миколи Азарова та зустрічі Віктора Януковича у «Фактах» ICTV: «Прем’єр-міністр Микола Азаров оголосив, що новому уряду доведеться відновлювати кожну галузь, кожен регіон в Україну загалом. Казна держави порожня, економічний спад продовжується, державний борг збільшився втричі, а бюджету на цей рік немає. Текст такої заяви Миколи Азарова поширило управління Кабміну у зв’язках зі ЗМІ. У документі зокрема зазначено, що виконавча влада передусім виконуватиме виборчу програму Віктора Януковича. Серед обіцянок Прем’єра розбудувати державу "з безумовним верховенством закону, без корупції та диктату політичної доцільності і найбільш сприятливим інвестиційним кліматом для громадян і бізнесу". Пріоритети уряду, конкурентна освіта, сучасна та доступна медицина, енергоощадне виробництво і продуктивне сільське господарство. Глава Кабміну також обіцяє зниження податкового тиску і податкове стимулювання модернізації підприємств. В основу ж цьогорічного бюджету обов’язково закладуть давно узаконене підвищення соцстандартів. А на зустрічі з головою представництва Євросоюзу в Україні прем’єр заявив, що сподівається на співробітництво з Європейським Союзом за усіма напрямками нових українських реформ.

 Микола Азаров, прем’єр-міністр України: Первая задача нашего правительства - это разработать реалистичный бюджет, сократить дефицит бюджета, найти источники погашения, финансирования дефицита. На базе реалистичного бюджета стабилизировать ситуацию.

 Зовнішній та внутрішній вектор розвитку держави обговорив сьогодні Президент України Віктор Янукович з міністром закордонних справ Костянтином Грищенком. Глава держави переймається ефективністю українських торгових місій за кордоном, а ще просить голову зовнішнього політичного відомства внести пропозиції до Закону "Про задати внутрішньої та зовнішньої політики України".

 Віктор Янукович, президент України: Я попросив би Вас викласти свої пропозиції щодо підготовки Закону "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики", який би визначав сутність державної політики, і внутрішньої, і зовнішньої». Зауважмо, що в повідомленні фактично переказано реліз прес-служби Кабміну. Пригадаймо новини того ж ICTV часів урядування Юлії Тимошенко та президентства Віктора Ющенка - їхні заяви та дії висвітлювалися зовсім в іншому ключі.

 А ось «Інтер» раптом «забув» про звинувачення на адресу Юлії Тимошенко та її уряду в переобтяженні держави позичками у міжнародних фінансових інституцій. У повідомленні 16 березня йдеться, що «для борьбы с кризисом правительство планирует привлечь средства Международного валютного фонда, Европейского банка реконструкции и развития, а также Всемирного банка». В історичному випуску «Шустер live» 25 вересня минулого року Микола Азаров говорив Юлії Тимошенко: «Наши специалисты как-то подсчитали, что вы занимаете, Юлия Владимировна, со скоростью 500 долларов в секунду, и на кого этот долг ложится? На наших избирателей, на наших граждан». Згодом критика надмірної схильності Тимошенко до позичання багато разів лунала з вуст Азарова, Януковича та їхніх соратників. І ось у перший місяць роботи уряду Азарова виявляється, що він теж позичатиме за кордоном. «Інтер», утім, «не бачить» непослідовності, натомість цитує Азарова: «Мы должны привлечь на реализацию инфраструктурных проектов минимум 15-20 миллиардов долларов. И, разумеется, мы будем все свои свободные средства отправлять на инвестиции. На инвестиции, прежде всего, в энергосбережение - это для нас приоритетно. У нас есть очень серьезные задумки относительно такого проекта».

 У новинах Нового каналу як Пилип з конопель виникає харківський гольф-клуб, нахвалюваний мером (на той час) міста Михайлом Добкіним:

 «Гольф у маси. Це у Європі ця гра для багатіїв, а в Харкові у гольф гратимуть школярі. Так вирішив мер Михайло Добкін. Учні 5А класу тренуються в гольф вже з осені. Харківський гольф-клуб один із найпрестижніших в Україні, дев’ятилункове поле відповідає усім світовим стандартам. У харківського мера плани далекосяжні. Харків він хоче зробити столицею вітчизняного гольфу. Спочатку запровадити у кожній школі уроки цієї гри, а тоді до виховання чемпіонів справа дійде.

