MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Стартувала кампанія громадянського тиску «Припинити деградацію Мінприроди!»

27.05.2010    джерело: www.mama-86.org.ua
На думку авторів звернення, постійні зміни керівництва та професійно невмотивована кадрова політика останніх ставить під сумнів здатність Мінприроди виконувати свої регулятивні та законотворчі функції й розпоряджатися природоохоронним бюджетом

Громадські організації природоохоронного спрямування надіслали звернення очільникам трьох гілок влади України із закликом зупинити деградацію Мінприроди України.

За останні 10 років на посаді міністра охорони довкілля побувало 7 різних людей, а також неодноразово змінилася структура міністерства. На думку підписантів, постійні зміни керівництва та професійно невмотивована кадрова політика останніх ставить під сумнів здатність Мінприроди виконувати свої регулятивні та законотворчі функції й розпоряджатися природоохоронним бюджетом, у той час як Україна вкрай потребує природоохоронної структури, готової припинити процес знищення природи та виконати численні міжнародні зобов’язання.

Особливе занепокоєння викликає наступ на закріплені в Оргуській конвенції екологічні права громадськості, яка впродовж багатьох років робить професійний внесок у роботу Міністерства. Зокрема став закритим процес роботи над проектом Стратегії національної екологічної політики, попередній варіант якої був розроблений за участі громадськості, тоді як останній вже внесено до КМУ, а він і досі не опублікований на веб-сторінці Мінприроди, не кажучи вже про широке громадське обговорення.

Автори звернення пропонують:

Уповноваженим органам за допомогою європейських консультантів провести незалежний аудит управлінської спроможності системи Мінприроди.

КМУ за участі громадськості та незалежних експертів підготувати й затвердити Положення «Про стабілізацію та укріплення системи управління охороною навколишнього природного середовища України», яким закріпити зокрема заборону  зміни структури та основного кадрового складу Мінприроди частіше ніж раз на 5 років.

Генеральній прокуратурі України розглянути питання про притягнення до відповідальності винних у порушеннях положення ст. 7 Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища”: „Екологічні знання є обов’язковою кваліфікаційною вимогою для всіх посадових осіб, діяльність яких пов’язана з використанням природних ресурсів та призводить до впливу на стан навколишнього природного середовища”.

КМУ на вимогу громадськості внести подання до ВРУ щодо зняття з посади міністра охорони навколишнього природного середовища Бойка О.В.

Урядовим рішенням затвердити наступні критерії призначення вищих посадових осіб в природоохоронних установах: управлінський професіоналізм, природоохоронний досвід, спроможність відстоювати екологічні цінності та конструктивно співпрацювати з громадськістю.

Підписи під зверненням поставили уповноважені представники НЕЦУ, ВЕГО «МАМА-86», ВЕЛ, ВГО «Чиста хвиля», МБО «Екологія – Право – Людина», УЕА «Зелений світ». ГЕО «Відродження», ДГЕО «Флора», ВДС «Екологічна варта», ВМГО «Екологічні ініціативи», Хмельницька обласна організація українського ТОП, Західний центр Українського відділення Всесвітньої лабораторії, ГО «Спілка порятунку Голосіїва», «ЕкоПраво–Київ», Севастопольська міська організація ВЕЛ та ФМГЕО «МАМА–86–Феодосія».

 Поділитися