MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

До унісону «єдиної інформаційної політики» додаються нові телеканалиЖодні компроміси щодо української демократії?«У-Медіа»: найбільше порушень у «Інтера» з Першим, а замовчувань однаково багато на всіх каналахЧекаємо на відповідьАбо позитивно, або ніякПотьомкінський каналУкраїна: «Спокуса керувати»Суд підтвердив скасування результатів січневого конкурсу на частоти і звернувся до Генпрокуратури про порушення справиСТБ приєднався до оскарження справи про частоти, а ТВі змінив свою апеляційну скаргуМашина по дискредитации страныУсе більше замовчувань, усе менше балансуЧорноморка: після майна – арешт рахунківНайбільша в Криму телекомпанія просить захисту в колегКому потрібна імітація демократії?Чи відають вони, що творять?Суд відмовив ТВі у звільненні Хорошковського з Вищої ради юстиціїУ справі за позовом ТВі суд витребував у президента докази роботи Хорошковського в галузі праваТВі звернувся з відкритим листом до державного секретаря США Гіларі Клінтон.В Україну повертається політичний принцип розподіл частот на мовлення?«Дім Свободи» відзначає згортання демократії у Росії й обіцяє уважно стежити за Україною

«Стоп цензурі!» застерігає: український Euronews може бути використаний владою для пропаганди

26.10.2010   

Журналістська ініціатива «Стоп цензурі!» закликає керівництво каналу Euronews звернути увагу на кадрову та редакційну політику майбутнього представництва в Україні, яке, згідно з підписаною 21 жовтня угодою, має бути створене на базі Національної телекомпанії України.

Національна телекомпанія, що перебуває у власності держави, повністю контролюється адміністрацією Президента України та головою Служби безпеки України Валерієм Хорошковським, який також є власником найбільшої в країні телевізійної групи «Інтер». Після обрання Віктора Януковича на пост Президента керівництво телекомпанії було змінене в обхід Закону «Про телебачення і радіомовлення», який передбачає створення наглядової ради. Генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф до призначення на цю посаду був продюсером групи «Інтер», а його заступник Валід Арфуш - радником правої руки Президента Ганни Герман.

Під керівництвом цих людей Перший Національний телеканал радикально змінив редакційну політику. Згідно з моніторингом новин, що проводиться проектом Internews Network U-Media, новини, які раніше були безсторонніми та порівняно якісними, тепер наповнені прихованою рекламою влади. Канал є «рекордсменом» за кількістю порушень професійних стандартів.

Позицію керівництва каналу характеризує цитата з інтерв’ю Валіда Арфуша інформаційному агентству УНІАН: «Я вважаю, що Перший Національний обов’язково повинен бути провладним... Він завжди висвітлюватиме роботу влади, доноситиме лише позитивну інформацію до глядачів... має підтримувати владу, а влада повинна знати, що Перший Національний завжди її захищає».  Рух «Стоп цензурі!» вважає, що людину з такими поглядами недоречно призначати головою координаційної ради Euronews в Україні, позаяк немає гарантій, що українська версія Euronews не буде використана для пропаганди та прихованої реклами влади.

Також «Стоп цензури» наголошує, що компетентність пана Арфуша у телевізійній галузі є сумнівною, позаяк до призначення заступником генерального директора НТКУ він був займався організацією конкурсів краси та був видавцем бульварного журналу Paparazzi. 

З огляду на ці факти, а також невпинне посилення політичного тиску на медіа, здійснюваного українською владою у прагненні контролювати інформаційний простір, рух «Стоп цензурі!» закликає керівництво  Euronews:

- поставити українським партнерам жорсткі вимоги щодо редакційної та кадрової політики;

- ретельно контролювати процес створення та подальшу роботу українського представництва;

- відхилити кандидатуру пана Валіда Арфуша та вимагати призначення на керівні посади українського Euronews фахових і незаангажованих людей, відібраних шляхом відкритого та прозорого конкурсу.

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об’єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

Це  ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням http://telekritika.ua/news/2010-05-22/53128
 Поділитися