MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

‘Евакуація’ здорового глузду: росіяни планують вивозити працівників ЗАЕС і відправляють дітей ‘на оздоровлення’З початку року зафіксовано 15 випадків агресії проти журналістівПрава людини в Україні в 2016 р.: основні тенденціїКомпетенція і повноваження місцевих органів влади під час організації та проведення місцевих виборівЧугуївські правозахисники представили результати своєї роботиНа Харківщині заступник голови райдержадміністрації самовільно звільнив головного редактора газетиЧи скресла крига для українських присяжних?Права людини в Україні 2009–2010. XIII. Право громадян на вільні вибори та участь у референдумахЗміївський краєзнавчий музей: як не до села, то до лазніНа Харківщині освітян змушують вступати до Партії регіонівАбо позитивно, або ніякПрава людини в Україні - 2008. 16. Екологічні праваНСЖУ: список ворогів української журналістикиНСЖУ назвала 15 душителів свободи словаКоли доступність недоступнаЄвген Захаров: Держава завжди вагітна бажанням контролюватиПрава людини в Україні - 2006. XVII. Право на охорону здоров’я та медичну допомогуПрава людини в Україні - 2006. VI. Свобода релігій та віросповіданняПравозахисники констатують погіршення стану з правами людини в УкраїніЧигиринська загадка

Харків без райрад: менші можливості виборців і більші ціни мандатів

30.08.2010    джерело: www.dw-world.de

Відповідно до рішення, ухваленого торік, 31 жовтня Харків не обиратиме депутатів райрад, а тільки представників у міську та обласну ради. На думку експертів, це зменшить можливості виборців для захисту їхніх прав.

Скасувавши районні ради, Партія регіонів заздалегідь почала підготовку до усунення конкурентів на місцевих виборах, пояснив Deutsche Welle політолог Валерій Дудко. 

«Йшлося про те, щоб прибрати громадську думку з районного осередку, обмежити контакт з населенням та створити умови задля нав’язування думки виключно Партією регіонів»,  –каже експерт. 

Натомість експерт з питань конституційного права Федір Веніславський вважає, що райради у тому вигляді, як нині, є неефективними, а їхня правомірність досить суперечливою. «Міська рада Харкова не ухвалила рішення делегувати повноваження райрадам (у цій каденції, з 2004 року, пр. автора). Вони фактично здійснювали свої повноваження без належних на це підстав. І це було причиною, щоб їх скасувати», - каже Веніславський.

«Фальсифікувати буде легше»

Більшість депутатів зараз з виборцями взагалі не зустрічається, пояснює експерт з питань державного управління Олег Конотопцев. А на майбутнє, за нових умов, ця ситуація ще погіршиться. «Кількість виборців на одного депутата збільшиться з 3 до 15 тисяч. Це дуже велике навантаження на кожного депутата. Та надзвичайне зменшення можливості для громадян для захисту своїх прав», - каже Конотопцев.  На його думку, скасування 9 райрад – це також підготовка до можливих фальшувань на виборах, адже, за словами Конотопцева, простіше фальсифікувати в одному місці, ніж у 9 районах. А політолог Валерій Дудко уточнює: «Це ще й вигідніше для декого. Через скасування райрад, місце депутата у міськраді подорожчало на 50%».

Олександра Індюхова

 Поділитися