MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Луганськ підтримав акцію «Приходь - здавайся!»

16.09.2010   
Ярослав Мінкін
Біля стін СБУ активісти розтягнули 40-метровий український прапор (Фото)

У середу, 15 вересня, за ініціативи Луганської археологічної спілки, громадські активісти Луганська приєдналися до акції "Приходь - здавайся!". Більше тридцяти учасників розтягнули 40-метровий синьо-жовтий прапор навпроти входу в Луганське обласне управління СБУ.
Паралельно з цим, активісти Правозахисного центру «ПОСТУП», студії «Зіна дизайн» і ще
близько 5 громадських організацій розгорнули плакати з гаслами «СБУ ≠ НКВД», «СБУ, не приховуй історію!», «СБУ, служи народу, а не політикам!» і всеукраїнським гаслом «Це нам потрібна правда про голодомор і УПА».


Представники Лугансько
ї археологічної спілки виклали біля входу в будівлю наукову літературу та підручники з історії України і УРСР, додавши до них плакат «Заборонено СБУ?».
Голова ГО «Луганськ
а археологічна спілка» Олексій Бритюк у своєму виступі перед присутніми відзначив, що Служба безпеки України як орган, якому з певних причин дісталася роль зберігача історичних документів, повинна всіляко сприяти поширенню їх серед істориків, краєзнавців і просто небайдужих громадян.

Коментує ситуацію координатор проектів студії «Зіна дизайн»: «Акція була організована буквально за один день. Дізнавшись, що в останній момент люди, які взялися за проведення акції в Луганську, з якихось причин від неї відмовилися і оголосили про скасування, ми взяли ініціативу на себе. Думали, що під стінами СБУ нас буде осіб 5. Прийшло більше 30. Про що це говорить? Про те, що людей зачепили за живе і мовчати вони не збираються».


«Як законослухняні громадяни України, ми користуємося своїм правом, гарантованим ст. 34 Конституції України "збирати, зберігати, поширювати інформацію усно, письмово, або будь-яким іншим способом на свій вибір". Право на інформацію відзначено також як одне з основних прав і свобод людини загальноєвропейськими документами, ратифікованими Україною. За роки незалежності в суспільній свідомості вже сформувалося стійке переконання: історія належить всьому українському народу, якими б сумними або неприємними не були деякі з її сторінок ", - відзначають громадські активісти.
Арешт історика Руслан
а Забілого, директора львівського Національного музею-меморіалу пам’яті жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" продемонстрував нам, наскільки крихким є реальний стан справ із використанням громадянами свого права на інформацію.
Ми вважаємо, що відомості про історію нашої країни, в тому числі про репресії окупаційних режимів, штучний голод, визвольну боротьбу українського народу проти окупантів не повинні і не можуть становити державну таємницю, або носити гриф "для службового користування". Розголос історичних фактів не вигідний або тим, хто безпосередньо брав участь в каральних акціях, або тим, хто хоче спотворити історію, підносити народу вибіркові факти. Служба безпеки України, як орган, якому з історичних причин дісталася роль зберігача безцінних історичних відомостей, повинна усіляким чином сприяти поширенню їх серед істориків, краєзнавців, викладачів
вузів, просто небайдужих співгромадян», - повідомляється в заяві організаторів.

 Поділитися