MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Система прослушки стоїть ледь не в усіх мобільних операторів?

03.09.2010    джерело: www.pravda.com.ua
«Всім відомо, що перед виходом на ринок оператори зв’язку, як і будь-які підприємці, мають отримати дозвільні документи. Але мало хто знає про те, що в цей пакет паперів входить і документ за підписом керівництва Служби безпеки».

Автоматична система для «прослушки» функціонує в більшості компаній мобільного зв'язку.

Про це сказав газеті «Сегодня» на умовах анонімності один зі співробітників СБУ, коментуючи заяву керівництва «Інтертелекому".

«Інтертелеком» дійсно відмовився встановлювати автоматичну систему для прослушки. Така система давно функціонує в інших компаніях мобільного зв'язку. «Інтертелеком» чи не єдина компанія, де її не було», - сказав оперативник.

«Але відмова - справа тимчасова. Всі компанії зв'язку в Україні працюють на дорогому обладнанні, більша частина якого завезена напівлегально. Тому одразу після відмови «Інтертелекому» з нами співпрацювати, проти нього була порушена кримінальна справа по контрабанді», - додав співрозмовник у СБУ.

Джерело газети у правоохоронних органах заявило: «Всім відомо, що перед виходом на ринок оператори зв'язку, як і будь-які підприємці, мають отримати дозвільні документи. Але мало хто знає про те, що в цей пакет паперів входить і документ за підписом керівництва Служби безпеки».

«Для чого це робиться? Все дуже просто. Оператор не отримає підпис голови Спецслужби, якщо не погодиться на установку прослушки. Звичайно, можна підняти галас у пресі. Але справа в тому, що подібна практика існує в більшості країн світу. Це один зі способів забезпечення безпеки держави», - додало це джерело.

Водночас, офіційно в СБУ стверджують, що діють у відповідності зі статтею 39-4 закону «Про телекомунікацію», у якому закладено обов'язок операторів закуповувати й установлювати встаткування для систем прослушки.

Оператори підтвердили виданню цю інформацію. При цьому зазначили, що моніторинг телефонних переговорів клієнтів відбувається на законному рівні й лише у випадку, якщо у правоохоронців є оперативно-розшукова справа, у якій фігурує особа даного громадянина, а також санкція суду на прослуховування його переговорів.

Начальник відділу зв'язків із громадськістю «МТС Україна» Вікторія Рубан зазначив: «У нас є технічна можливість контролювати діяльність спецслужб у даному питанні, тому без нашого дозволу оперативники просто не зможуть підключитися».

Однак, за даним «Сегодня», отримати законний дозвіл на прослушку можна щодо практично будь-якої людини: для цього достатньо зробити громадянина фігурантом оперативно-розшукової справи - суддя «зазвичай санкціонує прослушку, погоджуючись із аргументами оперів».

Екс-заступник голови МВС, депутат НУНС Геннадій Москаль розповів: «Є комплекси, які працюють, як радіоприймачі - можна налаштуватися на будь-яку мобілку. Мобільний, до речі, прослухати простіше, ніж стаціонарний. Щоб прослухати стаціонарний, треба, щоб «Укртелеком» або інша компанія передала паралельні сигнали на їхню станцію (тих, хто прослуховує)».

Він повідомив, що його колись теж прослуховували. А БЮТівець Святослав Олійник зазначив: «Кожен політик і бізнесмен у нашій країні виходить із того, що він перебуває в зоні прослуховування, тому по телефону зайвого не говорить. Мені неодноразово розповідали зміст моїх телефонних бесід».

03 вересня 2010

 Поділитися