MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ніна Карпачова: Харківська автодорога конфлікту – дорога в нікуди

02.08.2010    джерело: www.ombudsman.kiev.ua
Подання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про брутальні порушення конституційних прав мешканців міста Харкова та перешкоджання професійній діяльності журналістів при будівництві автодороги у Парку ім. Горького

 

У рамках відкритого Уповноваженим з прав людини в травні 2010 року провадження щодо порушення конституційних, зокрема екологічних, прав громадян України – мешканців міста Харкова під час будівництва автодороги від Сумської до Новгородської вулиць та видалення при цьому багаторічних зелених насаджень у парку імені Горького Ніна Карпачова доручила своїм представникам цими днями вдруге побувати на конфліктному об’єкті.

Метою поїздки, крім продовження всебічного моніторингу обставин справи, стало реагування Омбудсмана на численні скарги журналістів, які висвітлюють резонансну подію в місцевих та загальноукраїнських ЗМІ, на перешкоджання їх законній професійній діяльності, а також на нещодавно отримане звернення народного депутата України Юрія Кармазіна щодо вжиття негайних заходів з припинення порушень прав людини при будівництві автодороги в місті Харкові.

Відбулися тривалі зустрічі-діалоги з журналістами місцевих друкованих та Інтернет-видань, працівниками телебачення та радіомовлення, письменниками, активістами наметового містечка, які контролюють хід будівельних робіт на автодорозі з метою недопущення подальшої незаконної вирубки дерев, адмінарештованими за участь в акціях протесту, представниками численних громадських організацій міста, зокрема "Ми – харків’яни", "Печеніги", "Громадянська рада Харківщини", "Зелений фронт", організації "Військовий меморіал. Схід", правозахисниками, зокрема Харківської правозахисної групи, будівельниками, які працюють на об’єкті.

Сьогодні район будівництва автодороги являє собою безрадісну картину: в парку, де функціонують розважальні атракціони, зокрема унікальна Харківська дитяча залізниця "Мала Південна", що стала до ладу ще 1941 року, та підвісна канатна дорога, форсовано тривають будівельні роботи, створюючи всілякі незручності, зокрема маленьким відвідувачам, та реально загрожуючи їх відпочинку. А найбільш вражаюче – з обох сторін дороги, далеко за межею будмайданчика, височіють по-варварськи покалічені, а, отже, приречені на загибель, багатовікові дерева; тут, у ґрунті, щоденно виявляють під ковшем грейдера останки загиблих часів Другої світової війни; в наметовому містечку – дошкульні карикатури та сповідь активістів про неналежне реагування влади на численні звернення громадян щодо порушення законодавства з боку організації, яка здійснювала вирубку дерев у парку імені Горького без оформлення необхідних документів дозвільного характеру, вже не кажучи про спрямовані бензопили в бік протестувальників, що створювало загрозу здоров’ю та життю людей, настанню інших тяжких наслідків, тощо. Як вдалося з’ясувати, громадськість не мала всебічної інформації про будівництво автодороги, а так звані громадські слухання з цього приводу носили відверто тенденційний характер, породивши суто харківський владний винахід підрахунку голосів – "візуальна більшість".

У зв’язку з цим Омбудсман Ніна Карпачова вкотре звертає увагу влади та громадськості стосовно збереження довкілля для нинішнього та майбутнього поколінь відповідно до міжнародних стандартів. Ще 2000 року в Першій щорічній доповіді Уповноваженого з прав людини зазначалося, що Україна, ратифікувавши 6 липня 1999 року Орхуську конвенцію ООН, має послідовно реалізовувати її норми щодо створення та вдосконалення механізмів доступу громадян до інформації, їх участі в принятті рішень та доступу до правосуддя з питань, що стосуються навколишнього середовища. Участь громадян у цих процесах має сприяти підвищенню якості управлінських рішень, що, зрештою, матиме позитивний соціальний та екологічний ефект, а також стане механізмом громадського контролю за порушенням конституційних, зокрема екологічних, прав громадян. Отже, Конвенція покликана позитивно вплинути на співпрацю громадських та державних структур, що є однією з умов розвитку демократичного суспільства, наголошує Ніна Карпачова. А тому, на її переконання, дорога діалогу – це дорога порозуміння і співпраці. Дорога конфлікту – дорога в нікуди.