Михайло Добкін, мер Харкова: Гольф-клуб нужен не только Харькову. Гольф-клуб нужен Украине, потому что на базе харьковского гольф-клуба будет базироваться национальная сборная нашей страны. И это дает огромные шансы огромному количеству харьковских детей получать бесплатное высококачественное образование именно в этом виде.

 Господарі клубу зробити крок назустріч меровій ініціативі. І навіть пообіцяли школярам безкоштовне спорядження та поля для тренувань. Утім звідки взяти гроші на навчальну програму і підготовку тренерів, харківські освітяни не знають».

 Невиправданість, піарний тон і сумнівна актуальність теми викликають підозри щодо можливого замовного характеру матеріалу. А вже за тиждень, 23 березня, в новинах дружнього Новому каналу ICTV харківський гольф-клуб з’являється вже в зовсім іншому контексті: «Скандал пов’язаний з екологією та здоров’ям людей в Харкові. Мешканці наукового містечка П’ятихатки проти гольф-клубу, а саме проти вирубки 27 гектарів лісу, які місто виділило для розширення території цього закладу. Люди обурені, сторічний дубовий ліс віддали в приватні руки. І тепер замість зони відпочинку городян, - зведуть закритий елітний клуб, огороджений високим парканом. Власники клубу пропонують компроміс - безкоштовні уроки гольфу для дітей із сусідньої школи і благоустрій довколишньої території». Доводиться припустити, що матеріал на Новому з’явився не просто так, а в рамках профілактичного «відбілювання» бізнесменів, які з благословення міської влади планують вирубати приміський ліс.

 17 березня на ICTV - піар-сюжет фонду Олени Франчук «Анти-СНІД», присвячений показу спеціальної колекції модного одягу, створеної коштом фонду.

 19 березня у новинах ТРК «Україна» вийшло повідомлення, яку процитуємо без коментарів: «В новый рабочий кабинет со своим портретом президента. Официальное фото Виктора Януковича они могут скачать на его сайте, сообщили "Событиям" в Администрации главы государства. И спрос на изображение Януковича есть не только среди чиновников».

Перший канал коротко повідомив про зустріч мера Києва Леоніда Черновецького з президентом Януковичем. У матеріалі наведено синхрон Януковича; із нього зрозуміло, що розмова була нелегкою для Черновецького, однак позицію останнього не представлено в жодному вигляді. Наступного дня, 20 березня, в аналогічному ключі висвітлювалася зустріч Черновецького з Миколою Азаровим:

 Перший канал: «Мер Києва сьогодні ходив на килим до прем’єра. Вимога Миколи Азарова до Леоніда Черновецького: або за 3 місяці навести лад в столиці, або покласти заяву. Зустрічі акомпонували півтори сотні невдоволених киян, які зібралися під стінами Кабміну». Не надто поважний зворот - «на килим» - і, знов-таки, немає позиції Черновецького.

 «1+1»: «До битви за столицю прем’єр. Голова Черновецький, якому ще вчора дісталося на горіхи від Президента, у суботу побував на килимі і у Кабміні, де й отримав ультиматум від Азарова: або за 3 місяці Київ перетвориться з глушини на столицю, або заява про звільнення. Повторити подвиги Геракла і розчистити ці авгієві стайні Черновецькому не до снаги. У цьому переконували учасники мітингу під Кабміном.

Інна Боднар, журналіст: Під Кабінетом міністрів знову свистять. Освистують не уряд, а столичну владу. Мера із заступниками і з головами районів викликали на нараду у будинок уряду. Напередодні президент Янукович попередив мера Києва, що уряд розбереться.

Віктор Янукович, Президент України: Я дав уряду завдання розглянути всі питання, які накопичились.

Інна Боднар, журналіст: На свист мітингувальників відреагувала заступниця Глави президентської Адміністрації Ганна Герман.

Ганна Герман, заступник глави Адміністрації президента України: Я передам вашу думку.

