MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

У Миколаєві розпочали роботу громадські спостерігачіКВУ вказує не непрозорість передвиборчої кампаніїКВУ перед виборами констатує серйозні проблеми, не вирішені закономУ ЦВК говорять, що нові правила виборів сумнівніПарадоксы нового закона о местных выборах«Фасадні» зміни виборчого законодавстваВР внесла зміни до закону про місцеві вибориКВУ: новий закон про місцеві вибори - злочин проти виборцяЕксперти не схильні чекати змін на політичній карті України після місцевих виборівFinancial Times: Американские организации подвергнут Януковича критикеЕксперти говорять про найгірший закон про місцеві вибориСкандал із скасуванням виборів в ІзмаїліЧлени ЦВК просять президента повернути виборчий процес у демократичне руслоУкраїнці й далі не вірять, що можуть вплинути на владу через вибориЗа ширмою «цілком таємно»Просто знимуть рейтингових кандидатів у мери?Хто робить Кам’янець землею героївУ Кам’янці-Подільському продовжуються громадські акції протесту проти арешту міського головиЄвропа сумнівається в законності місцевих виборівПартія Регіонів буде першим номером в бюлетенях майже по всій Україні

Більшість в керівних органах ТВК отримали партії влади

24.09.2010    джерело: www.opora.org.ua
Більшість керівних посад у сформованих ТВК зайняли 6 партій з 47, які брали участь у розподілі. Найпотужніше представництво голосів, заступників та секретарів ТВК у парламентської коаліції, яка в сумі отримала 1042 посади

Більшість керівних посад у сформованих ТВК зайняли 6 партій з 47, які брали участь у розподілі.  Найпотужніше представництво голосів, заступників та секретарів ТВК у парламентської коаліції, яка в сумі отримала 1042 посади. В той же час, опозиційні парламентські партії забезпечили собі вдвічі менше керівних посад. Причиною нерівномірного поділу стали норми чинного законодавства, які передбачають призначення керівників ТВК Центральною виборчою комісією без переконливих та чітких критеріїв відбору. У зв’язку з тим, що територіальні комісії найближчі 5 років встановлюватимуть результати волевиявлення громадян на чергових та можливих позачергових місцевих виборах, ОПОРА занепокоєна такою незбалансованістю.

Центральна виборча комісія 15-го  вересня сформувала територіальні виборчі комісії (ТВК). Їхнє основне завдання – організація виборів до місцевих органів влади 31-го жовтня.

До формування складу територіальних комісій долучилися представники 74 політичних партій. 15  з них -  вносили свої подання від парламентських фракцій, а решта 59 пропонували свої кандидатури для жеребкування.

Оскільки такі партії як ПРУ, КПУ та Народна партія мають самостійно сформовані депутатські фракції у Верховній Раді, то вони отримали право подати до складу кожної територіальної виборчої комісії по три кандидатури. За даними ОПОРИ, таким чином, партії-члени владної коаліції автоматично отримали можливість контролювати половину складу усіх ТВК України.

Натомість, партії, що входять до Блоку Юлії Тимошенко були змушені конкурувати між собою за право отримати місця в ТВК. Кожна з цих партій подавала по три кандидатури до кожної виборчої комісії, і вже сама ЦВК вибирала, представників якої з партій включити до складу відповідної комісії. При цьому, серед представників фракції БЮТ виникали конфлікти. Наприклад, кандидатури до складу ТВК Київської та Львівської областей одночасно подали дві різні обласні організації ВО «Батьківщина». І ЦВК вже на свій розсуд визначала, кандидатури якої з організацій обирати при формуванні комісій. Інший типовий конфлікт стався, зокрема, з поданнями до ТВК по Херсонській області. Тут до складу багатьох комісій за квотою БЮТ було введено представників УСДП, хоча сама організація в області не діє. Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, чимало таких осіб були навіть призначені на керівні посади в комісії. Самі ж керівники місцевих осередків УСДП заявляють, що ніяких подань до ЦВК не робили. Крім того, зафіксовано випадок, коли таке подання підписано від імені померлого керівника осередку партії.

Складніша ситуація виникла в Блоці «Наша Україна – Народна Самооборона», який на виборах 2007 р. сформувало аж дев’ять політичних партій, що на сьогодні фактично не співпрацюють між собою. Тут конкуренція була в кілька разів вищою. В результаті розгляду кандидатур поданих партіями-членами Блоку «НУ-НС», ЦВК на свій розсуд визначила осіб, які зайняли місця в територіальних комісіях.