Велике занепокоєння Омбудсмана викликає те, що правду про конфлікт на будівництві за потурання влади виконавці робіт намагалися приховати через перешкоджання роботі журналістів. Так, Інну Петрикову з газети "Головне" працівники комунального підприємства "Муніципальна охорона" били під коліна, намагаючись вихопити фотокамеру. Міліція на віддалі мовчазливо споглядала цю наругу над журналісткою. Коли через чотири дні газетярка поцікавилася долею своєї заяви в Дзержинський райвідділі внутрішніх справ з цього приводу, там цинічно заявили, що такої заяви не існує в природі. У кореспондента газети "Наше життя" Сергія Єрмакова "комунальний охоронець" теж намагався вирвати фотоапарат, а коли цього не вдалося, вихопив із кишені журналіста фотооб’єктив і втік. Один із небагатьох випадків, коли за фактом пограбування порушено кримінальну справу. Але при цьому не надано оцінки перешкоджанню професійній діяльності журналіста. Жодної реакції правоохоронців не було на побиття самим головним інженером компанії "Паркінг-плюс" Ігорем Жданюком власкора "Українських новин" Марії Каратаєвої, що мужньо захищала оператора ТРК "Україна", в якого намагалися відібрати відеокамеру. Брутально ображаючи збиту з ніг журналістку, нападник протягнув її кілька метрів по землі. На бейджики та вигуки працівників ЗМІ "Ми – преса, не заважайте працювати!" ніхто не зважав.

За наслідками власного моніторингу Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова звернулася з поданням до Генерального прокурора України Олександра Медведька, в якому наполягає дати доручення щодо перевірки додержання природоохоронного законодавства та Орхуської конвенції при будівництві автодороги в місті Харкові, а також законності рішень, прийнятих за результатами розгляду заяв та повідомлень про заподіяння тілесних ушкоджень громадянам під час проведення акцій протесту проти вирубки зелених насаджень на території парку, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та законності дій працівників міліції під час складання матеріалів справ про адміністративні правопорушення за частиною першою статті 185 КпАП України стосовно Дениса Чернеги та Андрія Єварницького.

Інше подання Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова спрямувала Голові Рахункової палати України Валентину Симоненку щодо використання бюджетних коштів при будівництві автодороги в місті Харкові.

Постскриптум. Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова вважає, що парк імені Горького – загальнонаціональне надбання, легені славетного міста, а тому кожен його мешканець має право бути почутим при прийнятті рішення про знищення бодай одного деревця, не кажучи про сотні й тисячі вікових дерев.

Представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини намагалися зустрітися особисто з виконувачем обов’язків мера Харкова Геннадієм Кернесом. Саме на його пропозицію зателефонували вдруге через півгодини, як і домовлялись. Проте телефон Геннадія Адольфовича, як і його помічника, вперто мовчав. А відсутність діалогу, як бачиться, – шлях до зволікання з вирішенням болючої проблеми.

І журналісти, і учасники акцій протесту зійшлися в одному: якби місцева влада належним чином спілкувалася з людьми, особливо на стадії початкових будівельних робіт, багатьох ускладнень і конфліктних ситуацій можна було уникнути.

28.07.2010р

Прес-служба Уповноваженого з прав людини

 

 

ТЕКСТ ОБРАЩЕНИЯ КАРПАЧЕВОЙ К ГЕНПРОКУРОРУ:

Генеральному прокуророві України
Медведьку О.І.

П О Д А Н Н Я
Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини
про брутальні порушення конституційних
прав мешканців міста Харкова та перешкоджання
професійній діяльності журналістів
при будівництві автодороги

Відповідно до ст. 101 Конституції України, статей 1, 17 Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” Уповноваженим з прав людини здійснюється провадження у справі за зверненням Голови Верховної Ради України Литвина В. М. щодо розгляду депутатського запиту групи народних депутатів України Костенка Ю. І., Зайця І. О., Джоджика Я. І., зверненнями народних депутатів України Філенка В. П., Логвиненка О. О., Кармазіна Ю. А. та інших про порушення конституційних прав і свобод людини при будівництві автодороги в місті Харкові.

За дорученням представники Уповноваженого з виїздом у місто Харків вивчили фактичні обставини щодо будівництва дороги від вулиці Сумської до вулиці Новгородської. Надані представниками громадських організацій, журналістами, народними депутатами України, мешканцями міста Харкова матеріали та відеозаписи подій, що відбуваються на території Парку культури та відпочинку ім. Горького з 20 травня поточного року, дають підстави стверджувати про численні факти порушень прав громадян, гарантованих Конституцією України та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, на охорону життя та здоров’я, особисту недоторканність, інформацію, свободу думки і слова, вільне вираження своїх поглядів, безпечні умови праці.

