MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

КВУ вказує не непрозорість передвиборчої кампанії

13.09.2010    джерело: www.dw-world.de
Брак часу на агітаційну кампанію, надмірні повноваження ЦВК, закриті партійні списки та обмеження участі в спостереженні за виборами для громадських організацій роблять нинішню кампанію досить непрозорою, каже голова комітету виборців України Олександр Черненко

Минулими вихідними в Україні офіційно стартувала виборча кампанія. 31 жовтня обиратимуться місцеві органи влади. Незалежні спостерігачі кажуть про непрозорість ситуації та застерігають перед зловживаннями.

Брак часу на агітаційну кампанію, надмірні повноваження ЦВК, закриті партійні списки та обмеження участі в спостереженні за виборами для громадських організацій роблять нинішню кампанію досить непрозорою, сказав голова комітету виборців України Олександр Черненко у розмові з Deutsche Welle. Він нагадав, що Україна не запросила до спостереження за виборами представників ОБСЄ. Попри це, за словами Черненка, кілька десятків спостерігачів таки має приїде, хоча і не в складі офіційної місії.

Незважаючи на дещо знижений інтерес європейської спільноти до місцевих виборів в Україні в порівнянні з парламентськими чи президентськими виборами, Черненко каже, що країни Заходу прислухатимуться до висновків європейських спостерігачів та українських громадських організацій. На його думку, чим більше буде сигналів про згортання демократії, тим жорсткішими будуть висновки Заходу, вважає Черненко. Він висловив сподівання, що влада в Україні це розуміє. Але зауважив, що багато що буде залежати від поведінки місцевої влади.

Місця у виборчих списках знову продаються?

Вже сьогодні, за словами Черненка, помітний продаж партіями місць у виборчих списках. За його оцінкою, масштаби цього явища менші, ніж 2006-го року, але ціни помітно зросли. В кількох містах з мільйонним населенням експерт не виключив гострої боротьби за посади міських голів, на що кожен штаб може витратити до мільйона доларів.

Черненко прогнозує, що Партія регіонів не спроможеться встановити цілковитий контроль за всіма місцевими радами. Опосередковано це визнав і прем’єр-міністр Азаров. Напередодні він запевнив, що уряд не втручається у виборчий процес і «працювати з усіма, в тому числі й з представниками опозиційних політичних сил».

Олександр Савицький

 Поділитися