Інна Боднар, журналіст: Щоби у кабінетах почули їхню думку, люди принесли під Кабмін колонки з мікрофоном. У нього заговорити їм заборонили. Своє бажання почали відвойовувати. Через півгодини вдалося запустити генератор і музику. Прем’єр-міністр налаштований серйозно. Сварить столичну владу за безвладдя, за погані дороги, ліфти. Про неприбрані від снігу вулиці владі нагадують сюжетами журналістів, яких на нараду не пустили.

Микола Азаров, прем’єр-міністр України: Час проходить, а проблеми тільки накопичуються. При цьому міська влада використовує бюджетні кошти на цілі, які в багатьох випадках є далеко не першочерговими.

 Інна Боднар, журналіст: Кабінет міністрів дав столичній владі 3 місяці. Якщо не впораються, радять написати заяву на звільнення. Голова Черновецький пообіцяв звільнити усіх, кого уряд накаже». Знов-таки, позиції Черновецького нема (окрім обіцянки «всіх звільнити»), акцент зроблено на акції протесту (хоча, як відомо, за інших обставин Черновецький вміє протиставити будь-яким протестам багатотисячну армію «своїх бабульок», готових на нього молитись).

 «Інтер»: «Ультиматум киевскому мэру. Виктор Янукович дал Леониду Черновецкому три месяца, чтобы навести порядок в столице. Требования президента на заседании Кабмина огласил премьер-министр. Николай Азаров считает, что в первую очередь надо навести порядок с кадрами, например, кардинально сократить количество заместителей мэра. Каждый чиновник должен отвечать за определенный участок работы. В списке срочных дел - ремонт дорог и тротуаров, наведение порядка в коммунальном хозяйстве, улучшение обслуживания в транспорте и проблема пробок в столице. У мэрии есть все необходимое для наведения порядка, уверен Азаров. И если чиновники не уложатся в назначенные сроки, Кабмин пойдет на радикальные меры.

 Николай Азаров, премьер-министр Украины: Мы готовы вас максимально поддержать в деле наведения порядка. Мы пойдем на любые меры, разумные для этого. Но мы должны все сделать, чтобы у нас Киев начал превращаться в столицу, а не в захолустный город». Немає позиції Черновецького, повідомлення звучить як звинувачення й вирок водночас. Можна було б припустити, що Черновецький відмовився від коментарів, тому його позицію не було висвітлено, однак це не так - інші телеканали дали його синхрони. Отже, або Перший, «1+1» та «Інтер» отримали вказівки висвітлити «розправу» президента і прем’єра над Черновецьким саме в такому ключі, аби вона мала вигляд демонстративного наведення порядку в столиці, або ж (у що все ж мало віриться) це свідчення своєрідної зловтіхи журналістів із приводу прикрої ситуації, в якій опинився київський мер.

 22 березня «Інтер» повідомляє про реєстрацію Центральною виборчою комісією нових депутатів від Партії регіонів (замість тих, що пішли працювати у виконавчу владу): «Владимир Андриевский, ведущий: Верховная Рада доукомплектована. Сегодня Центризбирком зарегистрировал 22 народных депутата по списку Партии регионов. Они сменили тех регионалов, которые перешли на работу в Администрацию Президента и Кабмин. Новоиспеченным нардепам вручили временные удостоверения. У большинства из них уже есть опыт парламентской деятельности. Приступить к своим обязанностям в Раде шестого созыва депутаты смогут сразу после присяги, уже в будущий вторник». Логічно було б перелічити нових депутатів, дати про них коротку довідку (як це, до речі, зробили СТБ й ТРК «Україна»). В дусі офіціозу витримано сюжет Геннадія Вівденка про засідання комітету з економічних реформ. Наступного дня - 23 березня - «Інтер» перевершує себе в цьому жанрі: «Президент Украины сегодня общался по телефону с российским премьером. Виктор Янукович и Владимир Путин обсудили круг вопросов, решения по которым могут быть приняты во время официального визита в Украину главы российского государства. Янукович и Путин также договорились, что уже 25 марта в Россию отправится украинский премьер Николай Азаров для обсуждения актуальных проблем двустороннего сотрудничества».

У «Вікнах» СТБ - піар-сюжет про закриття виставки у PinchukArtCenter; утім, зроблений досить професійно та цікаво.

