MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

АНРВУ: У регіонах тиск на редакторів збільшився, на власників газет - зменшивсяІМІ: звіт порушень свободи слова за 19 - 26 липня 2010 року«Стоп цензурі!»: звільнення Чаленка за оприлюднення інформації про медіавласника є неприпустимимРепортери без кордонів закликають журналістів України до самозахистуЦензура як вона єВ Украине наблюдается большое слияние политики и СМИУкраїнські журналісти заявляють «Репортерам без кордонів» про цензуруДо України прибувають «Репортери без кордонів»УДО відмовилось назвати охоронця, який застосував силу до Сергія АндрушкаАндрушку відмовили в порушенні кримінальної справи«Стоп цензурі!» не зустрічатиметься з владою та силовими структурами, допоки не звільнять охоронця УДО, що напав на журналіста«Стоп цензурі!»: учасники руху вимагають звільнити працівника УДО, який застосував силу до журналіста СТБОхоронці президента застосували силу до журналіста СТБ Сергія АндрушкаТВі: Хорошковський за законом не має права бути членом Вищої ради юстиції«Репортери без кордонів»: медіа-магнат не може очолювати СБУМетоди цензури стають тоншимиНа початку червня зафіксовані факти спроб влади обмежити права журналістівТВі вимагає розслідування зловживань Хорошковським службовим становищемСуд позбавив частот 5 канал і ТВіFreedom House: Україна може втратити статус вільної країни

Блогера викликали до СБУ через жарти у ЖЖ про Януковича

30.07.2010    джерело: www.telekritika.ua
Блогера та письменника Олега Шинкаренка викликали до СБУ через записи про Віктора Януковича у Livejournal, примусили вибачитися і відпустили

Блогера та письменника Олега Шинкаренка викликали до СБУ через записи  про Віктора Януковича у Livejournal. Про це ТК повідомив сам пан Шинкаренко.

За його словами, 29 липня у кіноклуб видавництва «Смолоскип», де він є модератором, прийшли люди, які представилися співробітниками Служби безпеки України і запропонували прийти на розмову зі слідчим. «Коли я поцікавився, про що саме буде розмова, він сказав, що розмова стосуватиметься записів в моєму ЖЖ, які "оставили неприятный след в душе"», - пише Олег Шинкаренко.

30 липня до нього додому знову прийшли ті ж  співробітники СБУ з повісткою і відвезли  до слідчого на пояснення. Олег зацитував у розмові з ТК зміст повістки: «Слідчим відділом прокуратури міста Києва проводиться перевірка за матеріалами департаменту захисту національної державності служби безпеки України щодо розміщення на інтернет-сайті повідомлення про погрозу щодо державного діяча України. Прошу вас прибути до слідчого відділу прокуратури міста Києва за адресою м. Київ вул..Антоновича, 114 кабінет № 9,  30.07.10 об 11.30, для надання пояснення. При собі потрібно мати документи, які засвідчують особу. Старший слідчий слідчого відділу прокуратури міста Києва Д.Кривояз».

Згідно зі словами Олега, занепокоєння співробітників СБУ викликали його колонки про політику. «Вони швидше емоційно-пародійні. Наприклад про відомий 16-секундний ролик про те, як Янукович збирається розмовляти з Азаровим. У мене на нього була емоційна реакція, і я написав у тегах до нього «убить гада». Я, звичайно, не збирався вбивати Януковича, в мене таких планів не було. Це була моя чисто емоційна реакція на побачене. Я розсердився. Тобто це все одно що стукнути кулаком по столу. Причому я розсердився, але ж я не вийшов на майдан Незалежності, не сказав це напряму Януковичу, просто написав у себе в інтернет-щоденнику», - сказав він.

Окрім цього СБУ звернула увагу на ще один запис, де пан Шинкаренко коментував  відеокадри з падаючим на Януковича вінком: «Я написав такий гумористичний пародійний коментар (ну там звичайно було багато такого чорного гумору): "Цікаво, чи є десь такі сили, типу українські націоналісти, які могли би вбити Януковича, Анну Герман і всю компанію". Звичайно, що це теж  жарт».

За словами Олега,  під час його пояснень слідчий  одразу запитав, як він докотився до такого життя. «Він питає навіщо я  таку гидоту пишу в своєму живому журналі. Я йому кажу, це ж мій ЖЖ, це не  ЗМІ, він не зареєстрований, я його не рекламую, нікому про нього не розповідаю, якщо ви хочете - читайте, не хочете - не читайте. Я нікому не погрожував».

Після цього, розповідає пан Шинкаренко, слідчий запропонував йому два варіанти: «Або вони мене затримують надовго і починають серйозні такі розбори, або я пишу роз’яснення, що я не мав наміру погрожувати, що  вибачаюсь і що такого більше ніколи робити не буду. Ну я все це написав. Але одразу виникло запитання, що саме я не буду робити? Погрози чи взагалі просто критично висловлюватися на адресу Януковича? Це мені не пояснили».

За словами Олега Шинкаренка, слідчий додав, що незадоволений й іншими записами про Віктора Януковича, якими саме не конкретизував.

Олег Шинкаренко розцінює такі дії СБУ як наступ на приватне життя. «Це мій особистий щоденник. Він відкритий, але я його не рекламую, і у нього можна потрапити тільки якщо знаєш адресу або  цілеспрямовано вишукуєш певну інформацію. Виходить, що СБУ цілеспрямовано шукає людей, які незадоволені режимом і шукає приводи для тиску на них. Тому що навіть жарти розцінюються як погрози чийомусь життю», - прокоментував Шинкаренко.

Як пізніше написав у своєму ЖЖ Олег, записи, які видалися СБУ-шникам найобраливішими, зокрема і згаданий пост про вінок,  з його ЖЖ зникли.

«Записи, які були найбільш образливими (з вінком та перепост російського Луркмора про Януковича) з мого ЖЖ зникли. Я їх звідти не прибирав. Висновок: СБУ зламала мій ЖЖ та видалила їх звідти самостійно», - пише Шинкаренко.

У коментарях ТК юрист  Олександр Заруцький наголосив, що  розглядати або порушувати справи щодо постів у ЖЖ  можна лише за умови, якщо висловлені погрози сприймаються особою, якій вони адресовані, як реальні. «У цьому випадку, щоб розглядати питання про погрозу життю президенту України, необхідно, щоб президент подав відповідну заяву, зазначив за яких обставин він дану погрозу почув і пояснив, чому він її сприйняв реально», - сказав він. В іншому випадку, за його словами, складу злочину немає, тому що блогер  не вчиняв ніяких додаткових дій, щоб реалізувати свій задум.

Тим часом  голова прес-служби СБУ Марина Остапенко  наголосила у коментарях ТК, що  служба у першу чергу виконує роботу щодо попередження злочинів.

«Якщо його вирішили опитати щодо того, що він мав на увазі під цим висловлюваннями, то він як законослухняний громадянин має прийти і розказати, чи це дійсно був жарт чи ні. Вони мають з’ясувати, бо це їх робота», - сказала вона. 

За її словами, записи в ЖЖ не можна вважати особистим щоденником: «Інтернет - це засіб масової комунікації, це ж не його особистий щоденник, у який хтось заліз. Він  виставляє його, щоб його хтось читав, це поширення якихось речей. Якщо  він каже, що пожартував, тоді все гаразд. А якщо це не жарт? І нормально, коли робиться все для того, щоб ніякого насильства не сталось».

 Поділитися