MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Всевидяче око держави стежить за вами!

16.08.2010    джерело: www.helsinki.org.ua
М. Говорухіна, В. Яворський
Відтепер будь-яке пересування студентів в межах України відбуватиметься під пильним наглядом держави, та й не тільки студентам загрожують нововведення урядовців

Відтепер будь-яке пересування студентів в межах України відбуватиметься під пильним наглядом держави.  Адже з вересня місяця Міністерство освіти й науки України починає впроваджувати електронний студентський квиток. Завдяки такому нововведенню компетентні органи без зусиль зможуть дізнатися коли і куди поїхав студент.

Мета, яку декларує Міністерство: створення інформаційно-аналітичної системи обліку й відшкодування пільг, які надаються студентам і учням при продажу проїзних квитків.

Насправді, й до цього при купівлі будь-якого залізничного квитка в базу залізниці вносилася інформація, що квиток придбаний за рахунок студентської пільги. Відповідно, дуже просто було оцінити загальну суму відшкодування. Нова ж система, очевидно, дозволить ще й ідентифікувати осіб, які цими пільгами користуються.

Отже, подібна ініціатива чиновників ставить під загрозу свободу мирних зборів в Україні. Яким чином?  Уявіть собі, що Міносвіти і науки видало наказ про заборону вивчення української мови. На мітинг під Міністерство збираються студенти з різних куточків України. І кожного, хто приїхав на акцію, урядовці тепер знатимуть «в обличчя» саме завдяки електронним квиткам. Хто гарантуватиме, що до активістів студентського руху, імена яких відомі державі, не будуть застосовані репресії?

Але не тільки студентам загрожують нововведення урядовців. Так, Міністерство транспорту і зв’язку зобов’язало автобусних перевізників складати списки пасажирів на маршрутах між містами України і погоджувати їх з ДАІ і місцевою владою.

Згадаємо останні події, коли представники ДАЇ робили все можливе, аби не пустити автобуси з опозиціонерами, а потім і з віруючими на акції протесту. Тепер ДАЇ та місцева влада отримали змогу погоджувати чи не погоджувати подібні рейси.

Не слід забувати і про потуги МВС щодо впровадження іменних залізничних квитків. Цього року під тиском громадськості була призупинена ідея міністерства щодо внесення ПІБ, дати народження та номеру паспорту особи до залізничних квитків. Проте, не факт, що посадовці з цим змирилися і історія не матиме продовження.

Літаки, автобуси, поїзди… Здається представники влади потурбувалися, аби пересування жодним транспортним засобом не уникнуло пильного ока держави.

Тепер залишилось лише видати наказ про зобов’язання звичайних водіїв отримувати письмовий дозвіл на перевезення пасажира, з наданням його паспортних даних. Думаю, варто цього очікувати в найближчому майбутньому.

 Поділитися