MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Львівський правозахисник не згоден з рішенням суду

22.10.2010    джерело: www.radiosvoboda.org
Галина Терещук
14 жовтня Олексій Вєренцов і Ігор Танячкевич отримали три доби адмінарешту за «незаконне проведення акції протесту під стінами обласної прокуратури». Адвокат Української гельсінської спілки наголошує, що громадських активістів затримали незаконно

Правозахисник Олексій Вєренцов і львівський пенсіонер Ігор Танячкевич оскаржують в Апеляційному суді Львівської області рішення Галицького суду Львова щодо їхнього затримання. 14 жовтня обидва чоловіки отримали три доби адмінарешту за «незаконне проведення акції протесту під стінами обласної прокуратури», але під вартою провели чотири доби.

Правозахисник, голова громадської організації «Вартові закону» Олексій Вєренцов і пенсіонер Ігор Танячкевич подали позови у суд, щоб створити прецедент в українському суспільстві і довести, що людину можуть тримати у райвідділі міліції зовсім без підстав, без права на телефонний дзвінок, не допускаючи до неї адвоката.
Олексій Вєренцов розповів, що 12 жовтня під час акції протесту під стінами Львівської обласної прокуратури спершу його покликали правоохоронці, схопили за руки й потягли у райвідділ міліції, але відпустили. Однак уже наступного дня правозахисника доставили в опорний пункт Галицького райвідділу, оформили адміністративне затримання і упродовж доби утримували в камері.

Також у райвідділ міліції доставили учасника акції, пенсіонера Ігоря Танячкевича, який брав участь у пікетуванні тому, що працівники прокуратури зволікають роками з розглядом його справи.
Олексій Вєренцов і Ігор Танячкевич розповіли, що до них не допустили адвоката і добу тримали в жахливих антисанітарних умовах. У них вилучили документи, гроші, телефони, а в камері утримання було холодно і брудно. Вони одразу оголосили голодування.
Громадських активістів затримали незаконно – адвокат

Голова громадської організації «Вартові закону» Олексій Вєренцов

Адвокат Української гельсінської спілки Олег Мицик наголошує, що громадських активістів затримали незаконно і наводить численні аргументи. Мітинг не був заборонений, оскільки представники організації «Вартові закону» ще у серпні повідомили мерію про те, що кожного вівторка від 17 серпня до 1 листопада  упродовж двох з половиною годин протестуватимуть під стінами прокуратури з гаслом «Геть корупцію з прокуратури!» А за дві години до початку події 12 жовтня мерію теж поінформували про пікет.
Згідно зі статтею Конституції і рішення Конституційного Суду ще від 2001 року не встановлено  термінів щодо подання інформації до органу місцевої влади про акцію. У райвідділі міліціонери написали кілька різних протоколів. За словами адвоката, правозахисник не чинив опору міліції, як це спершу повідомляли правоохоронці, не перешкоджала акція і громадському порядку, бо учасники протесту проводили захід на тротуарі. Окрім цього суддя не врахувала час, який Вєренцов і Танячкевич провели під вартою в райвідділі. Відтак люди були арештовані на добу більше, ніж це було передбачено покаранням.
«Можна лише уявити, що відбувається зі звичайними людьми, якщо міліція дозволяє собі такі дії з правозахисником. Це уже стало системою затримати людину за те, що вона буцімто чинила опір. Ми маємо десятки таких справ. Цією справою ми хочемо створити прецедент. Не можна так облудно робити», – наголосив у коментарі адвокат.
Якщо Львівський апеляційний суд не задовольнить скаргу громадських активістів, то вони звернуться з позовами у Європейський суд з прав людини.

 Поділитися