MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Цензура як вона єВ Украине наблюдается большое слияние политики и СМИУкраїнські журналісти заявляють «Репортерам без кордонів» про цензуруДо України прибувають «Репортери без кордонів»УДО відмовилось назвати охоронця, який застосував силу до Сергія АндрушкаАндрушку відмовили в порушенні кримінальної справи«Стоп цензурі!» не зустрічатиметься з владою та силовими структурами, допоки не звільнять охоронця УДО, що напав на журналіста«Стоп цензурі!»: учасники руху вимагають звільнити працівника УДО, який застосував силу до журналіста СТБОхоронці президента застосували силу до журналіста СТБ Сергія АндрушкаТВі: Хорошковський за законом не має права бути членом Вищої ради юстиції«Репортери без кордонів»: медіа-магнат не може очолювати СБУМетоди цензури стають тоншимиНа початку червня зафіксовані факти спроб влади обмежити права журналістівТВі вимагає розслідування зловживань Хорошковським службовим становищемСуд позбавив частот 5 канал і ТВіFreedom House: Україна може втратити статус вільної країниАртикль 19: за час урядування нового Президента ситуація зі свободою слова погіршиласяБенкендорф заборонив працівникам НТКУ давати коментарі без дозволу прес-службиМіліція затримала члена НМПУ з ДонецькаЖурналісти «Експресу» оприлюднили відкритий лист до Президента про системний тиск

Репортери без кордонів закликають журналістів України до самозахисту

22.07.2010    джерело: www.bbc.co.uk

Організація "Репортери без кордонів" дійшла висновку, що провідні телевізійні мережі України налаштовані занадто компліментарно, що стосується керівників країни, а незалежна і розслідувальна журналістика опинилися під загрозою.

Під час триденного візиту в Україну голова базованої в Парижі правозахисної організації Жан-Франсуа Жульяр закликав журналістів шукати захисту самим, якщо власті такого захисту не надають.

"Якщо в країні немає політичної волі захищати свободу преси, журналісти повинні і далі боротися самі задля захисту своїх прав", - сказав пан Жульяр.

Критики кажуть, що свобода засобів інформації в Україні почала придушуватися за президентства проросійського Віктора Януковича, який перебрав владу від свого прозахідного попередника Віктора Ющенка.

"Зазвичай журналісти у провінції є не настільки добре захищеними як у столиці, і нам потрібно знайти шляхи їхнього більшого захисту."

Жан-Франсуа Жульяр

Головним поміж спостережень Жана-Франсуа Жульяра було те, що керівництво і власники українських телеканалів є дуже наближеними до керівників країни, що підриває об’єктивність репортажів.

Єдиний національний телеканал України і десятки приватних мереж, як кажуть критики, підкорилися неписаному правилу не змушувати владу ніяковіти і не ставити під сумнів її діяльність.

Пан Жульяр занотував численні випадки цензури і політичного тиску на телеканалах України, коли журналістам не дозволяли давати в ефір певні новини. Один із таких випадків - коли на президента Януковича впав вінок під час шанування пам’яті загиблих під час Другої світової війни.

"Якщо немає міцної політичної волі на найвищому рівні, ситуація піде у хибному напрямку."

Жан-Франсуа Жульяр

Керівництво засобів інформації не дозволяє журналістам розслідувати випадки махінацій, заявив у звіті голова "Репортерів без кордонів", і додав, що політичний тиск на журналістів за межами столиці є ще більшим, ніж у Києві.

"Зазвичай журналісти у провінції є не настільки добре захищеними, як у столиці, і нам потрібно знайти шляхи їхнього більшого захисту", - сказав пан Жульяр.

Керівник "Репортерів без кордонів" закликав президента Януковича публічно заявити про його відданість захисту свободи преси.

"Якщо немає міцної політичної волі на найвищому рівні, ситуація піде у хибному напрямку", - сказав він.

Пан Янукович відкидає звинувачення на свою адресу в цензурі преси.

 Поділитися