MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ОБСЄ укладе звіт із забезпечення свободи діяльності ЗМІ в Україні

21.09.2010    джерело: www.dw-world.de

Євросоюз занепокоєний ситуацією зі свободою слова в Україні. Тому ЄС відряджає до Києва представника ОБЄС зі свободи медіа, який має підготувати звіт про забезпечення свободи діяльності українських ЗМІ.

Європейський Союз занепокоєний зникненням українського журналіста Василя Климентьєва. Також міжнародна громадськість збентежена нещодавніми проявами насильства та тиску на представників медіа в Україні. Тому ЄС уважно слідкуватиме за розслідуванням цієї справи. Про це йдеться у заяві постійної ради ОБСЄ, оприлюдненої у Відні. У документі зазначається, що вкрай важливо, аби українські  журналісти могли працювати без страху перед насильством та залякуванням. «Були заяви з боку української влади та президента України, що ними надаватимуться всі можливі форми допомоги журналістам. Були гарантії  щодо свободи слова в Україні. Ми дуже сподіваємося, що те що обіцяв президент буде виконано», - сказав Deutsche Welle прес-аташе Представництва Євросоюзу в Україні Девід Стулік. Він повідомив, що у жовтні Київ відвідає представник ОБСЄ зі свободи медіа Дуня Міятович. Метою її візиту стане збір свіжої інформації щодо стану свободи слова  в Україні. Вона спілкуватиметься з урядовцями, представниками громадянського суспільства, а також журналістами, аби скласти для Євросоюзу об’єктивну картину того, що зараз відбувається з українськими ми ЗМІ.

Європейці оцінять український закон про суспільне мовлення

Натомість український президент Віктор Янукович вважає забезпечення свободи слова в Україні болючим питанням. Він впевнений, що розробка концепції громадського телебачення, а потім – і радіомовлення, буде вирішена шляхом прийняття Верховною радою відповідного законопроекту. Девід Стулік зазначив, щойно цей закон ухвалять Європейський союз та Рада Європи відразу дасть його правову оцінку щодо відповідності європейським демократичним стандартам. «Справа впровадження суспільного мовлення є також предметом взаємних домовленостей між Україною та ЄС», - наголосив він.

Лілія Гришко

 Поділитися