MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Парадоксы нового закона о местных выборах«Фасадні» зміни виборчого законодавстваВР внесла зміни до закону про місцеві вибориКВУ: новий закон про місцеві вибори - злочин проти виборцяЕксперти не схильні чекати змін на політичній карті України після місцевих виборівFinancial Times: Американские организации подвергнут Януковича критикеЕксперти говорять про найгірший закон про місцеві вибориСкандал із скасуванням виборів в ІзмаїліКВУ перед виборами констатує серйозні проблеми, не вирішені закономКВУ вказує не непрозорість передвиборчої кампаніїУ Миколаєві розпочали роботу громадські спостерігачіБільшість в керівних органах ТВК отримали партії владиЧлени ЦВК просять президента повернути виборчий процес у демократичне руслоУкраїнці й далі не вірять, що можуть вплинути на владу через вибориЗа ширмою «цілком таємно»Просто знимуть рейтингових кандидатів у мери?Хто робить Кам’янець землею героївУ Кам’янці-Подільському продовжуються громадські акції протесту проти арешту міського головиЄвропа сумнівається в законності місцевих виборівПартія Регіонів буде першим номером в бюлетенях майже по всій Україні

У ЦВК говорять, що нові правила виборів сумнівні

02.09.2010    джерело: www.pravda.com.ua
Глави Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважає, що окремі положення закону про місцеві вибори можуть бути оскаржені в Конституційному Суді. Зокрема це стосується обрання 50% складу районних і обласних рад за пропорційною системою

Окремі положення закону про місцеві вибори можуть бути оскаржені в Конституційному Суді.
Про це заявив заступник глави Центральної виборчої комісії Андрій Магера в інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна" у середу.
"Я не виключаю того, що закон може бути предметом розгляду в КС, якщо не менше 45 народних депутатів звернуться з питання його неконституційності", - заявив він.
"Чекати на 100% рішення КС про відповідність цього закону Конституції - я думаю, що про це навряд чи можна говорити. Є багато питань, які викликають сумніви", - додав член ЦВК.
Зокрема, за його словами, це стосується обрання 50% складу районних і обласних рад за пропорційною системою. Магера заявив, що "спосіб обрання районних і обласних рад повинен відповідати Конституції".
"Відповідно до Конституції, рай- та облради - це не просто представницькі органи місцевого самоврядування, а це ті органи, які мають представляти спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст", - зазначив він.
"Тому питання залишається відкритим - наскільки можуть депутати, обрані по одному-єдиному списку, бути представниками спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ і міст окремо взятого, приміром, регіону", - додав член ЦВК.
Крім того, на думку Магери, в КС може бути оскаржене положення про те, що кандидати на посаду міського голови не можуть висуватися шляхом самовисування.
"Я не знаю, як КС поставиться до того, що кандидати на посаду, наприклад, міського голови, не можуть обиратися шляхом самовисування, наскільки ця норма теж є вірною з погляду Основного закону", - зазначив він.
Проте сам Магера в цілому позитивно оцінює зміни до закону про місцеві вибори: "В цілому, я скажу, що закон, який нещодавно був прийнятий Верховною Радою на позачерговій сесії, містить більше позитивних моментів, ніж негативних".
Так, він позитивно озцінив зміни, які скасували заборону на участь у виборах партій, чиї місцеві організації були зареєстровані менш, ніж за 365 днів до дня виборів. Також член ЦВК схвалив уточнення способу формування тервиборчкомів.

 Поділитися