MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Слідство Генпрокуратури: убити Гонгадзе наказав Кравченко21 травня 2010 Георгію Гонгадзе мав би виповнитися 41 рік.Імітація розслідування гучної справиПопри арешт Пукача замовники залишаються недоторканими - 4 звіт по Справі ГонгадзеПам’яті загиблих журналістів...Зі свідченнями Пукача відбуваються серйозні маніпуляції - Валентина Теличенко, адвокат М.ГонгадзеГенпрокуратура просить США про експертизу у справі ГонгадзеГПУ не змінюватиме складу слідчої групи у справі ҐонґадзеАдвокат Мирослави Гонгадзе обурена халатністю ГенпрокуратуриМирослава Гонгадзе: справа Георгія вплинула, впливає і вплине на вибори президентаЧи є затримання Пукача гарантією викриття замовників?Затримано обвинувачуваного у вбивстві Гонгадзе генерала ПукачаЛеся Гонгадзе про критику «Репортерів» щодо розслідування вбивства її сина«Пукача не тільки не шукають, його покривають у вищих щаблях влади» – Мирослава ГонгадзеПАРЄ хоче, щоб українська влада енергійніше шукала замовників убивства ГонгадзеРоковини без поховання та покаранняГенпрокуратуру звинувачують в імітації бурхливої діяльності у справі ГонгадзеВдова журналіста Гонгадзе закликає Мороза піти до ГенпрокуратуриВирок убивцям Гонгадзе залишили в силіСправа Гонгадзе як емблематичний приклад. Висновки звіту ПАРЄ

Спільна заява з приводу десятих роковин загибелі Георгія Гонгадзе

16.09.2010    джерело: www.imi.ua
16 вересня, на десяті роковини з дня загибелі нашого колеги Георгія Гонгадзе, журналісти в Україні та в усьому світі вшановуватимуть його пам’ять. Отож, ми знову закликаємо українську владу провести серйозне розслідування щодо тих, хто замовив його вбивство

16 вересня, на десяті роковини з дня загибелі нашого колеги Георгія Гонгадзе, журналісти в Україні та в усьому світі вшановуватимуть його пам’ять. Отож, ми знову закликаємо українську владу провести серйозне розслідування щодо тих, хто замовив його вбивство. 

Нас серйозно непокоїть iнформацiя про те, що головним замовником вбивства Гонгадзе може бути названий покiйний генерал Юрiй Кравченко. Цi застереження в першу чергу пов’язанi з тим, що слiдство не пояснює мотиви, за яких Кравченко мiг вiддати наказ про вбивство. Зважаючи на умисне затягування розслiдування та серйознi помилки слiдства це виглядає як спроба приховати справжнiх замовникiв вбивства та свiдоме перенесення провини на покiйного Краченка, аби реальнi замовники уникли покарання. 

Ми закликаємо українську громадськiсть та міжнародне cпiвтовариство і далi вимагати розслiдування в цiй справi, аби отримати вiдповiдi щодо справжніх мотивiв замовникiв.

Ми ще раз наголошуємо, що недбалість у слiдствi має системний характер. Навіть ще до арешту Пукача не розслідувалися питання про замовників злочину, які виникали з давно доступної громадськості інформації.    Конкретні питання, що піднімалися Парламентською Асамблеєю Ради Європи, нашими організаціями та нашими українськими колегами, майже повністю було проігноровано.   

Очевидно, що українська влада не дала відповіді щодо діяльності майора Миколи Мельниченка, який ніби-то записував розмови про Гонгадзе в кабінеті Кучми. Відтак, його плівки не можуть бути викорристані використані як доказ. За декілька тижнів дії Мельниченка підпадуть під захист положення про закінчення строку давності, і шанс на отримання важливих доказів у справі Гонгадзе буде втрачено.  

Справа Гонгадзе демонструє безкарність, з якою політики та інші впливові особи чинять змови, щоб примусити журналістів мовчати. Широко відомим є той факт, що колишній президент Леонід Кучма, нинішній спікер парламенту Володимир Литвин та інші відомі особи обговорювали, як розібратися з Гонгадзе, а через декілька днів він загинув. Але десять років по тому жодного з учасників тих розмов, жодного з замовників вбивства не  притягнули до суду.       

Ганебні провали в роботі слідчих органів у справі Гонгадзе стали причиною того, що в Україну повернулася практика погроз, переслідувань та залякування журналістів з боку чиновників та політиків. Ризик бути покараним за переслідування журналістів залишається мінімальним, а це стимулює інші злочини.    

Упродовж останніх десяти років ми неодноразово попереджали, що небажання розслідувати справу Гонгадзе, перешкоджання та саботування ходу розслідування з боку високопосадових осіб та різних політичних сил підштовхне інших посадовців безкарно переслідувати журналістів. 

Притягнення до відповідальності замовників вбивства Гонгадзе набуло ще більшого значення у зв’язку зі зникненням 11 серпня в Харкові, та, ймовірно, загибеллю Василя Климентьєва, автора журналістських розслідувань та редактора.

Міністр внутрішніх справ Василь Могильов зробив заяву, що в справі зникнення Климентьєва підозрюються дійсні та колишні правоохоронці. Це ще раз доводить, що безкарність замовників вбивства Гонгадзе може лише стимулювати нові злочини. 

Вiдтак, з приводу роковин трагічної смерті Георгія ми ще раз закликаємо:

-- владу України  - передивитися та відновити розслідування щодо замовників вбивства, а також гарантувати те, що вони будуть притягнуті до суду;

-- владу України - порушити кримінальну справу проти вищих посадовців, які чинили навмисні перешкоди слідству;

-- уряди, журналістів, та міжнародну громадськість - продовжувати боротися проти безкарності тих можновладців, які переслідують та чинять насильство проти журналістів.

Айдан Уайт, генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів (International Federation of Journalists)

Мирослава Гонгадзе, Фундація Гонгадзе

Джеремі Дір, Національна спілка журналістів Сполученого королівства та Ірландії (National Union of Journalists for UK and Ireland)

Алла Лазарева, Інститут масової інформації

 Поділитися