MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Репортери» закликають Меркель обговорити з Януковичем утиски свободи слова

29.08.2010    джерело: www.telekritika.ua
Представники міжнародної організації підкреслюють, що після приходу Януковича до влади в лютому цього року в Україні почастішали випадки насильства щодо журналістів. «Мова йде про систематичні спроби влади взяти ЗМІ під контроль»

Перед візитом до Німеччини президента України Віктора Януковича, що запланований на  30 серпня,  активісти «Репортерів без кордонів» (ROG) закликали Ангелу Меркель поставити перед ним на переговорах питання про утиск свободи слова в Україні.

Представники міжнародної організації підкреслюють, що після приходу Януковича до влади в лютому цього року в Україні почастішали випадки насильства щодо журналістів. «Мова йде про систематичні спроби влади взяти ЗМІ під контроль», - зазначається в заяві «Репортерів», оприлюдненій у Берліні 27 серпня.

«Ми з занепокоєнням спостерігаємо, що здобута в результаті "помаранчевої революції" 2004 року свобода слова знову поставлена під питання, - зазначив голова ROG Крістіан Рікертс (Christian Rickerts) у листі до Меркель. - Ми були б вдячні, якби на переговорах ви нагадали Віктору Януковичу, що подібне нешанобливе ставлення до свободи слова і преси не відповідає принципам підготовлюваного договору про асоціацію між ЄС і Україною».

«Репортери без кордонів» вимагають від української влади розробити прозору систему розподілу частот мовлення, надати гарантії неупередженості владних органів, до компетенції яких входить регулювання радіомовлення, а також створити незалежний від уряду громадська рада з інформаційного мовлення.

За матеріалами радіо «Німецька хвиля», відповідаючи на запитання німецьких журналістів щодо свободи слова в Україні, пан Янукович зазначив: «Я багато зустрічаюсь з представниками ЗМІ. І я завжди ставлю одне питання - наведіть конкретні приклади, які стосуються питань перешкоджання свободі слова в Україні з боку влади».

Після цього кореспондент газети Frankfurter Allgemeine сказав: 

«Пане президенте, якщо дозволите, я скористаюся Вашою пропозицією і хотів би Вам назвати два випадки. Перший стосується головного редактора телеканалу TVi, який стверджує, що за ним здійснюється спостереження з боку Служби безпеки. Інший випадок стосується моїх колег тут в Україні, яких запрошують на співбесіди до Служби безпеки і розпитують про мою діяльність. Я це розцінюю як спроби залякати моїх колег. Я був би вдячний за Ваш коментар».

Відповідь Віктора Януковича була наступною:  «Я про це вперше чую. Якщо є такі випадки, треба офіційно звернутися по цим питанням. Що стосується першого питання, для мене це виявляється малоймовірно, щоб хтось слідкував за журналістами. Я в це не вірю. Але в будь-якому випадку таких звернень не було. Що стосується викликів журналістів у Службу безпеки України, я також вперше про це чую. Скажіть, кого викликали, коли, куди?»

Також президент підкреслив: «Голова Служби безпеки займається своїми професійними справами, вони не пов’язані ніяк з роботою засобів масової інформації. В мене такої інформації немає».

Як повідомляла ТК, 25 червня стало відомо, що кореспонденту газети «Коммерсантъ-Украина», громадянинові Росії Артему Скоропадському чоловік, який представився працівником СБУ, рекомендував менше зустрічатися з представниками праворадикальних організацій, рідше висвітлювати їх діяльність і не так часто писати про опозицію і натякнув   на можливість депортації. Того ж дня СБУ заявила, що з Артемом Скоропадським зустрічався не їхній співробітник.

30 липня до СБУ викликали блогера та письменника Олега Шинкаренка викликали до СБУ через записи  про Віктора Януковича у Livejournal. Після бесіди його примусили вибачитися і відпустили.  

27 серпня кореспондент німецької газети Frakfurter Allgemeie Zeitug Конрад Шуллер заявив, що СБУ проводить допити осіб, які контактують з іноземними журналістами. Служба безпеки повідомила, що не здійснювала ніяких заходів щодо кореспондента пана Шуллера.

«Телекритика»

 Поділитися