MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисники стурбовані згортанням контролю за дотриманням прав людини у системі МВС

03.06.2010    джерело: www.golosua.com
І. Носальська

Правозахисники стурбовані згортанням можливостей для контролю за дотриманням прав людини у системі МВС.

Про це заявила під час прес-конференції у Києві колишній радник міністра внутрішніх справ з прав людини і гендерних питань Катерина Левченко, передав кореспондент ГолосUA.

«Фактично відбувається згортання системи контролю та моніторингу за дотриманням прав людини у органах МВС. Це той механізм, який давав можливість більш-менш регулярного контакту між органами внутрішніх справ та громадськими організаціями, часто непростому. Але таким чином створювався майданчик для того, щоб цей діалог налагоджувався. Зараз він руйнується», - сказала Катерина Левченко.

Разом із тим колишній начальник Управління моніторингу дотримання прав людини у діяльності органів внутрішніх справ Олег Мартиненко повідомив про фактичне закриття наприкінці березня 2010 року Управління моніторингу дотримання прав людини у діяльності органів внутрішніх справ, створене за ініціативи правозахисних організацій України.

«Ми успішно пройшли першу стадію створення подібної структури всередині силового відомства. Нашим завданням було створення нормативів з дотримання прав людини, з якими кожен департамент МВС повинен був би узгоджувати свою діяльність, згідно практиці рішень Європейського суду та міжнародним стандартам, вітчизняній законодавчій базі. Наступним кроком могло бути створення аналогічних підрозділів у Міністерстві оборони, Генеральній прокуратурі. У подальшому — створення незалежного органу для моніторингу правоохоронної діяльності. Але нове керівництво МВС прийняло рішення, що поки така структура, що працює за бюджетні кошти, не потрібна. У помічників міністра у областях на 50% скоротили заробітну плату, забрали службові кабінети, транспорт», - заявив він.

За словами Катерини Левченко, процес створення Управління моніторингу дотримання прав людини у діяльності органів внутрішніх справ зайняв п'ять років, ліквідація зайняла один місяць: «У 2004 році у МВС була введена до штату посада радника міністра з прав людини та гендерних питань, у 2005 році були запроваджені мобільні групи з моніторингу прав людини за ініціативи Харківської правозахисної групи у Харківській, Сумській та Полтавській областях. Цей досвід був розповсюджений на всю територію України, підписаний відповідний наказ, затверджене положення про мобільні групи. Ця діяльність стала прообразом превентивного механізму попередження катувань, який Україна, як держава, що ратифікувала факультативний протокол до Конвенції ООН про попередження катувань має створити обов'язково».

При цьому вона зауважила, що до цих мобільних груп входили перш за все представники громадських і правозахисних організацій. З 2005 оку стали можливі нічні та раптові візити мобільних груп до ізоляторів тимчасового утримання та відділів органів внутрішніх справ, у 2008 їх було близько 400, у 2009 році кількість виїздів дорівнювала 422. «Завдяки такому моніторингу було можливим покращення ситуації у спецустановах для примусового утримання громадян. Зараз виїзди мобільних груп блокуються начальниками обласних відділень МВС, що надають на них дозвіл», - наголосила вона.

За словами фахівця, важливим кроком було також створення Громадської ради при МВС з питань дотримання прав людини, до якої входять представники всіх потужних громадських організацій. У 2006-2007 році подібні ради створені на рівні областей.

Катерина Левченко наголосила, що взаємодія Управління моніторингу дотримання прав людини у діяльності органів внутрішніх справ та громадських організацій приносила результати — викриття злочинів та катувань. «Якщо говорити про приклад минулого року, це Нікопольський ізолятор тимчасового утримання, випадки в Орджонікідзевскому районі міста Харкова, Одеська область, Біла Церква, Полтава, Чернігів, Запоріжжя, Маріуполь, коли помічники міністра безпосередньо втручалися у складні ситуації всупереч бажанню і діям місцевого керівництва міліції, викликаючи обурення і навіть погрози при захисті незаконно затриманих», - сказала К. Левченко.

03.06.2010  

 Поділитися