MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Проміжний звіт ГМ ОПОРА: Голосування відбувалося в атмосфері суспільної недовіри«Україні потрібен виборчий кодекс» – європейські спостерігачіУ КВУ кажуть, що вибори в Одесі перевершили хаос 2004-огоПопередня оцінка КВУ перебігу голосування на місцевих виборахЗайві бюлетені – загроза чесним виборам чи підгравання одному з кандидатів?Дільничні виборчі комісії Львова доукомплектуютьСадового, а також Свободу та РХП усунули з виборчих комісійЛьвівська міська ТВК затвердила особливі списки членів ДВКУ Сімферополі протестували проти можливої фальсифікації місцевих виборівНа місцевих виборах загрожує плутанина з бюлетенямиМісцеві вибори: тервиборчкоми безпідставно «відфутболили» кандидатівПартія регіонів зі скандалом захопила владу в тростянецькій виборчій комісіїМісцеві вибори – 2010: виборчі маніпуляціїЄвропарламент, як виняток, може надіслати спостерігачів в УкраїніЗаява передвиборчих делегацій НДІ та МФВС (ІРЕ5) щодо місцевих виборівЗаява КВУ за підсумками довгострокового моніторингу кампанії по місцевим виборамУ Львові змагаються виборчі клониЖоден міжнародний спостерігач в ЦВК не був зареєстрований – голова КВУВ Украину приедет делегация Конгресса местных и региональных властей СЕУ Кам’янці-Подільському продовжуються громадські акції протесту проти арешту міського голови

Рада Європи про вибори: Україна може краще

03.11.2010    джерело: www.bbc.co.uk

Рада Європи закликала Україну вдосконалити виборче законодавство, оскільки вибори до органів місцевої влади в Україні, що відбулися 31 жовтня, не відповідали повною мірою стандартам Ради Європи.

Про це заявили представники місії спостерігачів Ради Європи на українських виборах, Клацнути повідомляє блог Ради Європи "Human Rights Europe".

"Опитування засвідчили, що близько 60% громадян очікують фальсифікації та перекручення на цих виборах. Довіра до політичної системи в Україні знову постраждала."

Із заяви Ради Європи

"Ті, хто прийняв закон, який уможливив політично незбалансовані склади виборчих комісій і сприяв, зокрема, скасуванню реєстрації кандидатів в останню мить перед виборами, мали б визнати, що голосування не відповідало стандартам, які ми хотіли побачити, зокрема, всім вимогам європейських стандартів про чесні, прозорі і професійно організовані вибори", - заявила голава делегації Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Гудрун Мослер-Торнстром.

"День голосування продемонстрував слабкість нового виборчого закону, прийнятого лише за три місяці до цих виборів", - додав представник Комітету регіонів ЄС Тііт Калласвее.

Члени делегації також висловили стурбованість повідомленнями про те, що фальшиві бюлетені могли бути "вкинуті" у скриньки для голосування.

"Україна вже продемонструвала, що може робити краще, наприклад, під час президентських виборів цього року", - підкреслила Мослер-Торнстром.

"Опитування засвідчили, що близько 60% громадян очікують фальсифікації та перекручення на цих виборах. Довіра до політичної системи в Україні знову постраждала", – заявив доповідач Найджел Мермаген.

Заява опозиції: вибори не були вільними

На думку представників опозиції, місцеві вибори 31 жовтня не були демократичними та вільними, вони не відповідають загальноприйнятим європейським стандартам, в багатьох регіонах країни їх результати спотворені.

Про це йдеться у розміщеному на сайті "Батьківщини" тексті спільної заяви опозиційних партій України:

"Теперішня влада поклала край започаткованій після Помаранчевої революції традиції проведення чесних виборів. Вона згортає демократію в Україні, і в рамках цього процесу свідомо демонтує механізм вільних та прозорих виборів, який хоче замінити регулярними фарсами із заздалегідь відомим результатом".

В заяві також наводиться інформація про порушення виборчого законодавства під час підготовки, організації та проведення виборів. Зокрема, йдеться про ухвалення нового закону про місцеві вибори, що був виписаний в інтересах Партії регіонів, яка "діяла за принципом гри з правилами замість гри за правилами".

"Вже сьогодні очевидно, що офіційні результати виборів не матимуть нічого спільного з реальними настроями людей, не віддзеркалюватимуть їхнього справжнього волевиявлення. Фальсифікація – це не одноденна акція, а тривалий процес, який охоплює всі етапи виборчої кампанії."

Заява опозиційних партій

Опозиційні партії також перераховують всі порушення, які були зареєстровані під час виборчого процесу, в тому числі несвоєчасне відкриття дільниць, несвоєчасна доставка бюлетенів, черги на дільницях, непропорційне представництво суб’єктів виборчого процесу у територіальних та дільничних виборчих комісіях, переслідування та виключення опозиційних партій з виборчого процесу, незаконне виготовлення бюлетенів тощо.

"Вже сьогодні очевидно, що офіційні результати виборів не матимуть нічого спільного з реальними настроями людей, не віддзеркалюватимуть їхнього справжнього волевиявлення. Фальсифікація – це не одноденна акція, а тривалий процес, який охоплює всі етапи виборчої кампанії", - наголошується у заяві.

ЦВК: вибори можна оскаржити у суді

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера не виключає визнання результатів виборів у регіонах недійсними.

"Я не можу заперечувати такої можливості", - сказав він в інтерв’ю газеті "Комерсант-Україна".

"Я не готовий говорити про можливі судові рішення щодо цього питання. Гадаю, потрібно дочекатися протоколів ТВК, а у випадку судових звернень - судових рішень, і тільки після цього робити висновки."

Андрій Магера

"Дії тервиборчкомів (ТВК) зі встановлення результатів виборів можуть бути оскаржені в суді", - зазначив він.

"Зараз багато говорять про те, що неможливо визнати вибори недійсними взагалі. У законі про вибори такої можливості справді немає, але зверніть увагу на ст. 8 і ст. 124 Конституції. У ст. 8 говориться про верховенство права, а в ст. 124 - про те, що юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, які виникають у державі", - продовжив Магера.

"Як відомо, при виникненні протиріч у законі й Конституції вищу юридичну силу має основний закон", - підкреслив заступник голови ЦВК.

"Але поки я не готовий говорити про можливі судові рішення щодо цього питання. Гадаю, потрібно дочекатися протоколів ТВК, а у випадку судових звернень - судових рішень, і тільки після цього робити висновки", - сказав Магера.

 Поділитися