MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

УГСПЛ вимагає від нардепів відновити право українців на пенсійне забезпечення

18.11.2010    джерело: www.helsinki.org.ua

Через бездіяльність нардепів в українців які виїхали за кордон, порушується право на пенсійне забезпечення. Так, якщо людина все життя працювала на Україні і заробила собі пенсію, отримати її за межами держави вона не зможе. Відсутня законодавча база.

Більше ніж рік тому Конституційний суд України зобов’язав парламент законодавчо врегулювати це питання. Проте жодних змін не відбулося. Законопроекти, які були розроблені для вирішення проблеми, виявилися не життєздатними і потребують суттєвого доопрацювання. Про це, зокрема зазначає і науково-експертне управління Верховної ради України.

Українська Гельсінська спілка з прав людини звернулась до народних депутатів з вимогою виконати рішення Конституційного суду України. Правозахисники також просять надати їм інформацію щодо законопроектної роботи комітету, яка введеться у цьому напрямку. 

Звернення

Рішенням Конституційного суду України від 07 жовтня 2009 року № 25-рп/2009 було визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення пункту 2 частини першої  статті 49, другого речення статті 51 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“ від 9 липня 2003 року № 1058–IV.

Крім того, було наголошено на необхідності приведення у відповідність до Конституції України положень законів, які регламентують виплату пенсій пенсіонерам, які постійно проживають у державах, з якими Україною не укладено відповідного договору, а також прийняття закону про відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої фізичним або юридичним особам актами і діями, що визнані неконституційними.

Але, на жаль, до сьогодні відповідних змін до законів так і не було внесено. А законопроекти №№ 6695, 6695-1, які внесені з метою врегулювання цього питання не можуть вирішити цю проблему і потребують суттєвого доопрацювання. Про це, зокрема зазначається і науково-експертним управлінням Верховної ради України.

А отже, у зв’язку із відсутністю законодавчого врегулювання, вже більше року порушується право багатьох людей на пенсійне забезпечення у випадку їх виїзду на постійне проживання у країни, з якими Україною не укладено відповідного договору.

Українська Гельсінська спілка з прав людини наголошує на необхідності якнайшвидшого прийняття необхідних законів, потрібних для вирішення вищезазначеної проблеми. Крім того, просимо надати інформацію щодо законопроектної роботи комітету, яка введеться у цьому напрямку.

Інформацію просимо надіслати на адресу: 04071, м. Київ, вул. Олегівська, 36, офіс 309.

З повагою,

Володимир Яворський

 виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини

 Поділитися