MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

За чесний вступ!

22.04.2010    джерело: www.opora.org.ua
19 квітня відбулася прес-конференція КВУ та ГМ ОПОРА, присвячена прогнозам щодо прозорості майбутньої вступної кампанії, а також аналізу основних загроз для абітурієнтів, що виникли у зв’язку з новими Умовами прийому

19 квітня 2010 р. відбулася прес-конференція Комітету виборців України та Громадянської мережі ОПОРА, присвячена  прогнозам щодо прозорості майбутньої вступної кампанії, а також аналізу основних загроз для абітурієнтів, що виникли у зв’язку з новими  Умовами  прийому. Під час прес-конференції було  анонсовано початок громадської кампанії «За чесний вступ!» 

Учасники оцінили ризики та надали практичні поради абітурієнтам, їх батькам щодо захисту конституційного права на рівний доступ до вищої освіти.

«Одним з найболючіших аспектів цієї вступної кампанії є нововведення по врахуванню середнього бала атестата за 200-бальною шкалою. Цілком зрозуміла логіка цієї новації – підвищення авторитету вчителів, якості знань учнів, їх мотиваційне заохочення до загальної освіченості. Багато суперечок викликає і його відсоткова доля при вступі по відношенню до результатів ЗНО. Але найбільш провокаційним на нашу думку є те, що норму введено наприкінці навчального року. Адже, ще на початку року випускники - 2010 були зорієнтовані тільки на здачу тестів, відповідно виправити оцінки з «запущених» предметів можна, у переважній більшості, шляхом відкритого або прихованого хабарництва. Всі ми і наші діти є  громадянами України, ми платимо податки, на ці гроші ми наймаємо владу на роботу! Саме тому ми маємо право звернутися і вимагати від неї найоптимальніших, найвиваженіших кроків вирішення проблем з  конституційним правом на рівний доступ до вищої освіти, оскільки це майбутнє нас і нашої країни» - наголосила Наталія Линник, керівник програм ВГО КВУ.

Зі слів голови Правління Громадянської мережа ОПОРА Ольги Айвазовської: «Нові Умови прийому до ВНЗ створили безпрецедентну ситуацію, коли ряд пунктів прямо порушують норми Конституції щодо права кожного з громадян на рівний доступ до освіти. Якщо у попередні роки ми зіштовхнулися з преференціями для ряду соціальних груп, які користувалися правом позаконкурсного вступу, то сьогодні перелік таких категорій значно розширено. Найбільш вразливою групою виявилися саме випускники 2010 року. На відміну від цьогорічних 11-класників, випускникам 2008 та 2009 років надано право подавати до приймальних комісій минулорічні сертифікати, потенційні заочники, що закінчили школу до 2007 року включно взагалі можуть не складати тестування. Одним з нововведень створено додаткову напругу щодо тих, хто складав ЗНО у 2008 році, коли не використовувалися електронні бази даних сертифікатів. Тож, абітурієнт, який втратив паперову копію сертифікату може бути позбавленим отримати дублікат, який дійсно відповідає результатам тестування. А другим нововведенням щодо преференцій для заочників фактично визнано неповноцінність цієї форми навчання, для зарахування на  яку не потрібно мати того рівня знань, що вимагається від абітурієнтів стаціонару. Також встановлено несправедливу шкалу оцінювання для тих, хто закінчив школу за 12-бальною системою оцінювання порівняно з  випускниками, що навчалися за 5-бальною. Для прикладу, випускник, який отримав середній показник «5» прирівнюватиметься до «12», хоча мав би до – «11». Адже, 12 – це 5 з плюсом за старою системою, а 11- рівно 5. Тож, відмінники навчання, унікальні діти, які мають «12» будуть прирівнюватись у 2010 році до тих, хто мав фактичне «5-» (тобто «10» за новою шкалою). Єдиним виходом з цієї неоднозначної ситуації є контроль за вступною кампанією на всіх її етапах та виправлення помилок в Умовах прийому, які поки звужують можливість вступу талановитого абітурієнта.»

«Особливість ЗНО порівняно з традиційними вступними іспитами у тому, що нова система оцінювання дозволяє побудувати порівняльну шкалу рівня знань для усіх абітурієнтів поточного року. Відбір за цією шкалою справедливий лише для тих, хто складає ЗНО наприкінці конкретного навчального року. Не можна також порівнювати оцінку ЗНО з оцінкою вступного іспиту, результатами тестів в різні роки. Мова йде про відмінні категорії випускників, різний рівень складності тестових завдань. Бажаючи дати змогу випускникам минулих років складати вступні випробування, потрібно було б для цієї категорії проводити окремий конкурс» - зазначив Володимир Ковтунець, експерт Програми сприяння зовнішньому незалежному оцінюванню.

Детальну інформацію можна отримати за телефонами:  

(044)464-5435;419-0061;229-9730; 0636179750.

 Поділитися