MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Громадськість вимагає розсекретити генеральні плани

27.04.2010    джерело: www.totalaction.org.ua
Доступ до генеральних планів

У п’ятницю, 23 квітня 2010 року, у Всеукраїнському прес-центрі при інформаційному агентстві «Укрінформ» (м. Київ) відбувся круглий стіл «Засекречення генеральних планів міст України – стратегічна необхідність чи рудимент закритого суспільства?».

Організатором заходу виступив Східноукраїнський центр громадських ініціатив (http://totalaction.org.ua/). Участь у заході взяли представники українського державного науково-дослідного інституту проектування міст «Діпромісто», інституту урбаністики в м. Києві, архітектори різних українських міст, науковці, журналісти та представники громадськості.

Під час заходу представники Центру оприлюднили результати проведеного громадського дослідження доступності для громадськості генеральних планів 140 міст України. Для моніторингу було відібрано 96 міст з кількістю мешканців понад 50 тис. осіб та 44 населених пункти із багатими рекреаційними ресурсами. В ході дослідження Центр через механізм офіційного письмового звернення просив місцеві ради надати інформацію щодо затвердження Генерального плану міста та доступу громадськості до його текстової та картографічної частини. Також Центр просив надати копію графічної складової Генерального плану кожного міста. Лише 53 населені пункти надали змістовні відповіді на запити. Міські ради 24 населених пунктів (наприклад, Сімферополь, Алупка, Партеніт, Дрогобич, Новоград-Волинський, Ніжин тощо) зовсім не відповіли на запити організації. 12 міст повідомили про те, що їхні генплани мають гриф «Таємно» (серед них такі міста, як Київ, Тернопіль, Чернівці, Білгород-Дністровський, Лисичанськ тощо), а місцеві ради 41 населених пунктів зазначали, що генплани мають гриф «Для службового користування» (Вінниця, Івано-Франківськ, Кіровоград, Луганськ тощо). Лише дві міські ради (м. Моршин та м. Калуш) надали картографічні викопіювання із Генплану, проте надіслані «документи» не містить позначень масштабу. Серед документів, на які посилаються місцеві ради, обґрунтовуючи засекречення генпланів, найчастіше згадуються Наказ голови СБУ від 12.08.2005 N 440 «Звід відомостей, що становлять державну таємницю» та затверджена Постановою КМУ від 27.11.1998 р. №1893 «Інструкція про порядок обліку, зберігання і використання документів, справ, видань, та інших матеріальних носіїв інформації, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави».

Однак, ще у листопаді минулого року СБУ виключила зі Зводу відомостей, що становлять державну таємницю, топографічні карти і плани масштабу 1:50000, які створені в державній системі координат на територію України. 16 грудня 2009 року наказ СБУ був зареєстрований у Мін’юсті і вступив в законну силу. Із часу появи зазначеного документу графічна частина генпланів не може засекречуватися. Робота із розсекречення карт генпланів має закінчитись 16 червня цього року.

Представники СЦГІ підкреслили, що обмеження доступу до картографічної та текстової частин генеральних планів суперечить нормам українського законодавства. Зокрема, закон України «Про планування і забудову територій» не лише не обмежує доступ до генплану міста, а навпаки, зобов’язує органи місцевого самоврядування поширювати його серед мешканців. Закон також зобов’язує міські ради проводити його громадське обговорення, що неможливе без ознайомлення громадян із документом, зокрема його картографічною складовою.

Учасники круглого столу заявили, що практика обмеження доступу до генеральних планів міст перешкоджає належному врахуванню громадських та приватних інтересів під час планування і забудови територій населених пунктів; створює корупційні ризики при розпорядженні місцевими радами землями територіальних громад; вносить елементи хаотичності у забудову міст; не сприяє планомірному залученню інвестицій у забудову та розвиток міст. Учасники заходу схвалили резолюцію у якій закликали органи місцевого самоврядування тих міст України, в яких генеральні плани та їх проекти залишаються засекреченими, вжити відповідно до чинного законодавства необхідні заходи щодо забезпечення вільного доступу громадськості до цієї документації.

Довідково: З метою захистити право на доступ до інформації генпланів представники Центру 13 квітня 2010 р. направили до Жовтневого районного суду м. Луганська адміністративні позови до міських рад 24-х обласних центрів України, АРК та м. Севастополя.

 Поділитися