 23 березня у «Фактах» ICTV - піар-сюжет про те, як екс-президент і тесть власника телеканалу Віктора Пінчука Леонід Кучма допомагає музею Максима Рильського. Команда ICTV високо оцінила поета, назвавши його «талановитим».

 25 березня телеканал «1+1» приділив сюжет (автор - Олена Шворак) протестам ГО «Асоціація зелених України» проти будівництва акціонерним товариством «Суха балка» власної залізниці на місці лісосмуги у Кривому Розі. Аргументацію протестувальників висвітлено доволі широко, із декількома синхронами. Коментарів представників підприємства та місцевої влади в сюжеті немає, як пояснює автор, через свідому відмову: «Протестували під стінами і головного офісу підприємства, і міської ради. Але ні бізнесмени, ні чиновники із захисниками екології спілкуватися не побажали.

Микола Скиба, заступник керівника управління із зв’язків з громадськістю: "Акція була неочікуваною і повідомлення про неї не надходили. Я не хочу коментувати те, що поза моїми повноваженнями"».

 «Суха балка», яка належить російській корпорації «Євраз», зараз перебуває у конфлікті з групою «Приват», яка продала підприємство «Євразу» в 2007 році. Конфлікт стосується саме блокування залізниці, через що «Суха балка» практично не може працювати. «Асоціація зелених України» раніше фігурувала у ЗМІ переважно в конфліктах із явно бізнесовим підґрунтям (наприклад, пікетування АЗС мережі Formula). Отже, вочевидь, ідеться про корпоративний конфлікт та його піар-супровід.

 26 березня Перший канал піарить новопризначеного голову Київської обласної державної адміністрації Анатолія Присяжнюка, висвітлюючи його поїздку до Білої Церкви:

 «Губернатор Київщини Анатолій Присяжнюк сьогодні виїхав у народ. У поїздку взяв прокурора і начальника податкової. У Білій Церкві скупився на шкільному благодійному ярмарку, далі заїхав на міський базар, з’ясував, що ціни на продукти в районі такі самі, як і в столиці. Місцевим пообіцяв ситуацію виправити і з цінами, і з зарплатними боргами. Поблизу театру зустрівся з пікетниками, які вимагали вирішити земельні проблеми», -

 та наводячи явно піарний синхрон: «Ми в найближчий час складемо антикризову програму, вона буде базуватися на програмі Президента "Україна для людей". І повірте, кожний крок керівника буде відслідковуватися, і він буде все робити для людей. Я не буду приїжджати з Києва вирішувати ті питання, які люди мені сьогодні задавали, буде вирішувати мер. Він повинен бути хазяїном в регіоні, і я все зроблю, щоб всі гілки влади працювали на мера, а мер буде працювати на людей».

 Їздила з Присяжнюком і знімальна група ICTV, в якої вийшов більш розгорнутий матеріал:

«Новопризначений губернатор Київської області Анатолій Присяжнюк інспектував Білорцеркіський район. Але перш ніж перевірити роботу чиновників, заїхав до місцевої школи. Тут губернатор поспілкувався зі шкільною прем’єркою та відвідав благодійний ярмарок, придбавши напередодні Великодня кошика та рушника із вишитим портретом Шевченка. Відтак поїхав на ринок. І місцеві ціни Анатолія Присяжнюка здивували: м’ясо та сало дешевші за київські, але інші продукти виявилися дорожчими. На деяких полях білоцерківщини й досі не зібрали кукурудзу, тож голова області пообіцяв попрощатися з такими керівниками. Про кого саме ішла мова, не уточнив. Натомість дісталося білоцерківському меру. Перед приміщенням, де проходила нарада, зібрався пікет. Мешканці Білої Церкви скаржилися, що міськрада відібрала у них городи, яких у кожного було по 4 сотки. Мер Василь Савчук переконував, що городи знаходяться у природоохоронній зоні поблизу річки Рось. Анатолій Присяжнюк заявив, що 4 сотки - це не два гектари, тому влада має бути на стороні людей. Пообіцяв доручити розібратись з цим питанням обласному прокурору.
Жінка: "І кадастрові плани в нас є, все є. Забирає Савчук в нас землю".

Анатолій ПРИСЯЖНЮК, голова Київської облдержадміністрації: "Якщо йде мова за 4 сотки - ми підемо на зустріч людям".

