MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Андрушку відмовили в порушенні кримінальної справи«Стоп цензурі!» не зустрічатиметься з владою та силовими структурами, допоки не звільнять охоронця УДО, що напав на журналіста«Стоп цензурі!»: учасники руху вимагають звільнити працівника УДО, який застосував силу до журналіста СТБОхоронці президента застосували силу до журналіста СТБ Сергія АндрушкаТВі: Хорошковський за законом не має права бути членом Вищої ради юстиції«Репортери без кордонів»: медіа-магнат не може очолювати СБУМетоди цензури стають тоншимиНа початку червня зафіксовані факти спроб влади обмежити права журналістівТВі вимагає розслідування зловживань Хорошковським службовим становищемСуд позбавив частот 5 канал і ТВіFreedom House: Україна може втратити статус вільної країниАртикль 19: за час урядування нового Президента ситуація зі свободою слова погіршиласяБенкендорф заборонив працівникам НТКУ давати коментарі без дозволу прес-службиМіліція затримала члена НМПУ з ДонецькаЖурналісти «Експресу» оприлюднили відкритий лист до Президента про системний тискПрипинити тиск на журналістів, не допустити репресійЗасновано громадський рух «Стоп цензурі!» (+ список координаційної ради)Проти головного редактора газети відновлено кримінальну справу 5-річної давностіВсеукраїнський антирейтинг «Вороги преси 2009»

Журналісту Нового каналу в Українському домі ніхто не перешкоджав: суд скасував кримінальну справу

13.07.2010    джерело: www.telekritika.ua
«Я думаю, що цією постановою суд дав приклад усім правоохоронним структурам, як працювати з журналістами. А подавати апеляцію - це справа прокуратури, а не моя особиста», - зазначив пан Кутраков.

12 липня Шевченківський суд скасував постанову про порушення кримінальної справи щодо перешкоджання професійній діяльності журналіста Нового каналу Сергія Кутракова.

Це рішення суд прийняв задовольнивши скаргу «Беркуту» подану у відповідь на порушення кримінальної справи. Про це ТК розповів Сергій Кутраков.

«Я  думаю, що цією постановою суд дав приклад усім правоохоронним структурам, як працювати з журналістами. А подавати апеляцію - це справа прокуратури, а не моя особиста», - зазначив пан Кутраков.

У постанові суду наголошується, що при порушенні кримінальної справи проти співробітників «Беркуту» Максима Корчева та Вадима Нечипайла не були дотримані вимоги статті 98 КПК України. Зокрема, на думку суду, у постанові слідчого відсутні дані, які б свідчили про наявність в діях обвинувачених ознак злочину щодо перешкоджання діяльності журналіста та заподіяння йому тілесних ушкоджень.

«Відсутні також дані, які б свідчили про те, що Корчев М.М. та Нечипайло В.В. перевищили владу або службові повноваження і їх діями заподіяно істотну шкоду охороннюваним законом правам  та інтересам журналіста, оскільки вони/ за мовою оригіналу постанови, - "були болісними для потерплого та такими, що ображають його особисто гідність". За таких обставин суд приходить до висновку, що постанова про порушення кримінальної справи винесена з недодержанням вимог КПК України, може породити наслідки, які виходять за межі кримінально-процесуальних відносин, і завдати такої шкоди конституційним правам і свободам внаслідок несвоєчасного судового контролю, що поновити їх буде нездійсненним та підлягає скасуванню», - йдеться у постанові суду.

Апеляція на цю скаргу може бути подана упродовж семи днів після її винесення.

Як вже повідомляла ТК, нещодавно у Шевченківському суді була порушена нова кримінальна справа вже не за фактом умисного перешкоджання професійній діяльності журналіста, а проти конкретних осіб співробітників «Беркуту» за статтями 171 (перешкоджання професійній журналістській діяльності) та 365 (перевищення службових повноважень). Після цього юридичний відділ загону «Беркут» підготував нову скаргу, в якій на відміну від попередньої, вже не було  прохань відкрити провадження проти Сергія Кутракова. Нагадаємо, у першій скарзі командир загону «Беркут» Володимир Александров просив відкрити справу проти журналіста за п’ятьма статтями. Однак згодом речник київської міліції Володимир Поліщук повідомив, що ця скарга не є офіційною позицією київської міліції.

Нагадаємо, 8 квітня у приміщенні Українського дому кореспондент Нового каналу, виконуючи редакційне завдання, проводив зйомку сюжету про відкриття фотовиставки «Волинська різанина: польські та єврейські жертви ОУН - УПА». Коли розпочалася штовханина між організаторами виставки та ВО «Свобода», Кутраков фіксував ці події на камеру, «у зв’язку з чим охоронці, перешкоджаючи законній професійній діяльності журналіста, насильно виштовхали кореспондента телеканалу із коридору службового виходу, завдавши йому при цьому тілесних ушкоджень». У квітні 2010 року Новий канал подав  заяву до прокуратури щодо дій охорони в Українському домі та бездіяльності працівників міліції під час нападу на кореспондента.

 Поділитися