MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Чергове беззаконня судової владиЩе два судові рішення у справах захисників парку ім. ГорькогоПриєднайтесь до звернення щодо незаконних дій харківської місцевої влади!Дії, несумісні з демократією. Ч. 1: ХарківВсе судебные решения по защитникам Парка Горького будут обжалованыЧотири судові рішення у справах захисників парку ім. ГорькогоВідкрите звернення Української Гельсінської спілки з прав людини: Міліція виконує незаконні вказівкиСегодня в Харькове – пикет против неправомерных действий милицииСьогодні їх, а завтра – васЗащитники парка Горького у здания облгосадминистрации (8:20)Ночное нападение на защитников парка в ХарьковеДокументи на дорогу через Парк ГорькогоЭволюция проекта дороги через Парк ГорькогоВідповідь Міністерства навколишнього природного середовища на запит щодо харківського Парку ім. ГорькогоГосэкоинспекция проверит законность вырубки деревьевПрезиденту Украины: Спасите наш Парк Горького!Вирубка дерев і затримання їхніх захисників у Харківському центральному паркуВідкрите звернення Української Гельсінської спілки з прав людиниЕкологи просять Платіні зупинити побиття харків’ян «задля» Євро-2012Акція солідарності з харків’янами проти міліцейського свавілля у справі вирубки Лісопарку

Звернення до Президента України

16.06.2010   
4 червня 2010 року ЕГО «Зелений Світ» направив офіційне звернення Президентові України В. Януковичу Голові Верховної Ради України В. Литвину, Генеральному Прокурору України О. Медведьку з приводу дій органів влади та міліції м. Харкова у конфлікті довкола прокладання автомобільної дороги через історичний Парк імені Горького.

Президентові України Януковичу В. Ф.

Голові Верховної Ради України Литвину В. М.

Генеральному Прокурору України Медведьку О. А.

ЕГО «Зелений Світ», що є членом Української Гельсінської спілки з прав людини, висловлює стурбованість практикою органів влади та органів внутрішніх справ у м. Харкові у сфері планування та забудови територій міста, що супроводжується нищенням зелених зон загального користування, ігноруванням громадських інтересів у цій сфері та порушенням конституційних прав громадян.

Ми висловлюємо глибоке обурення подіями, які відбувалися в історичному парку ім. Горького м. Харкова протягом 20 травня – 2 червня 2010 р.,. Наголошуємо, що такі дії влади, є безпрецедентними за увесь час існування незалежної держави Україна. Відзначимо, що жодні природоохоронні пікети, демонстрації та інші вуличні акції природоохоронного спрямування ніколи, за жодного Президента України, не супроводжувалися таким масштабним насильством щодо їхніх учасників.

Наголошуємо, що згадана вирубка парку імені Горького є протизаконною, її проведення не санкціоноване природоохоронними органами України, вона суперечить Генеральному плану розвитку м. Харкова, суперечить природоохоронним і містобудівним нормам України. Рішення Харківської міської ради стосовно планування та забудови рекреаційних зон загального користування у даному випадку були прийняті без жодного громадського обговорення, до якого органи влади змушують положення Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості у прийнятті рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Оргуської конвенції), норм законів «Про охорону навколишнього природного середовища України» і «Про планування та забудову територій».

Протягом 20-26 травня 2010 р. у м. Харкові проведення масштабної рубки супроводжувалась насильством щодо громадян, які стали на захист історичного паркового комплексу, у тому числі - з боку органів внутрішніх справ.

Керівництво міста Харкова та Харківської області цинічно прикриває власні протиправні дії ідеалами європейської футбольної першості. В. о. міського голови м. Харкова п. Кернес не реагує на критику щодо законності рубки, свідомо публічно дискредитує активістів громадських протестів і зазначає в коментарях ЗМІ, що дорога буде побудована будь-якою ціною. На сьогодні ця ціна складає: більше 600 незаконно зрубаних дерев, десятки безпідставно заарештованих або брутально побитих міліцією та іншими особами мирних громадян. Факти побиття людей зафіксовані журналістами і оприлюднені у мережі Інтернет та у ЗМІ. Вони набули вже значного міжнародного резонансу та шкодять авторитету української влади загалом.

Члени ЕГО «Зелений Світ» висловлюють свій рішучий протест проти таких дій харківської влади та керівництва органів внутрішніх справ у м. Харкові та просять негайного втручання Парламенту, Президента України, органів прокуратури!

Зокрема, ЕГО «Зелений Світ» пропонує:

1.   Створити депутатську комісію Верховної ради України для розгляду законності дій харківської влади та органів внутрішніх справ у м. Харкові щодо прийняття рішень по вирубці парку ім. Горького, так і щодо дій або бездіяльності під час побиття і затримання людей – мешканців м. Харкова, які мирними засобами захищали парк.

2.   Президенту України ініціювати розгляд питання про звільнення з посади Голови Харківської ОДА Михайла Добкіна, як посадової особи, яка не забезпечила визначені конституцією та законом основні завдання місцевих державних адміністрацій, а саме: законність   і  правопорядок,  додержання  прав  і  свобод громадян – мешканців Харкова.

3. Президенту України ініціювати негайне звільнення з посад начальників Харківського МВ УМВСУ та Дзержинського РВ УМВСУ у Харкові, котрі не забезпечили особистої безпеки громадян,  захист  їх  прав  і свобод, законних інтересів;запобігання правопорушенням та їх припинення;охорона і забезпечення громадського порядку;

4. Президенту України запропонувати Уряду, Мінприроди України та Мінрегіонбуду України провести належні державні експертизи рішень Харківської міської ради стосовно планування та забудови міста та найскорішого встановлення правового статусу рекреаційних зон загального користування.

5. Генеральному Прокурору України внести протест на рішення органів місцевої влади щодо проекту будівництва у парку імені Горького у Харкові та ініціювати дисциплінарні та кримінальні розслідування щодо злочинної бездіяльності посадових осіб органів влади та працівників міліції, що призвели до важких наслідків у вигляді нанесення тілесних ушкоджень громадянам, котрі у мирний спосіб протестували проти знищення парку імені Горького.

Просимо надати письмову відповідь щодо прийнятих Вами рішень та здійснених заходів з приводу згаданих правопорушень – у відповідності до ст. 20 Закону України «Про звернення громадян».

З повагою, від імені членів ЕГО «Зелений Світ»,

виконавчий директор Олександр Степаненко.

 

 Поділитися