Василь САВЧУК, міський голова Білої Церкви: "Дайте команду розібратися, тому що це природоохоронна зона і водоохоронна зона річки Рось".

Анатолій ПРИСЯЖНЮК, голова Київської облдержадміністрації: "І повірте, я створю комісію, підключу правоохоронні органи. Якщо в людей немає землі - прокурор вам не допоможе "».

 Цього дня новинами пронісся цілий шквал привітань від Віктора Януковича. На Першому президент вітав Внутрішні війська МВС із «круглою» датою - 18 річницею із дня створення:

«Військовим краще життя. За житлові, соціальні та фінансові проблеми людей у погонах взявся президент. Віктор Янукович вітав Внутрішні війська МВС із 18 річницею. Побажав підрозділу боєздатності, підвищення професійного рівня і забезпечення усім необхідним.

Віктор ЯНУКОВИЧ, президент України: "Головні зусилля необхідно спрямувати на реалізацію заходів щодо подальшого підтримання рівня боєздатності, підготовки та всебічного забезпечення внутрішніх військ у відповідності із потребами. При цьому слід враховувати досвід провідних держав світу"». Характерно, що з появи глави держави на урочистостях Внутрішніх військ та його обіцянок ведучий зробив висновок, що Янукович «узявся за їхні проблеми».

 Дещо пізніше в тому ж випуску новин Янукович вітає вже параолімпійців: «Українці можуть перемагати і наші параолімпійці довели це. Такими словами Віктор Янукович зустрів призерів 10-х Параолімпійських ігор. Сьогодні спортсмени були гостями Банкової, де їх вітав президент. Вітаючи з гідним результатом, Віктор Янукович сказав, що наша команда одна з провідних скрипок у параолімпійському оркестрі. Не зважаючи на умови, в яких тренуються спортсмени-інваліди, вони перемагають завдяки характеру та наполегливості. Крім нагород від президента спортсмени, які привезли додому медалі, отримали грошові премії».

 А далі - альпіністів: «Письмове президентське побажання отримали і альпіністи. Відваги та успіху Віктор Янукович зичить 10 скелелазам, які збираються підкорити 5 за висотою гірську вершину Макалу. Експедиція стартує завтра, учасники присвятять її одному з українських спортсменів, який загубився під час сходження саме на цю гору».

 Як у славні часи темників, в унісон із Першим про президентські привітання повідомляє «Інтер»:

 «Поздравить военнослужащих внутренних войск сегодня приехал и Виктор Янукович. Как заявил Президент, он ценит то, что делает эта служба, поскольку является одной из структур МВД по охране внутреннего порядка и защите граждан.

Виктор ЯНУКОВИЧ, президент Украины: "Ви - одна з основних опор держави у забезпеченні внутрішньої безпеки, підтримці спокою і стабільності в країні. Як президент України я приділятиму постійну увагу покращенню соціальних стандартів військовослужбовців та членів їх сімей, забезпеченню гідних умов для життя і служби, вирішенню житлових і фінансових проблем. У день професійного свята висловлюю вам слова вдячності"».

 «Украинских героев Параолимпиады поблагодарил президент за успешное выступление в Ванкувере. По количеству медалей сборная Украины заняла третье место в командном зачёте. Президент вручил чемпионам и их тренерам ордена. Спортсмены, в свою очередь, поблагодарили руководство страны за помощь во время подготовки к состязаниям и попросили главу государства поддерживать развитие параолимпийского движения и дальше.

Виктор ЯНУКОВИЧ, президент Украины: "Я добре-добре розумію, що наша спортивна база потребує вдосконалення, укріплення, будівництва і так далі, що ви перемагали, скоріш за все, не завдяки тому, що у нас є база, а завдяки своєму характеру, наполегливості і олімпійському духу"»

 Згадав про привітання і Новий канал, але в іншому тоні:

 «Президент України Віктор Янукович привітав військових внутрішні військ з професійним святом. Тим, хто відзначився голова держави роздав ордени і медалі. Впорався президент швиденько - на привітання, нагородження і рукопотискання згаяв 10 хвилин. А потім - під супровід оркестру пішов у народ, дякувати військовим особисто за охорону громадського порядку.
Віктор ЯНУКОВИЧ, президент України: "Ви - одна з основних опор держави у забезпеченні внутрішньої безпеки. Я приділятиму постійну увагу покращенню соціальних стандартів військовослужбовців та членів їх сімей, забезпеченню гідних умов для служби"».

