MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Що будемо танцювати, панове?

25.05.2010   
Інна Сухорукова
Заборона концерту театру Shen Yun - прямий наступ на свободу слова, порушення низки статей Конституції України і ст. 10 Конвенції з прав людини та основоположних свобод, яка ратифікована Верховною Радою України.

Наша нова влада продовжує демонструвати, що Україна знаходиться в залежності від усіх і всього.

До нас звернулися представники громадської благодійної організації «Дітям нового часу» з Одеси з дивною заявою. Ця організація запросила до Одеси художній колектив китайського національного стародавнього мистецтва Shen Yun. Колектив цей відомий у всьому світі. Його концерти відбулися у більшості країн Європи, Австралії, Канаді, не кажучи вже про США, де артисти постійно мешкають.

Але чомусь сучасному китайському керівництву вистави цього театру не подобаються. Хоча важко зрозуміти, чим стародавня китайська культура, яку репрезентує Shen Yun, може завадити сучасному комуністичному режиму КНР.

В нормальних країнах це і залишається проблемою керівництва КНР. Скрізь амбасади КНР протестують проти концертів цього театру. І скрізь це тільки збільшує увагу до театру і з боку лідерів і парламентарів, і з боку вільної громадськості  дійсно демократичних країн.

Але зовсім не так вийшло в Україні.

Благодійна організація «Дітям нового часу» уклала договір при приїзд групи Shen Yun в Одесі з Одеським академічним театром музичної комедії ім. М.Водяного. І не тільки уклали договір, а й витратили кошти на рекламу і на оплату оренди приміщення. Але з боку амбасади КНР почали лунати протести проти виступу цієї трупи, з посиланням на те, що Shen Yun пропагандує ідеї релігійної організації Фан Лун Гунь, яка заборонена в Китаї, хоча нічого поганого ця організація не зробила і не пропонувала. Представники китайської влади в Україні звернулися до прем’єр-міністра та міністра культури України, а ті, на думку організаторів концерту, передали ці протести до Одеської обласної адміністрації. До Одеської обласної адміністрації звернулися також представники китайського консульства в Одесі з прохання не давати дозволу на проведення цього концерту.

Одеська облдержадміністрація слухняно натиснула на адміністрацію театру, навіть не розбираючись, пов’язана трупа Shen Yun з Фан Лун Гунь чи ні. В результаті договір про проведення концерту 28 травня був адміністрацією театру скасований.

Правда, консульство Китаю пообіцяло відшкодувати витрати організації «Дітям нового часу». Але залишається питання, хто буде відшкодовувати моральні збитки тим, хто хотів побачити всесвітньовідомий художній колектив, який репрезентує таку цікаву культурологічну спадщину 5000-літньої давнини китайської міфології. І, взагалі, кому дано право вирішувати за нас, подібно до радянських часів, що нам дивитися, читати або любити?

Те, що відбулося з Shen Yun - прямий наступ на свободу слова, порушення низки статей Конституції України і ст. 10 Конвенції з прав людини та основоположних свобод, яка ратифікована Верховною Радою України.

Ми не маємо сумнівів, що Європейський суд з прав людини розгляне втручання української влади як прояв цензури.

Але тут треба  ще сказати, що і дії попередньої влади по відношенню до організації Фан Лун Гунь мало чим відрізнялися від того, що відбувається зараз.

Правда, мова йшла не про концерти стародавнього мистецтва, а про українських послідовників Фан Лун Гунь. Їм постійно забороняли публічні заходи, мітинги проти переслідувань послідовників Фан Лун Гунь в Китаї, тощо.

І ми неодноразово писали про це, зверталися і до попереднього керівництва країни.

Тим більше, що мали висновки релігієзнавців, що  Фан Лун Гунь – це просто різновидність відомої і розповсюдженої в світі культури цю-гунь.

Чому ця організація не подобається китайському уряду? Ми цього не знаємо, і це його справи. Але, виявляється, Україна боїться не тільки Росії, а ще й Китаю, хоча ми з ним поки що не межуємо.

Може, наші далекоглядні урядовці передбачають, що в нас скоро буде спільний кордон? А порушення права на свободу слова відбувається тут і зараз

 Поділитися