Так, державним управлінням охорони навколишнього середовища у Харківській області було надано висновок від 26.02.2008 № 4-23-1010 про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 9,9218 га для будівництва та подальшої експлуатації готельного комплексу та влаштування автодороги від вулиці Сумської до вулиці Новгородської (в районі вулиці Білої Акації) у місті Харкові із зазначенням того, що він набуває чинності за умов виконання певних природоохоронних вимог, зокрема, погодження проектно-кошторисної документації, врахування громадської думки шляхом проведення громадських слухань, інформування населення через засоби масової інформації про відсутність негативного впливу на стан довкілля, проведення екологічної експертизи проекту будівництва тощо.

Зазначені вимоги природоохоронного органу наразі не виконані.

Усупереч вимогам Конвенції ООН про доступ до інформації, участь громадськості у процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Орхуська конвенція), ратифікованої Верховною Радою України 6 липня 1999 року, громадськість міста Харкова не мала всебічної інформації про будівництво автодороги, а проведення громадських слухань спотворено. Приміщення, у якому проводилися громадські слухання, могло вмістити лише 14,5% учасників загальної кількості зареєстрованих – 2341, а результати голосування резолюції, відповідно до протоколу, визначались “візуальною більшістю”.

Рішенням 25-ої сесії Харківської міської ради п’ятого скликання від 10.09.2008 №226/08 скасовано рішення цієї ж ради від 27.02.2008 № 26/08 про надання у постійне користування управлінню з будівництва, ремонту та реконструкції Департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міської ради земельних ділянок від вулиці Сумської до вулиці Новгородської загальною площею 9,9218 га.

Попри це, виконавчим комітетом Харківської міської ради 19.05.2010 було прийнято рішення за № 156 “Про видалення зелених насаджень на ділянці будівництва автодороги від вул. Сумської до вул. Новгородської (в районі вул. Білої Акації) у м. Харкові”, Інспекцією архітектурно-будівельного контролю у Харківській області 26 травня 2010 року видано дозвіл управлінню на проведення підготовчих робіт з будівництва автодороги, однак такі роботи, як, зокрема, вирубування дерев, розпочато ще 20 травня 2010 року.

Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 30.06.2010 прийнято рішення за № 74/1 “Про дотримання вимог природоохоронного законодавства при будівництві дороги та інших споруд у парку Горького в місті Харкові”, яким Харківську міську раду зобов’язано призупинити діяльність із спорудження автодороги, вирубування зелених насаджень до виконання в повному обсязі природоохоронних вимог, але це рішення знехтуване міською радою, а роботи по будівництву автодороги тривають.

Окрім того, майже щоденно на будівельному майданчику виявляються людські останки. За свідченнями людей тут знаходяться поховання часів Другої світової війни, які є пам’ятками історії. Таке ставлення до них порушує право людини на гідне поховання.

Згідно з актом обстеження території вирубки зелених насаджень у Парку імені Горького, складеного 24.05.2010 представниками екологічної групи “Печеніги”, виявлено 576 пнів дерев, хоча відповідно до зазначеного рішення виконкому було надано дозвіл на видалення 503 дерев на ділянці будівництва автодороги.

При виїзді на місце виявлені дерева, які пошкоджені незакінченим спилюванням, дією техніки, засипанням ґрунтом та залишками дорожнього покриття до ступеня припинення їх росту.

Слід зазначити, що прокуратура Харківської області згідно з листом за № 07/4-9971- 10 від 18.06.2010 дійшла висновку про те, що видалення зелених насаджень у зоні будівництва автодороги відбувається відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів від 01.08.2006 № 1045.

Із наданих відеозаписів вирубування дерев у парковій зоні здійснювалось із суттєвими порушеннями правил техніки безпеки. Зокрема, місце проведення робіт не обгороджено, відсутні будь-які попереджувальні знаки, працівники, які виконували роботи із застосуванням бензопил, не були забезпечені спеціальними засобами захисту, окремі з них направляли працюючі бензопили на перебуваючих поряд з ними громадян, стовбури падаючих при спилюванні дерев свідомо спрямовувались у бік людей, чим створювалась реальна загроза їх травмування та загибелі, на що не було реакції відповідних контролюючих органів.