 Інші канали від висвітлення масованих президентських привітань утрималися... поки що.

 «Інтеру» не терпиться побачити рішення Конституційного Суду, що визнає законність нинішньої коаліції. У своєму сюжеті кореспондент Анна Панова зібрала думки тих, хто вважає, що рішення має бути саме таким. Це представники Європарламенту, з якими зустрічався Янукович, сам президент та голова Верховної Ради:  «Европейцы дают понять - от политических потрясений в Украине уже устали. И верят, что согласие между ветвями власти воцарилось надолго.

Адриан СЕВЕРИН, вице-президент группы прогрессивного альянса социалистов и демократов в Европарламенте: "Мы довольны, что вам удалось создать коалицию, которая будет решать острые политические и экономические проблемы. И мы надеемся, что Конституционный суд вынесет решение, которое подтверждает правомерность создание этого большинства. Нам больше импонирует стабильность в государстве, чем очередные выборы".

Анна ПАНОВА, корреспондент: Европейцам вторит и Владимир Литвин. Спикер о роспуске Рады и слышать не хочет. Он убежден - позволив 16-ти отдельным депутатам влиться в альянс трех фракций, парламентарии ничего не нарушили.

Владимир ЛИТВИН, председатель Верховной Рады Украины: "Я вважаю, що все те, що зроблено у Верховній Раді України, зроблено в межах чинного закону. Ця Верховна Рада України буде працювати до 2012 року. Всі мають розслабитися"». Наскільки коректно подавати подібну добірку висловлювань, коли суд іще навіть не почав розглядати подання, і не наводити позиції тих, хто вважає нинішній порядок формування коаліції неконституційним, наприклад, опозиції або експертів - питання риторичне.

 27 березня ICTV висвітлює участь народного депутата Арсенія Яценюка у Брюссельському форумі: «Європа очікує від нової української влади не декларацій, а дій. Про це заявив лідер політичної партії "Фронт змін". Арсеній Яценюк у Брюсселі. Нині він бере участь у брюссельському форумі-2010, який зібрав найвпливовіших політиків та економістів Європи для обговорення відповідно питань безпеки та глобальної економіки. Арсеній Яценюк виступив із доповіддю "Україна за нового керівництва", і запевнив, що в Україні буде справжня опозиція і влада. В разі наступу на український інтерес обов’язково отримає жорстку відповідь.

Арсеній ЯЦЕНЮК, лідер "Фронту змін": "Україна очікує змін. Це реформа в енергетичному секторі, в соціальному, в бюджеті. Це вирішення питання зайнятості населення. Це глобальні речі, які потребують сьогодні в першу чергу українців, а не громадян Європейського Союзу"».

Не зрозуміло, на яких засадах Яценюк брав участь у заході, чому він вважає себе вповноваженим робити заяви щодо очікувань Європи, а також чому саме ця заява зацікавила ICTV. Відтак матеріал справляє враження замовного.

 У підсумку протягом цього періоду в ефірі телеканалів була низка матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 «Перший канал» - 1 матеріал

26.03 Поїздка Присяжнюка до Білої Церкви;

 «1+1» - 1 матеріал

25.03 «Зелені» проти «Сухої балки»;

 «Інтер» - 1 матеріал

26.03 - Європарламентарі про майбутнє рішення КС;

СТБ - 1 матеріал

22.03 - закінчення виставки у PinchukArtCenter;

 Новий канал - 1 матеріал

16.03 Харківський гольф-клуб;

 ICTV - 4 матеріали

17.03 Показ мод «АнтиСНІД»,

23.03 Кучма допомагає музею Максима Рильського,

26.03 Поїздка Присяжнюка до Білої Церкви,

27.03 Яценюк у Брюсселі;

 5 канал - 0 матеріалів

 ТРК «Україна» - 1 матеріал

19.03 Інтерес до портретів Януковича.

 Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Телекритика» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту.  Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

 Поділитися