MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Виборча кампанія у Львові «застрягла» у суді

21.10.2010    джерело: www.radiosvoboda.org
Галина Терещук
Третій день у Львові триває скандал довкола формування складу міської ТВК. Більшість політичних партій Львова вимагають його змінити і навіть звернулись з позовами у Львівський адміністративний окружний суд

Третій день у Львові триває скандал довкола формування складу міської Територіальної виборчої комісії. Більшість політичних партій Львова вимагають його змінити і навіть звернулись з позовами у Львівський адміністративний окружний суд. Лише у такий спосіб можна по-новому сформувати виборчі комісії. Сьогодні Львівський адміністративний окружний суд розглядатиме три позовні заяви.

Представники близько 15 політичних сил, переважно націонал-патріотичного спрямування, які борються за місця у депутатському корпусі міськради і за крісло мера Львова, спільно звернулись до ЦВК із вимогою змінити склад Львівської міської ТВК.
Політичні партії вказують на численні порушення законодавства
Два дні тому Всеукраїнське об’єднання «Свобода» на годину заблокувало приміщення виборчої комісії міста. Місцеві політики пояснюють, що вдались до такого кроку, оскільки члени ТВК порушують законодавство: закрито сформували дільничні комісії, затвердили їхній мінімальний склад з 18, а не 24 осіб. А це може спричинити черги під час голосування і, відповідно, сприятиме фальсифікаціям. Також політичні осередки вказують на те, що їх не ознайомили зі складом комісій, списки досі не опублікували у ЗМІ, а головами і секретарями призначені молоді люди 18-22 років, які, за словами представників партій, не мають досвіду роботи.
Представник ВО «Свобода» Василь Павлюк повідомив, що більшість членів усіх ДВК Львова складають представники Партії регіонів і ще кількох провладних партій. Серед членів ДВК чимало безпартійних і без львівської реєстрації.
З 300 претендентів на членів ДВК, яких подала «Свобода», включено 40. Схожа ситуація з іншими партіями. А тому ВО «Свобода», Християнсько-демократична партія і «Україна соборона» подали позови у суд, але той відмовив об’єднувати всі справи в одну і на 20 жовтня призначено три судові слухання.
Міська виборча комісія Львова також не включила до складу дільничних комісій, окрім представників більшості опозиційних сил і чинного мера Львова Андрій Садового, який вдруге змагається за крісло міського голови.
Андрій Садовий подав скаргу в ЦВК і позов у суд. Судове засідання тривало більше 6 годин і продовжиться сьогодні. За словами Андрія Садового, на членів ДВК чиниться тиск, і він вважає неприпустимим, що головами комісій призначили 18-літніх людей, які не мають жодного досвіду роботи на виборах.
Місцеві політики вимушені діяти спільно
Тим часом місцеві регіонали відкидають усі звинувачення на свою адресу щодо формування ДВК. Кандидат у мери Львова, регіонал Петро Писарчук (а саме його місцеві політики звинувачують у формуванні списків), припускає, що можуть бути допущені помилки при формуванні комісій. Якщо в судовому порядку доведуть незаконні порушення, то він підтримує зміну складу комісій.
Експерт Назар Бойко зазначив у коментарі Радіо Свобода, що місцеві політики мали раніше спрогнозувати ситуацію щодо формування виборчих комісій і не допустити таких порушень.
«Складається враження, що партії немов приспали. На сьогодні ситуація складна, до того ж новий закон про місцеві вибори сприяє таким порушенням. Тому, можливо, ця ситуація консолідує усі сили», – каже Назар Бойко.
Якщо суд не ухвалить рішення про зміну складу виборчих комісій у Львові, то представники політичних сил обіцяють організувати акції протесту і зірвати вибори у Львові. А загалом у Львівській області на 17 тисяч місць у представницьких органах влади претендує 150 тисяч кандидатів.

 Поділитися