Визначальними для виборчого процесу є і результати обрання керівного складу місцевих комісій. Тому що тепер від керівництва ТВК (голови, заступника, секретаря) залежить не лише організація роботи комісії та проведення дня голосування, а й офіційне оголошення результатів волевиявлення протягом на місцевих виборах найближчі 5 років. Отже, найбільшу кількість посад голів ТВК отримала Партія регіонів – 210. Другими та третіми за кількістю очільників комісій стали ВО «Батьківщина» (108) та Народна партія (99). Вдвічі меншу кількість крісел голів ТВК здобули Комуністична партія України (55),  «Наша Україна» (45) та УСДП (31).

Ті ж політичні сили отримали й більшість посад секретарів та заступників голів ТВК: Партія регіонів – 123/115, Народна партія – 123/88, ВО «Батьківщина» - 97/90, Комуністична партія України – 93/96. Дещо менше посад секретарів і заступників голів у партії «Наша Україна» - 59/49 та в УСДП – 46/25. Всі інші партії отримали менше ніж 20 посад секретарів.

Загалом, згідно рішення ЦВК в Україні було сформовано 669 ТВК для проведення місцевих виборів на всіх рівнях. Виняток -  місто Київ, де виборча комісія сформована в новому складі, однак виборами цієї осені займатися не буде. Серед сформованих ТВК, в тому числі: 24 обласних, 474 районних комісії (крім районів в АР Крим), 167 міських ТВК (міст обласного значення та міста Севастополя) та 4 районних у місті Севастополі виборчих комісій. Попри значну конкуренцію за місця в ТВК, майже половина виборчих комісій були сформовані в складі менше 18 осіб.

Очевидно, що процес створення ТВК був досить показовим. Оскільки те, який способом сформовані територіальні виборчі комісії,  визначатиме рівень професійності та відкритості їхньої роботи. Для цього ГМ ОПОРА спостерігала за ходом створення ТВК в усіх регіонах. Також організація опрацювала весь масив даних по затверджених членах та керівниках місцевих виборчих комісій.

Підбиваючи підсумки старту кампанії, експерти ОПОРИ відзначають наступні загрози для демократичності виборчого процесу:

Закон про місцеві вибори в нинішній редакцій містить дискримінаційні норми, які надають одним партіям переваги при поданні кандидатур до складу ТВК. Тим часом, інші отримують непропорційно мале представництво у виборчих комісіях - це стосується здебільшого опозиційних та позапарламентських сил.

Нинішня процедура відбору кандидатур від партій, які є членами блоків, призвела до непропорційного розподілу місць в ТВК. Це ж стосується і позапарламентських партій.

Відсутність будь-яких роз’яснень в законі щодо призначення осіб на керівні посади в ТВК на практиці перетворилось у досить значне домінування партій влади в керівництві комісій.

ЦВК не зробила все можливе, щоб поінформувати виборців та учасників виборчого процесу про прийняті нею рішення та затверджені склади місцевих комісій. Як наслідок -  в багатьох місцевих осередках партій не знали чи включені їхні представники до складу ТВК і коли їм приступати до роботи.

Скорочені строки кампанії призводять до накладання різних виборчих процедур, що в подальшому може призвести до невиконання усіх обов’язкових норм закону про місцеві вибори.

Наступним важливим етапом виборчого процесу стане висування кандидатів в депутати та на посади голів територіальних громад, яке розпочнеться 27 вересня і триватиме загалом до 8 жовтня включно. ГМ ОПОРА відслідковуватиме цей процес і надалі оперативно інформуватиме журналістів щодо порушень норм та принципів чесних виборів.

 Для отримання додаткової інформації відвідайте наш веб-сайт:  www.opora.org.ua 

Для отримання інтерв’ю чи коментарів, будь ласка, звертайтеся:

Ольга Айвазовська

Голова Правління ГМ ОПОРА - м. тел. : 063-617-97-50; E-mail:  [email protected]        

Дмитро Гнап

Прес-секретар ГМ ОПОРА,  м. тел.: 067-629-51-34;  E-mail: [email protected]

 Поділитися