Усупереч вимогам ст. 43 Конституції України, згідно з якими використання праці неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров’я роботах забороняється, підлітки залучалися до робіт з підвищеною небезпекою по подрібненню спецтехнікою спиляних гілок дерев, при цьому діти перебували у безпосередній близькості до працюючих механізмів.

Зі звернень та відеоматеріалів убачається, що на місці вирубування дерев у Парку ім. Горького прибулі кілька десятків чоловіків у чорному одязі з бейджами “Муніципальна охорона” в присутності працівників міліції застосовували фізичну силу до громадян, які брали участь у мирній акції протесту проти вирубування зелених насаджень у парку, завдавали їм тілесних ушкоджень, зокрема Мельник Любові Володимирівні, Цуканову Андрію Вікторовичу, двічі Соловйову Євгенію Андреновичу, вихопили з рук одного із активістів Державний прапор України і публічно потоптали його, вчинивши зухвалу наругу над державним символом.

Особливу стурбованість викликає те, що ці ж особи, а також посадовці організації, що здійснювала вирубування дерев, намагаючись приховати правду про події в парку, перешкоджали законній діяльності журналістів, які збирали інформацію, а саме: Бобку Сергію (“Українські новини”), Каратаєвій Марії (“Українські новини”), Петриковій Інні (член Національної спілки журналістів України), Логвиненку Леоніду (газета “Головне”), Бруку Дмитру (член Національної спілки журналістів України), Єрмакову Сергію (газета “Наше життя”). У них відібрали мікрофони, їм забороняли здійснювати фото- та відеозйомку, висловлювали погрози, їх ображали, штовхали і навіть били.

Занепокоєння викликає відверта бездіяльність працівників міліції щодо виконання обов’язків, передбачених ст. 10 Закону України “Про міліцію” по забезпеченню безпеки громадян і громадського порядку, виявленню, запобіганню, припиненню та розкриттю злочинів, прийняттю, реєстрації заяв і повідомлень про злочини та адміністративні правопорушення, своєчасному прийняттю по них рішень, припиненню правопорушень. Присутні під час згаданих подій працівники міліції не лише не здійснювали заходів для припинення правопорушень, а й не вживали заходів з метою встановлення фактичних обставин подій, осіб, які допустили порушення, приховували від обліку заяви та повідомлення про злочини та не реагували на них.

Як пояснила журналіст Інна Петрикова, працівники охоронного підприємства били її під коліна, намагаючись вихопити відеокамеру. Міліція на віддалі спостерігала цю наругу над нею. Журналістка звернулась із заявою про злочин до Дзержинського РВ, а через кілька днів дізналась, що заява її у відділі не зареєстрована і взагалі відсутня, відповідно ніяке рішення за заявою не приймалось.

Аналогічна ситуація, як зазначається у зверненнях, склалася із заявою Барсукова О.О. від 25.05.2010, поданою до ХМУ ГУ МВС України в Харківській області, заявами Лобзєва Ю.В., Ясинського І., Алексахіна С.В., що подавались у період з 28.05.2010 по 08.06.2010 до Дзержинського РВ ХМУ ГУ МВС України в Харківській області.

У кореспондента газети “Наше життя” Сергія Єрмакова охоронець також намагався вирвати фотоапарат, а коли це не вдалося, він вихопив із кишені журналіста фотооб’єктив і втік. За фактом пограбування Єрмакова порушено кримінальну справу, однак дії щодо перешкоджання професійній діяльності журналіста правової оцінки не знайшли. Немає реагування правоохоронних органів міста і на побиття службовою особою ТОВ “Паркін+” Ігорем Жданюком власного кореспондента “Українських новин” Марії Каратаєвої, яка захищала оператора ТРК “Україна”, у якого намагалися відібрати відеокамеру. Збиту з ніг журналістку І. Жданюк протяг кілька метрів по землі, брутально лаючись при цьому. Свідки цього ганебного інциденту готові дати показання.

Згідно з наданими представникам Уповноваженого поясненнями Єварницького А. А. він та Чернега Д. В. не вчиняли правопорушення, передбаченого, ст. 185 КУпАП, оскільки до них працівники міліції взагалі не звертались з ні з якими вимогами, їх вибірково витягли з поміж учасників акції протесту проти вирубування зелених насаджень, про що свідчать відеозаписи подій. Як стверджує Єварницький А. А., докази вчинення правопорушень фальшувались працівниками міліції після повернення Дзержинським районним судом міста Харкова матеріалів справ стосовно нього і Чернеги Д. В. для доопрацювання.

