MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Волинські правоохоронці та судді навчалися дотриманню прав мігрантів (прес-реліз)

12.10.2010   
6-8 жовтня 2010 року в Луцьку пройшла серія тренінгів на тему «Захист прав мігрантів та шукачів притулку. Імплементація угоди про реадмісію між Україною та ЄС» для суддів, прикордонників та працівників міліції Волинської області.

Серед тем, що розглядалися: права мігрантів, затриманих за порушення міграційного законодавства (право на правову допомогу, допомогу перекладача та оскарження рішень органів влади); міжнародні та національні стандарти поводження з нелегальними мігрантами; правова та інституційна база щодо реадмісії в Україні та досвід країн ЄС; проблема жорстокого поводження у контексті боротьби з нелегальною міграцією; забезпечення прав людини в діяльності органів внутрішніх справ та прикордонної служби України, тощо.

Зокрема, Клаус Волькен, керівник програм Міжнародної організації з міграції, розповів учасникам семінарів про процедуру реадмісії між Україною та ЄС, навів статистичні данні щодо кількості повернених осіб за останні три роки. За словами європейського експерта, статистика говорить про те, що  за останні роки кількість повернених осіб майже не збільшується. 63 % загальної кількості осіб повернутих за угодою про реадмісію були громадяни України. 

Експерт ВОГО «Волинські перспективи» Віктор Вальчук зробив доповідь про стан дотримання прав мігрантів та шукачів притулку під час їх затримання в Україні. Він зауважив, що майже ніхто з затриманих мігрантів не знає про свої права, перекладач та копія постанови суду про примусове видворення не надаються в абсолютній більшості випадків. Тільки після потрапляння до Пункту тимчасового перебування іноземців (ПТПІ) мігранти можуть дізнатися необхідну інформацію та отримати юридичну консультацію.

Суддя Апеляційного суду Чернігівської області Олександр Демченко доповів учасникам семінарів про проблему катувань та жорстокого поводження  в контексті боротьби з нелегальною міграцією. Він зазначив, що доведені факти катувань мігрантів є доволі поодинокими, але скоріш за все це пов’язано з тим, що іноземці не володіють мовою, не знають своїх прав та просто залякані трафікерами.

Окремим заходом став візит до Пункту тимчасового перебування іноземців (ПТПІ) «Журавичи» Волинської області. Учасники ознайомилися з умовами та побутом утримуваних іноземців, а також поспілкувалися з персоналом Пункту. Як зазначив один з експертів, начальник Чернігівського ПТПІ «Росзудів» Євген Салуян, обидва зараз працюючи в Україні Пункти тримання мігрантів мають схожі проблеми. Недофінансування установ, відсутність перекладачів, відсутність коштів на примусове повернення іноземців додому – основні проблеми, з якими стикаються керівництво Чернігівського та Волинського ПТПІ.

Всі учасники семінарів активно приймали участь в обговоренні поставлених питань та зазначили важливість подальшого діалогу та співробітництва в сфері роботи з мігрантами та шукачами притулку.

Заходи організовані Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини спільно з громадською організацією «Волинські перспективи» в рамках реалізації проекту «Проведення адвокасі-кампаній на захист прав нелегальних мігрантів та осіб, що знаходяться в процедурі реадмісії, в пунктах тримання мігрантів в Україні», який реалізується за підтримки Інституту відкритого суспільства.

Тухан Едієв

Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

 Поділитися