MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ТСК з питань цензури у ЗМІ просить парламент присвятити проблемам медіа окреме засідання

08.09.2010    джерело: www.telekritika.ua
Члени ТСК одноголосно вирішили звернутися до Верховної Ради щодо ухвалення постанови про накладення мораторію на перевірки засобів масової інформації під час виборчої кампанії до місцевих органів влади

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ на засіданні 7 вересня підтримала пропозицію народного депутата В’ячеслава Кириленка щодо проведення спеціального засідання парламенту, присвяченого ЗМІ та ситуації зі свободою слова, а також прийняттю медійних законів.

Члени ТСК одноголосно вирішили звернутися до Верховної Ради щодо ухвалення  постанови про накладення мораторію на перевірки засобів масової інформації під час виборчої кампанії до місцевих органів влади.

На засіданні розглянуто питання щодо зникнення харківського журналіста Василя Климентьєва, низки телеканалів сімферопольської «Черноморки» та одеського АТВ, ТВі і 5-го каналу, заслухано представників регіональних ЗМІ про факти перешкоджання журналістській діяльності та тиску на свободу слова з боку правоохоронних органів та місцевої влади (у Коломиї «Коломийський вісник», Хмельницькому «Моя газета +», Нововолинську ПП «Радіоорганізація «Львівська жінка»).

У засіданні ТСК взяли участь представники силових структур. Зокрема заступник міністра МВС Леонід Зима та перший заступник начальника головного управління нагляду за додержанням законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства Генпрокуратури Володимир Гузир. Вони зокрема повідомили, що одразу після засідання ТСК вирушають до Харкова з перевіркою, чому так повільно ведеться слідство у справі Климентьєва. Леонід Зима також зазначив, що справа головного редактора «Коломийського вісника» Василя Дем’яніва вже перебуває в суді.

Члени ТСК попросили представників МВС та Генеральної прокуратури протягом 10 днів надати їм інформацію щодо всіх розглянутих на засіданні питань для підготовки попереднього звіту.

Було вирішено по кожному розглянутому питанню надіслати окремі звернення до Генпрокуратури та МВС, щоб правоохоронні структури пришвидшили розгляд справ і тримали їх на контролі.

Члени тимчасової комісії надішлють листа до президента України, в якому не тільки перерахують всі факти порушень прав журналістів, а й висловлять свою стурбованість затягуванням розгляду цих справ правоохоронними органами.

На засіданні були присутні майже всі члени ТСК з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ, зокрема Ірина Геращенко, Володимир Ландік, Вадим Колесніченко, Олена Кондратюк,  Володимир Зубанов, Олена Бондаренко (БЮТ), Степан  Курпіль, Микола Катеринчук, Віктор Сінченко.

 Поділитися