Законність прийнятого заступником начальника слідчого управління Дзержинського райвідділу міліції рішення про відмову в порушенні кримінальної справи за заявою Соловйова Є. А. про його жорстоке побиття 21.05.2010 кількома невідомими особами, які здійснювали вирубування дерев у парку, є сумнівною з огляду на такі обставини. Рішення мотивується тим, що перевіркою встановлено, що між Соловйовим Є. А. та майстром комунального підприємства “Харківзеленбуд” Дроньом А. В. раптово виникли неприязні стосунки, що переросли у бійку, однак проведеними заходами встановити свідків і очевидців події не виявилось можливим, зазначені особи не звертались для проходження судово-медичного обстеження, у зв’язку з чим встановити тяжкість заподіяних тілесних ушкоджень не виявляється можливим. Водночас, як встановлено, Соловйов Є. А. 27.05.2010 пройшов судово-медичне обстеження, у своїх поясненнях до заяви про вчинені стосовно нього протиправні дії вказав прізвища та контактні телефони свідків події. Крім того, у день події репортаж журналіста з фотознімками її учасників демонструвався на кількох каналах місцевого телебачення.

Як убачається зі звернень, до прокуратури Харківської області 2 червня 2010 р. громадянами Клочком О. М., Сулімою О. В., Єгікєєвим В. Р., Ісаєвим О. Ю., Михайлівською О. В., Поповим С. М., Аврамовим О. В., Фруман А. В., Цимбал О. П. були подані скарги про порушення чинного законодавства під час проведення робіт зі спорудження автодороги від вул. Сумської до вул. Новгородської, однак повідомлень про результати їх розгляду не отримали по цей час.

Уповноважений з прав людини 31.05.2010 зверталася з листом до прокуратури Харківської області в інтересах мешканців міста щодо перевірки додержання вимог чинного законодавства під час подій на території Парку культури та відпочинку ім. Горького, на який отримала відповідь про відсутність будь-яких порушень закону.

Викладене свідчить про неналежне здійснення прокуратурою Харківської області прокурорського нагляду за додержанням конституційних прав і свобод людини, зокрема права на безпечне для життя і здоров’я довкілля, а також законів України при розгляді звернень, заяв та повідомлень про події в Парку культури та відпочинку ім. Горького в місті Харкові.

На підставі викладеного, керуючись статтями 3, 28, 101 Конституції України, статтями 13, 15, 22 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», статтями 1, 4, 5, 15, 19, 20, 29, 30, 36-1 Закону України «Про прокуратуру», Законом України «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави»,

П Р О Ш У :

1. Дати доручення щодо перевірки:

– додержання природоохоронного законодавства та Конвенції ООН про доступ до інформації, участь громадськості у процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Орхуської конвенції), при будівництві в місті Харкові автодороги від вулиці Сумської до вулиці Новгородської;

– інформації про вирубування дерев на території Парку культури та відпочинку ім. Горького в місті Харкові в кількості, що перевищує дозволену, а також пошкодження дерев до ступеня припинення їх росту;

– законності рішень, прийнятих за результатами розгляду заяв та повідомлень про заподіяння тілесних ушкоджень громадянам під час проведення акцій протесту проти вирубування зелених насаджень на території парку, а також перешкоджання законній професійній діяльності журналістів;

– законності дій працівників міліції під час складання матеріалів справ про адміністративні правопорушення за ч. 1 ст. 185 КпАП України стосовно Чернеги Д. В. та Єварницького А. А.

2. Надати правову оцінку:

– порушенню правил техніки безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою по спилюванню дерев на території Парку культури та відпочинку ім. Горького в місті Харкові;

– залученню неповнолітніх до виконання робіт з підвищеною небезпекою під час розпилювання зрубаних у парку дерев;

– бездіяльності працівників Дзержинського РВ Харківського МУ ГУ МВС України в Харківській області при розгляді заяв та повідомлень про порушення прав людей.

3. Надати оцінку ефективності здійснення прокуратурою Харківської області нагляду за додержанням конституційних прав і свобод людини, зокрема екологічних, а також законів України при розгляді звернень, заяв та повідомлень про події в Парку культури та відпочинку ім. Горького в місті Харкові.

4. За фактами виявлених порушень притягти винних осіб до встановленої законом відповідальності.

 Н. Карпачова

 

 

 

 Поділитися