MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

ВР внесла зміни до закону про місцеві вибориКВУ: новий закон про місцеві вибори - злочин проти виборцяЕксперти не схильні чекати змін на політичній карті України після місцевих виборівFinancial Times: Американские организации подвергнут Януковича критикеЕксперти говорять про найгірший закон про місцеві вибориСкандал із скасуванням виборів в ІзмаїліПарадоксы нового закона о местных выборахУ ЦВК говорять, що нові правила виборів сумнівніКВУ перед виборами констатує серйозні проблеми, не вирішені закономКВУ вказує не непрозорість передвиборчої кампаніїУ Миколаєві розпочали роботу громадські спостерігачіБільшість в керівних органах ТВК отримали партії владиЧлени ЦВК просять президента повернути виборчий процес у демократичне руслоУкраїнці й далі не вірять, що можуть вплинути на владу через вибориЗа ширмою «цілком таємно»Просто знимуть рейтингових кандидатів у мери?Хто робить Кам’янець землею героївУ Кам’янці-Подільському продовжуються громадські акції протесту проти арешту міського головиЄвропа сумнівається в законності місцевих виборівПартія Регіонів буде першим номером в бюлетенях майже по всій Україні

«Фасадні» зміни виборчого законодавства

31.08.2010    джерело: www.dw-world.de

Верховна Рада на позачерговій сесії змінила закон про місцеві вибори. КВУ позитивно оцінює поправки до закону, втім називає їх лише «фасадними» змінами, аби догодити Заходу.

Українські парламентарі дозволили брати участь у місцевих виборах партіям та їхнім осередкам, які були зареєстровані не тільки рік тому, а й раніше. Також тепер збільшується склад територіальних виборчих комісій до 18 осіб та надається право подавати кандидатури для формування ТВК усім місцевим організаціям політичних партій, що зареєстровані в Україні. За це проголосували 264 депутата.

Ухвалюючи такі зміни, депутати мали лише політичні мотиви, вважає голова  Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко. Адже, за його словами, попри позитивні норми, передбачені у зміненому законі, представники коаліції так і не дозволили самовисуванцям брати участь у виборах на посаду міських голів. Це залишається привілеєм партій.

«Півкроку в напрямку демкоратії»

На думку Черненка, нині змінити виборче законодавство представники коаліції забажали, аби допустити на вибори більше учасників та «розмити» електорат опозиції, завести у місцеві ради лояльні до влади партії та показати  міжнародній спільноті, що в Україні є демократія і їх даремно критикують. «Це скоріше півкроку у бік демократії. І то зумовлений не бажанням покращити вибори, а бажанням їх ускладнити для конкурентів правлячої партії», - каже Олександр Черненко.

Голова КВУ переконаний, що ухвалені зміни про збільшення складу територіальних виборчих комісій лише внесуть хаос у виборчий процес і ЦВК не встигне якісно перевірити всі данні та чесно провести жеребкування членів ТВК, а їх формуватимуть місцеві держадміністрації не відомо за яким принципом. Натомість автор закону, депутат від партії регіонів Олександр Єфремов стверджує, що партії зможуть забезпечити належний контроль за висування своїх кандидатів тервиборкоми.

Лілія Гришко

 Поділитися