MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Жодної толерантності до путінського режиму! Звернення вчених світуДекларація етичних засад Харківської правозахисної групиВикористання репродуктивних клітин після смерті: Рада виправила норму законуЄдність ЄС та захист свободи в УкраїніУперше в історії: США висунули обвинувачення 4 військовим, що воювали на боці РФУзагальнення нормативних актів щодо державної допомоги жертвам війни‘Злочин вчинив не я, а російські військові’ — в Росії ветерана АТО засудили за ‘тероризм’Кувалди проти пам’яті. Підсумки тижняУбиті, поранені, катовані — Кабмін створить Реєстр постраждалих від російської агресії осібНа фронт — лише морально готових? Законопроєкт про ‘мудру’ мобілізацію‘У нас в квартире был спрятан флаг’ — жизнь в Изюме во время оккупации Слідчі встановили особи ймовірних убивць Володимира Вакуленка‘Чорна рота’ беркутівців і ‘медіаполіцейські’ в РФУ Німеччині сексуальне насильство переслідуватимуть як воєнний злочин і злочин проти людяностіЕтичний потенціал та етична потужність України: метапідхідТонкі матерії у Верховній Раді: депутати у першому читанні заборонили пов’язані з Росією релігійні організаціїПорно: бути чи не бути‘Уезжали, чтобы не слышать и не видеть войну’Сексуальне насильство як тактика ведення російської війниНарімана Джелялова незаконно етапували до російської тюрми

НЕК просить повноважень закривати газети та журнали

01.09.2010    джерело: www.telekritika.ua
Національна експертна комісія вирішила удосконалити правовий механізм запобігання розповсюдженню та обігу на території України друкованих видань, які порушують законодавство у сфері захисту суспільної моралі.

НЕК вирішила удосконалити правовий механізм запобігання розповсюдженню та обігу на території України друкованих видань, які порушують законодавство у сфері захисту суспільної моралі, розглянувши це питання на черговому засіданні 30 серпня 2010 року.

Як повідомив голова НЕК Василь Костицький, адміністративні та цивільно-правові санкції за порушення суб’єктами видавничої справи та друкованими ЗМІ чинного законодавства у сфері захисту суспільної моралі законодавчо не визначені. Єдиний державний реєстр судових рішень не містить інформації про судову практику із зазначеного питання. «Відсутність санкцій за порушення обмеження права у видавничій справі, а також умов обігу друкованої продукції сексуального та еротичного характеру позбавляє державу можливості своєчасно та ефективно реагувати на правопорушення у зазначеній сфері та запобіганню їх скоєнню», - сказав Василь Костицький.

Для вирішення цієї проблеми НЕК розробила проект закону про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі», яким передбачено, що припинення випуску друкованого ЗМІ, що розповсюджується з порушенням вимог законодавства, а також заборона обігу видавничої продукції, що завдає шкоди суспільній моралі, здійснюється за рішенням суду. Голова НЕК виступив за подальше удосконалення законопроекту. «У подальшому доцільним буде наділити Національну комісію повноваженнями подавати (ініціювати) позови до суду про припинення випуску друкованого ЗМІ та обігу видавничої продукції, що використовується для розповсюдження інформації з порушенням вимог та чітко розмежувати повноваження органів, що здійснюють нагляд у цій сфері», - зазначив він. Крім того, Костицький вважає, що законопроект доцільно доповнити положеннями щодо необхідності переєстрації друкованого ЗМІ у разі зміни виду видання за цільовим призначенням.

За словами голови НЕК, жоден з органів не в змозі запобігти скоєнню правопорушень у видавничій галузі. Згідно з інформацією МВС, органами внутрішніх справ було порушено 802 кримінальні справи за ознаками злочину, передбаченого ст. 300 Кримінального кодексу України (ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості) та ст. 301 ККУ (ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів). 2010 року органами внутрішніх справ вилучено 130 друкованих видань, заборонених до обігу на території України.

Пропозиції пана Костицького щодо удосконалення законодавства підтримали не тільки члени НЕК, а й президент Асоціації книговидавців Олександр Афонін, який зазначив, що видавці повинні мати посередницьку структуру між ними та МВС. Цією структурою, на його думку, могла б стати НЕК. «Після внесення змін до ККУ видавці поставлені до стінки. Після виходу книги в світ до них можуть прийти з органів внутрішніх справ і сказати, що їм загрожує кримінальна відповідальність за друк порнографії», - сказав Афонін. Він запропонував, щоб НЕК до друку видання давала експертний висновок на рукопис книги, що він не містить еротики чи порнографії. Василь Костицький йому заперечив, сказавши, що вони не будуть цього робити, оскільки це розцінюватиметься як цензура.

Ще один представник видавців тільки періодичної преси Олександр Антонець (Українська асоціація видавців періодичної преси) виступив проти діяльності Національної експертної комісії. «Ми взагалі виступаємо за ліквідацію НЕК», - зазначив він.

У результаті члени комісії не тільки підтримали доповнення до законодавства запропоновані головою НЕК, а й вирішили розмістити на веб-сайті інформаційну довідку про правовий механізм запобігання обігу на території України друкованих видань, які порушують законодавство у сфері захисту суспільної моралі. Крім того, вирішено організувати науково-практичну конференцію на тему: «Правовий механізм запобігання обігу на території України друкованих видань, які порушують законодавство у сфері захисту суспільної моралі» за участю народних депутатів, представників влади та громадських організацій.

 Поділитися