MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Хто робить Кам’янець землею героїв

04.10.2010    джерело: www.dt.ua
Світлана Кабачинська (Хмельницький)
У Кам’янці-Подільському наростає суспільна напруга, пов’язана з арештом міського голови Анатолія Нестерука та керуючого справами Миколи Нечая

20 вересня близько 16 години міський голова Кам’янця-Подільського Анатолій Нестерук, повернувшись з обласного центру, зайшов до свого службового кабінету. В цей час два десятки людей у масках оточили приміщення міськради, а кілька чоловіків увійшли до кабінету керуючого справами міськвиконкому Миколи Нечая. За хвилину хтось із них зазирнув до голови: «Йдіть подивіться, чим займається ваш підлеглий». У кабінеті керуючого справами співробітники СБУ фіксували передачу приватним підприємцем Є.Геселевим господарю кабінету пакета з готівкою — 60 тисяч гривень. Від побаченого Нестеруку стало зле, і його доправили до міської лікарні, де він кілька днів перебував під охороною бійців спецпідрозділу СБУ «Альфа».

Так очевидці переповідають події, про які через два дні повідомили всі центральні телеканали країни: «На гарячому — передачі приватним підприємцем останньої частини 300-тисячного хабара — затримано кам’янець-подільського міського голову і керуючого справами міськвиконкому».

Нестерук — людина на Хмельниччині відома, а в Кам’янці-Подільському тим паче. Тут із 1976 року — електриком — він розпочинав трудову біографію; після армії — інженер, начальник відділу на приладобудівному заводі. 1987 року став інструктором міськкому партії, згодом — першим заступником голови міськвиконкому. Програвши 1998 року вибори міського голови Олександру Мазурчаку, Нестерук очолив місцеву філію «Хмельницькгазу», а невдовзі його запросили до обласного центру: заступником, першим заступником голови обласної державної адміністрації, заступником хмельницького міського голови. Пам’ятаю, як шкодував за ним один з кращих господарників області — багаторічний керівник сільськогосподарського підприємства «Мрія» Кам’янець-Подільського району Сергій Кротик: «Анатолій Макарович — трудяга, яких мало».

І все ж Нестерук почувався в Хмельницькому не в своїй тарілці. Бо, як тільки Мазурчак перейшов на роботу в столиці і в Кам’янці 1 червня 2008 року оголосили позачергові вибори міського голови, Нестерук узяв у них участь і переміг — з підтримкою 86% виборців.

Два наступні роки він займався тим, що й обіцяв у передвиборній програмі: зробити старовинний Кам’янець не лише привабливим для туристів, а й зручним і комфортним для самих кам’янець-подільців. Пріоритетними стали економічні питання, особливо — житлово-комунальне господарство, ремонт доріг, реконструкція місць відпочинку, ефективне використання землі та об’єктів комунальної власності. Найбільшого розголосу набрало повернення — через суди — до міської комунальної власності підприємства «Тепло», що перебувало до того в приватних руках. Проте найдужче імпонувало людям те, що Нестерук був простим, доступним і завжди, що називається, у гущі мас.

Отож тепер ці маси не повірили інформації силовиків. Безапеляційні вироки теленовин про «мера-хабарника» стали каталізатором обурення міської громади. Пленум 20-тисячної міської ради ветеранів негайно вирішив підтримати на виборах міського голови кандидатуру Нестерука. 24 вересня, після рішення суду про переведення Нестерука і Нечая до слідчого ізолятора обласного центру, кількасот людей пікетували місцеве управління СБУ. Ніхто до них не вийшов, і пікет, перемістившись під стіни міськради, на очах виріс і перетворився на вируючий мітинг, що створив комітет захисту демократії і ухвалив рішення про безстрокові акції протесту. Учасники мітингу звернулися до представників усіх політичних сил у місті: на виборах міського голови підтримати одну кандидатуру — Нестерука.

У неділю, 26 вересня, відбулася позачергова сесія міської ради. «Там не було політики, — сказала кореспонденту «ДТ» секретар міськради, голова місцевої організації партії «Батьківщина» Валентина Волошина. — За звернення до керівництва правоохоронних органів з проханням змінити для затриманих взяття під варту на підписку про невиїзд — проголосували всі».

