MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«У-Медіа»: найбільше порушень у «Інтера» з Першим, а замовчувань однаково багато на всіх каналах

15.10.2010    джерело: osvita.telekritika.ua
Серед замовчуваних подій – вимоги Юлії Тимошенко щодо зустрічі з Віктором Януковичем, заяви БЮТ про інформаційну блокаду, заяви президента ПАРЄ в Києві із застереженням від спокуси сконцентрувати владу в одних руках, а також про утиски свободи слова в Україні

Найбільша кількість новинних матеріалів із порушеннями стандартів інформаційної журналістики, які можуть свідчити про замовний характер, протягом 20–25 вересня 2010 року вийшла в інформаційних програмах «Інтера» та Першого національного.  

Про це свідчать результати моніторингу, який проводить громадська організація «Телекритика» у рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян».

У новинах «Інтера» виявлено 39 таких матеріалів, Першого національного – 36 матеріалів. На третьому місці – ICTV з 28 матеріалами, що викликали в експертів підозри щодо можливого замовного характеру. 25 таких матеріалів вийшло в новинах «1+1», 20 матеріалів – на 5-му каналі, 17 матеріалів – на ТРК «Україна». Найкращі показники демонструють Новий канал (8 матеріалів) і СТБ (4 матеріали). Таким чином, антилідери за кількістю ймовірно замовних матеріалів у порівнянні з попереднім місяцемне змінилися, натомість Новий канал покращив свій результат.

Кількість випадків замовчування важливих подій, фактів та думок у новинах усіх каналів приблизно однакова: очолює антирейтинг «Інтер» із 96 випадками, найкращий результат у 5-го – 90 випадків. 

Кількість порушень із ознаками замовності

 

Кількість випадків замовчування

 

«Інтер»

39

«Інтер»                     

96

Перший канал

36

Перший канал         

95

ICTV

28

«1+1»                        

92

«1+1»

25

Новий канал

92

5 канал

20

СТБ                           

92

«Україна»

17

ICTV                         

91

Новий канал

8

«Україна»                 

91

СТБ

4

5-й канал

90

 Серед подій, яким не знайшлося місця в головних випусках новин більш ніж половини центральних телеканалів, – вимоги Юлії Тимошенко щодо зустрічі з Віктором Януковичем, заяви БЮТ про інформаційну блокаду, заяви президента ПАРЄ в Києві із застереженням від спокуси сконцентрувати владу в одних руках, а також про утиски свободи слова в Україні, побиття в Дніпропетровську правоохоронцями позаштатного кореспондента «Радіо Свобода» Артема Фурманюка, визнання господарським судом Києва недійсними підсумки конкурсу з продажу «Луганськтепловоза», реєстрація у ВР проекту постанови про звільнення міністра охорони здоров’я Зиновія Митника, побиття в Харкові депутата міської ради від БЮТ, надання донецькою владою ділянок у місті синам Віктора Януковича тощо.

Із червня 2009 року у рамках проекту «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», що реалізовується громадською організацією «Телекритика» та ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Internews Network, на сайті «Телекритика» щотижня публікується аналіз дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів. Об’єктом дослідження є вечірні (головні) випуски новин на телеканалах «Інтер», ICTV, «1+1», СТБ, Новому, Першому Національному, 5-му і ТРК «Україна». Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту.  

 Поділитися