MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Політична орієнтація керівника» та «Ступінь впивовості на електорат»

05.07.2010    джерело: www.wz.lviv.ua
Іван Фаріон
– це пункти форми, які повинні заповнити керівники підриємств на вимогу заступника глави адміністрації Президента України

Як стало відомо кореспонденту газети Високий Замок з достовірних джерел, до 2 липня усі райдержадміністрації Львівської області мали зібрати з підприємств і установ факсограми з відомостями, які б дозволили скласти звіт про соціально-економічне і політичне життя району.

І, можливо, нічого дивного у цьому не було б, якби серед питань не з’явилися такі, які виходять за рамки елементарної службової етики.

Напередодні у всі райцентри області з офісу львівського губернатора електронною поштою надіслали депешу. У відомстві Василя Горбаля просили «низи» підготувати так званий соціальний паспорт територій за 63-ма формами. Часу дали обмаль. Тож місцеві чиновники факсом розіслали укорочені анкети в установи, у банки, на підприємства і наказали до 12-ї години минулої п’ятниці відрапортувати в організаційний і промисловий відділи РДА. Крім традиційних запитань про обсяги виробництва, кількість працівників, заборгованість із зарплати тощо, треба було заповнити графи, зміст яких до господарки жодного стосунку не має.

– Я був шокований кінцевими пунктами цього опитування, – розповідає кореспонденту «Високого Замку» заступник директора однієї з фірм у Миколаївському районі. – Від нас вимагали повідомити партійність керівника, його політичну орієнтацію, «ступінь впливовості на електорат». А ще – вказати, за кого наш шеф голосував на президентських виборах 2010 року. А загадковий пункт про «можливість співпраці», де треба було проставити знаки «+», «-», нагадало кадебістську практику вербування агентів. Цікаво було б знати: якщо ми голосували «не за того» кандидата, то що за це нам тепер буде? Нагрянуть податкова, КРУ, СБУ? Нам влаштують «виховну годину», пустять за вітром наш бізнес? Чого чекати від цієї влади?!!

Схожа «паспортизація» пройшла і в органах місцевого самоврядування. Районне начальство цікавилося, який авторитет у населення має той чи інший депутат, до якої політичної сили належить мер чи війт, який відсоток голосів він набрав на минулих виборах. Збір інформації районні клерки туманно пояснювали тим, що такі дані, мовляв, потрібні чи то для Державного реєстру виборців, чи то для Комітету виборців… Але ні в кого не виникло жодного сумніву, для кого (і для чого) збирають цю інформацію.

У деяких сільрадах у відповідь на такі вимоги посилали під три чорти. Відповіді на надіслані анкети прислала тільки половина респондентів. У тому місці, де влада цікавилася політичним вибором, вони, зберігаючи гідність, робили прочерки або писали: «не відомо». Чиновники тепер переживають, що через «неповноцінні» анкети від вищого начальства їм дістанеться…

– А ми цих таблиць не розсилали нікому, самі заповнювали, – зізналася автору цих рядків відповідальна працівниця іншої райдержадміністрації. – Приблизно знаємо, у кого які політичні погляди, хто за кого міг голосувати, – з розповідей, здогадок. У попередні роки політичних питань у подібних анкетах не було. Особливо мене вразило запитання про священиків. Хотіли знати їхню освіту, номери домашніх і мобільних телефонів.

- Навіщо?

- Думаю, все це пов’язано з підготовкою до місцевих виборів, з вивченням можливостей впливу на громади.

На запитання про політичний зміст «паспортизації» голова Львівської облдержадміністрації Василь Горбаль запевнив кореспондента «ВЗ»:

- Ніхто нікому ніяких таких доручень не давав. Не думаю, що щось надзвичайне збирається. Ми розберемося…

У ході нашої розмови Василь Михайлович паралельно з кимось консультувався з цієї теми, і через телефон було чути, як після його запитань співбесідниця перейшла на режим «пошепки»…

Тенденції у політичному житті Львівщині спонукають до роздумів. За інформацією, яку «Високий Замок» отримав зі своїх джерел, останнім часом працівники державних адміністрацій відразу записуються в одну з впливових партій. Їм натякають, що під час майбутнього голосування завдяки своїй сім’ї, друзям, знайомим повинні забезпечити відповідний показник підтримки цієї партії.

Відомо також, що шанованим на Галичині керівникам підприємств, установ, організацій, ректорам вищих навчальних закладів був надісланий заманливий лист-пропозиція балотуватися на майбутніх виборах до місцевих органів влади від Партії регіонів. Пропозиція вельми лукава і ставить керівника перед непростим вибором. З одного боку, той, хто проігнорує це запрошення, вважай, записався у неблагонадійні. Відтак, наражається на небезпеку: влада має чимало засобів і адмінресурсів, аби зіпсувати життя такому керівникові. Зрештою, якщо це керівник державного підприємства, то не проблема його звільнити і поставити більш лояльного. А з іншого боку, якщо перша особа погоджується балотуватися, то, зрозуміло, вона робитиме усе можливе, аби колектив, що стоїть за її спиною, голосував за ту політичну силу, у списку якого йде керівник… І може наразитися на осуд свого колективу.

 

Коментарі для «ВЗ»

Ігор КІЦАК, голова Миколаївської районної держадміністрації

- Я не володію інформацією про те, що у нас цікавилися керівниками підприємств, якої вони політичної орієнтації.

- Але ж не могли в адміністрації надсилати такого серйозного листа без відома першого керівника?

- Я цього листа не бачив, тому нічого конкретно не можу сказати.

- А загалом, як вважаєте: це коректно і демократично для влади запитувати, хто якого кандидата у президенти підтримував?

- Нічого не можу говорити, бо не бачив конкретних даних. Якщо йдеться про соціальне опитування, то це одне, а якщо… Перевірю цю інформацію у понеділок-вівторок, тоді й зможемо щось конкретне говорити.

Василь СОЗОНИК, голова Миколаївської райради

- Люди обурені. Цими анкетами порушено їхні конституційні права. Ніхто не повинен знати, які в мене чи в когось переконання, за кого я чи хтось інший голосував на виборах. Це особиста справа кожного. Є таємниця волевиявлення, і збирати таку інформацію - протизаконно. Складається враження, що повертаємося до авторитарної держави…

 Поділитися