MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Невидимі бранці КремляПонад три місяці у полоні Узагальнення нормативних актів щодо державної допомоги жертвам війниРФ скоїла понад пів тисячі злочинів проти українських журналістів і медіа від 24.02.2022 Підлітка, якого обвинувачують у замаху на Маргариту Симоньян, катували струмомБлизько 28000 українців є зниклими безвісти за особливих обставинЗ такою навалою злочинів не впоралася б жодна правоохоронна система світу, — Євген ЗахаровДружина голови МНС Росії може бути причетна до депортації українських дітейРідні зниклих безвісти не повинні платити за отримання витягу з Єдиного реєстру Дитинство під прицілом — підсумки тижняАналітична інформація щодо насильницьких зникнень в УкраїніЯк діяти у випадку викиду радіації та як Україна готується до можливого теракту РФ З РФ до Угорщини: що відбувається з вивезеними українськими військовополоненимиПро підхід до обґрунтування кваліфікації геноциду, скоєного російськими військами після 24 лютого 2022 рокуУстанови виконання покарань під час війниЗ приводу доцільності спрощення парламентських процедур (юридичний коментар ХПГ) Інформаційна безпека: чим загрожує суспільству поява «фейкових» журналістів?Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання. Огляд № 60. Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 01.02.2021 ‒ 28.02.2021 Частина 1 Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання. Огляд № 58-59/ Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 01.01.2021 ‒ 31.01.2021 Добір судді ЄСПЛ від України. Чи знову наступлять на ті самі граблі?

ГО закликають Януковича й Азарова підписати Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів

23.06.2010    джерело: www.telekritika.ua
Ця конвенція гарантує кожному право на доступ до офіційних документів, безвідносно до мотивів та намірів, і включає право як фізичних, так і юридичних осіб звертатись з вимогою надати документи, якими володіють публічні органи

Інститут медіа права, ГО «Телекритика» та Інститут масової інформації звернулися з відкритим листом до президента Віктора Януковича та прем’єр-міністра Миколи Азарова із закликом підписати Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів.

Як відомо, ця конвенція гарантує кожному право на доступ до офіційних документів, безвідносно до мотивів та намірів, і включає право як фізичних, так і юридичних осіб без будь-якої дискримінації на підставі національності, звертатись з вимогою надати документи, якими володіють публічні органи.

Конвенція відкрита до підписання від червня 2009-го року.

Текст відкритого листа наводимо повністю.

 

Президенту України Віктору Януковичу

Прем’єр-Міністру України Миколі Азарову

Відкритий лист

 Доступ до інформації є однією зі складових демократичного урядування. На жаль, Україна досі не створила належної законодавчої бази для гарантування права на доступ до інформації. Ключовим міжнародним актом, який регламентує ці питання на європейському рівні є ухвалена 27 листопада 2008 року Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів, що була відкрита до підписання 18 червня 2009 року. Україна досі не здійснила жодних дієвих кроків для приєднання до цієї Конвенції.

Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів ще не набула чинності, оскільки вона не була ратифікована десятьма державами-членами Ради Європи. Однак ми вважаємо, що Україна повинна демонструвати максимальні стандарти відкритості та прозорості і бути серед перших держав, які підпишуть та ратифікують вищеназвану Конвенцію.

Ми просимо Президента України та Кабінет Міністрів України якнайшвидше розпочати процедуру підписання Конвенції про доступ до офіційних документів. Сподіваємося, що Ви, як і ми, прагнете, щоб Україна підтримувала найдемократичніші ініціативи у сфері свободи інформації.

Громадська організація

«Інститут Медіа Права», Директор Т. Шевченко

ГО «Телекритика», Директор Н. Лигачова

ГО «Інститут масової інформації», Виконавчий директор В. Сюмар

 Поділитися