28 вересня кількасот кам’янець-подільців пікетували обласний апеляційний суд. Проте він залишив судову постанову без змін.

29 вересня кам’янецькі події бурхливо обговорювалися на сесії обласної ради. Депутати заявили, що ніколи не повірять у хабарництво свого недавнього колеги, і одностайно звернулися до керівництва держави і генпрокуратури з клопотанням змінити запобіжний захід у вигляді арешту для Нестерука і сприяти об’єктивному розслідуванню справи.

Проте всі, з ким довелося поспілкуватися за цей час кореспонденту «ДТ» (від бесіди відмовився лише начальник управління СБУ в Хмельницькій області Валерій Коваль: «Ми не даємо жодних коментарів»), насправді мало вірять в об’єктивність слідства. Загальна думка — кам’янець-подільських керівників «підставили». Річ у тому, що в Кам’янці-Подільському давно усталилася практика — підприємці роблять внески на соціальні потреби міста, його благоустрій, реставрацію туристичних принад, проведення фестивалів і свят. Це прописано в положенні про проведення аукціонів, ухваленому міськрадою минулого скликання, і стало неписаним правилом при наданні в оренду земельних ділянок тощо. Як стверджують депутати, на жовтень 2009 року, коли, за повідомленням прес-служби СБУ, власники приватного підприємства звернулися до міського голови з проханням передати їм в оренду земельну ділянку площею 1,5 гектара для будівництва станції техобслуговування та гаражів і отримали його згоду начебто в обмін за обіцяну винагороду в 300 тисяч гривень, ця земля вже була в оренді у приватного підприємця, і сесія задовольнила його прохання змінити цільове призначення ділянки для зведення там гаражів і СТО. Цілком природними здавалися внески власників ділянки на поїздки кам’янецьких дітей до Японії, миротворців — до Білорусі і т.ін., що були частинами 300-тисячного «хабара». А от мічений пакет з готівкою — начебто останній транш цього ж таки хабара — виявився несподіванкою і для «вимагачів», і депутатського корпусу, і громади.

Так це чи ні, сьогодні перевірити важко: всі документи вилучені слідчими. В розмовах найчастіше називаються дві версії того, що відбувається. Бізнесова — мовляв, впливові люди в чинній владі не пробачили Нестеруку повернення місту «Теплокомуненерго». Та більшість схиляється до політичної. Адже Нестерук був членом «Батьківщини». І хоч 14 вересня вийшов із партії, мотивуючи це тим, що міський голова повинен бути позапартійним, — все одно залишався кандидатом №1 на виборах (його збиралася висувати Партія промисловців і підприємців). І перший заступник ДПА в області Михайло Сімашкевич, недавній очільник кам’янецьких податківців, який, кажуть, збирається йти у мери Кам’янця-Подільського від Партії регіонів, не мав жодних шансів його перемогти. «Батьківщина», до речі, вражена виходом Нестерука, на якого покладала надії, висунула своїм кандидатом В.Волошину. Проте вона у світлі останніх подій ще думає, чи давати на те згоду, а голова обласної організації «Батьківщини» В.Кравчук пообіцяв зробити все для захисту Нестерука.

Та версії — лише припущення. Фактом залишається арешт — гучний, демонстративний, із залученням «Альфи» в масках (для залякування не лише міста, а й «бютівської» області, вважають місцеві жителі) і знеславленням чинних керівників Кам’янця-Подільського на всю країну (дивно, але до подій, що надалі розгорнулися в місті, телебачення байдуже). І масова підтримка кам’янчанами свого голови — теж неспростовний факт.

…У ці дні в місті відбувався традиційний фестиваль «Кам’янець — земля героїв». Та дійсність виявилася багатшою на пригоди, ніж театралізоване дійство. І хоч би чим закінчилося слідство в цій резонансній справі, можна не сумніватися: Кам’янець-Подільський отримав нових героїв.

 Поділитися