MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Захиститися від «захисників»

02.06.2010    джерело: www.umoloda.kiev.ua
Геннадій Бикодір
Протестні акції пройшли вчора зранку одночасно у вісімнадцяти найбільших містах України. Протестувальники пікетували обласні управління міліції, а в Києві — сумнозвісне управління міліції Шевченківського району міста, де за нез’ясованих обставин загинув студент столичного вишу Ігор Індило

Протестні акції про­йшли вчора зранку одночасно у вісімнадцяти найбільших містах України — у Донецьку, Одесі, Харкові, Львові, Сумах тощо. Протестувальники пікетували обласні управління міліції, а в Києві — сумнозвісне управління міліції Шевченківського району міста, де за нез’ясованих обставин загинув студент столичного вишу Ігор Індило. Водночас протестувальники навели сотні інших, не менш кричущих, фактів жорстокого поводження правоохоронців.

Найвелелюдніший протест відбувся в Києві. Під стінами Шевченківського РУВС на вулиці Герцена, 9 о 10–й ранку зібралося близько 300 пікетувальників — студенти столичних вишів, активісти громадських та правозахисних організацій, зупинялися і випадкові перехожі, яким не байдужа проблема свавілля у міліції. Протестувальники спочатку залюднили тротуар навпроти приміщення управління, але через тисняву змушені були вийти і на проїжджу частину. Більш вигідні позиції біля входу на територію РУВС зайняли нечисленні представники однієї з опозиційних політичних сил, однак пікетувальники сторонилися партійних прапорів.

«Ми не підтримуємо жодної політичної сили, остерігайтеся провокацій», — закликав учасників пікету один із його організаторів. Обидві групи протестувальників виголошували ідентичні гасла, але мали різні вимоги — «партійці» прагнули звільнення керівництва МВС на чолі з міністром Анатолієм Могильовим, натомість громадські організації і студенти обмежилися «головами» керівників Шевченківського РУВС. Необхідність негайного «очищення» правоохоронних органів від «виродків і нелюдів» визнали всі. «Судмедексперти кажуть нам, що Ігор (Індило. — Авт.) загинув унаслідок ударів по голові тупим важким предметом. Відтак ми вимагаємо, щоб міліція сама позбулася тих «тупих предметів», — заявив керівник Громадської організації «Фундація регіональних ініціатив» Віталій Шабунін.

Далі, за сценарієм акції, пікетувальники мали покласти жалобні вінки і квіти на ґанку управління, однак пройти за паркан удалося лише одиницям, аж поки співробітники РУВС не переполохалися і не перекрили ворота. Відтак люди змушені були передавати і кидати квіти через огорожу. Після цього протестувальники, «перехопивши» на вулиці міліційного майора, передали офіційне звернення до керівництва управління.

Закінчувався захід­ трьома хвилинами тиші, або так званим «затиш­шям перед бурею», що символізувало готовність протестувальників, у разі невиконання впродовж тижня заявлених вимог, вдатися до більш радикальних дій, на кшталт студентських погромів у Франції і Греції.

А ТИМ ЧАСОМ...

Викрадення студентки

У Києві на вулиці Мельникова невідомі викрали 22–річну студентку п’ятого курсу Інституту міжнародних відносин (КІМВ) Ірину Лазаренко.

Про викрадення дівчини повідомив директор інституту Валерій Копійка в п’ятницю, 28 травня. За його словами, в п’ятницю близько 08:00 біля гуртожитку КІМВ невідомі заштовхали Ірину в білий мікроавтобус і зникли в невідомому напрямку. Міліція веде пошуки мікроавтобуса. В інституті говорять про дві версії злочину — отримання викупу і можливі кримінальні зв’язки Ірини. За інформацією видання «Обком», викрадена студентка — дочка Сергія Лазаренка, колишнього заступника голови Фонду державного майна України.

 Поділитися